Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Majowo nie tylko w maju

Majowo nie tylko w maju

Mila 23:01, 03 wrz 2013

Wyznaczona rabata, miara klapkowa
1 Flip-flop = 26,5cm (wiem spore
5 klapkow na 3 klapki na 10 = 132/80/265cm +/-

Ścieżki nie będzie. Właśnie wybrałam z niej kamienie, podczas naszej nieobecności i tak trochę zarosła, a resztę trawy chciałam uzupełnić tą wyciętą z nowej rabaty.

Mila 23:14, 03 wrz 2013

Na wiosnę będziemy likwidować domek i piaskownice chłopców. W zamian dostaną huśtawkę , którą będą dzielić za mną
W miejscu domku chciałam zrobić miejsce na stół, taras stanie sie miejscem wypoczynkowym
Mila 23:17, 03 wrz 2013

Udało mi sie w końcu kupić dywan na zewnątrz, dłuuuugi na niego polowałam, tym bardziej sie cieszę
Mila 23:45, 03 wrz 2013

Na dobranoc trzmielina oskrzydlona która przypomina, że jesień sie zbliża
Loosiuu 19:09, 04 wrz 2013

Te hortensje nie są czasem w cieniu gdzieś schowane? Dlatego mają małe kwiaty chyba
Mila 20:51, 04 wrz 2013

Loosiuu napisał(a)
Te hortensje nie są czasem w cieniu gdzieś schowane? Dlatego mają małe kwiaty chyba

Co prawda rosną za ławką, nie w pełnym słońcu ale nie maja znowu tak ciemno. Juz niech nie przesądzają

Zdaje mi się, że to miejsce jest miejscem ogólnie gorszego wzrostu. Nie znam się na tym ale podejrzewam, że zrobiło sie korzeniowo ciasno. Ale to tylko moje przypuszczenia.
Mila 21:02, 04 wrz 2013

Idąc za ciosem kupiłam )))) rośliny na nowa rabate.
5 x lawenda, 2 x róże Austin (strawberry... i William&Kate) i WERBENE jupiiiiii.
Jakiś pomysł nam jak to poustawiać. Teraz muszę przekopać cały wątek róż i sie dokształcić
Marzyły mi sie róże.

malgorzata_s... 15:14, 05 wrz 2013

Maju witaj. Zachwyciłam się tulipanami. Czy wykopałaś je w tym roku? Ja miałam mnóstwo cebul ale niektóre zniknęły zupełnie a niektóre są maleńkie. Podejrzewam że były to jednosezonówki.
Loosiuu 15:44, 05 wrz 2013

Mila napisał(a)

Zdaje mi się, że to miejsce jest miejscem ogólnie gorszego wzrostu. Nie znam się na tym ale podejrzewam, że zrobiło sie korzeniowo ciasno. Ale to tylko moje przypuszczenia.

Na takie właśnie miejsca polecają Rosahumus. Zwiększa on ilość koloidów glebowych, dzięki czemu roślina odzyskuje żyzność. Jednak jest to operacja raczej długoterminowa i efekty widać po minimum roku stosowania. Mogłabyś w przyszłym roku parę prazy podlać nim to na pewno by pomogło. I oczywiście pamiętaj o tym, żeby gleba nie wyschła bardzo, bo cała operacja pójdzie na marne.
Jeśli widać z bliska, że roślinom zaczyna brakować możesz im na wiosnę zrobić nawożenie dolistne, czyli w spryskiwaczu rozcieńczyć np Florovit i popsikać.
Loosiuu 15:47, 05 wrz 2013

U Ciebie w ogóle jest gęsto i korzenie są na pewno poprzeplatane nieźle, dlatego możesz wszystkie rabaty podlać Rosahumusem. Dobry jest też biohumus z dżdżownic kalifornijskich, ale on raczej do nawożenia, a nie wzbogacania gleby.