Walerek, niestety od kilku lat pory roku zwariowały i cieżko cokolwiek przewidzieć. Wczoraj i dzisiaj można powiedzieć pogoda póżno wiosenna a za kilka dni mogą nadejść mrozy i bądz tu ogrodniku mądry...
Dla takiego ogrodnika amatora jak ja to ryzyk-fizyk teraz w ogrodzie ale mam tego świadomość, że mogę coś zniszczyć przez takie szybkie działania ale pretensje będę miała tylko do siebie.
Toszko, przed samym płotem mam zaplanowane posadzenie buka Dawyck Purple i kilka drzewek owocowych karłowych. Ten płot teraz wygląda dziwnie i mnie drażni ale mamy zaplanowane płyty betonowe jako nawierzchnie w tamtej części i jeszcze kilka elementów betonowych więc myślę, że to wszystko się ładnie skomponuje. Tylko potrzeba czasu
Iwonko, jak jesteś podpowiedz jaką mieszankę zrobić pod buka i graby?
Ziemia rodzima, dobra ziemia z worka, kora, obornik granulowany ( nie mam kompostu) i piasek? Tam jest dość wilgotno, ale nie jakoś bardzo mokro.
Buka nie mogę sadzić niżej niż teraz rośnie. Czy jeszcze o czymś mam pamiętać?
A jeszcze jedno, żywopłot grabowy będę przesadzać w tym tygodniu. Cięcie wykonać po przesadzeniu czy jeszcze z tym poczekać? Pączki na żywoplocie w stanie pękającym. Widać zielone.
Mazan pisze o ryzyku, oczywiście że jest. Tylko ja od wielu lat już obserwuję, że u nas rusza wegetacja wczesniej o 2-3 tygodnie, aby w maju dołożyć porządnym przymrozkiem. Nie mamy na to żadnego wpływu zatem cieszę się wczesną wiosną