Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 13:22, 07 lut 2016

Mazan napisał(a)
Polinko

Teraz czeka nas pogodowy i klimatyczny kogel - mogel, który w najlepszym przypadku może skończyć się do Świąt, natomiast standardowo - do połowy maja. Fenologia ma to do siebie, że nie opiera się na kalendarzu ani juliańskim, ani gregoriańskim i jeśli rośliny się budzą to znaczy, że znów może wystąpić przyspieszona wiosna, a maj będzie "robił" za marcowe kaprysy.

Pozdrawiam

Walerek, niestety od kilku lat pory roku zwariowały i cieżko cokolwiek przewidzieć. Wczoraj i dzisiaj można powiedzieć pogoda póżno wiosenna a za kilka dni mogą nadejść mrozy i bądz tu ogrodniku mądry...
Dla takiego ogrodnika amatora jak ja to ryzyk-fizyk teraz w ogrodzie ale mam tego świadomość, że mogę coś zniszczyć przez takie szybkie działania ale pretensje będę miała tylko do siebie.
polinka 13:31, 07 lut 2016

Toszka napisał(a)
Na betonie w twoim przypadku można poszaleć twórczo - graffiti nie proponuję, ale od najprostszej drewnianej kratki po zamontowanie jakiś fajnych starych drzwi udających wejście do tajemniczego ogrodu (pomalowanych wystrzałowo jak to można spotkać w angielskich ogrodach). Można rzygacz zainstalować, można dorabiając niewielki daszek zrobić fajną sezonową naścienną narzędownię na haczykach...

Toszko, przed samym płotem mam zaplanowane posadzenie buka Dawyck Purple i kilka drzewek owocowych karłowych. Ten płot teraz wygląda dziwnie i mnie drażni ale mamy zaplanowane płyty betonowe jako nawierzchnie w tamtej części i jeszcze kilka elementów betonowych więc myślę, że to wszystko się ładnie skomponuje. Tylko potrzeba czasu

Iwonko, jak jesteś podpowiedz jaką mieszankę zrobić pod buka i graby?
Ziemia rodzima, dobra ziemia z worka, kora, obornik granulowany ( nie mam kompostu) i piasek? Tam jest dość wilgotno, ale nie jakoś bardzo mokro.
Buka nie mogę sadzić niżej niż teraz rośnie. Czy jeszcze o czymś mam pamiętać?
A jeszcze jedno, żywopłot grabowy będę przesadzać w tym tygodniu. Cięcie wykonać po przesadzeniu czy jeszcze z tym poczekać? Pączki na żywoplocie w stanie pękającym. Widać zielone.
siakowa 13:39, 07 lut 2016

Buziak niedzielny. Pisałam wcześniej ale widzę że mnie wcięło; )
nawigatorka 13:40, 07 lut 2016

Powiem Ci ze pomysl zamontowania drzwi na tej scianie na osi tej sciezki otoczonych bluszeczem...genialny pomysl
polinka 14:13, 07 lut 2016

siakowa napisał(a)
Buziak niedzielny. Pisałam wcześniej ale widzę że mnie wcięło; )

Buziaki wiosenne Kasiu
polinka 14:15, 07 lut 2016

nawigatorka napisał(a)
Powiem Ci ze pomysl zamontowania drzwi na tej scianie na osi tej sciezki otoczonych bluszeczem...genialny pomysl

Wiesz, drzwi to nie moja bajka...to podobnie jak z różami. Lubię u kogoś ale u siebie nie za bardzo Już szybciej lustro...
leon60 16:36, 07 lut 2016

polinka napisał(a)

Ola dzisiaj już dotarło do Ciebie to piękne słońce??
U nas +25 st. w słońcu i +14 w cieniu Jest prawdziwie wiosennie.

słońca jak na lekarstwo wiatr wieje okrutnie ale jest coraz cieplej dobre i to
beata_m 18:13, 07 lut 2016

osszzzz Ty pracusiu czyli też sobota na pełno roboczo
trzymam kciuki za warzywniczek mam nadzieję, że dobrze doczytałam, że w trakcie realizacji?!

pozdrawiam cieplutko
Madzenka 20:11, 07 lut 2016

Dzisiaj to już chyba prawdziwą wiosnę czułaś?

Mazan pisze o ryzyku, oczywiście że jest. Tylko ja od wielu lat już obserwuję, że u nas rusza wegetacja wczesniej o 2-3 tygodnie, aby w maju dołożyć porządnym przymrozkiem. Nie mamy na to żadnego wpływu zatem cieszę się wczesną wiosną
Kawa 10:05, 08 lut 2016

no ta to się rozszalała ale jak można inaczej korzystać z takiej pogody
zazdroszczę tego słonka i ciepła