Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Majowo nie tylko w maju

Majowo nie tylko w maju

Mila 17:44, 05 wrz 2013

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Maju witaj. Zachwyciłam się tulipanami. Czy wykopałaś je w tym roku? Ja miałam mnóstwo cebul ale niektóre zniknęły zupełnie a niektóre są maleńkie. Podejrzewam że były to jednosezonówki.

Witam Gocha,
Cebul nie wykopałam, te czerwone (zapomnialam teraz jak sie nazywają) kwitną 2gi rok. Na wiosnę wszystkie rabaty dostają kompost i tulipany ruszają jak szalone. Ale miałam w innym miejscu piekne biale tulipany które w tym roku sie nie pojawiły - nic, zero.
Zobaczymy na wiosnę
Mila 17:54, 05 wrz 2013

Loosiuu napisał(a)

Na takie właśnie miejsca polecają Rosahumus. Zwiększa on ilość koloidów glebowych, dzięki czemu roślina odzyskuje żyzność. Jednak jest to operacja raczej długoterminowa i efekty widać po minimum roku stosowania. Mogłabyś w przyszłym roku parę prazy podlać nim to na pewno by pomogło. I oczywiście pamiętaj o tym, żeby gleba nie wyschła bardzo, bo cała operacja pójdzie na marne.
Jeśli widać z bliska, że roślinom zaczyna brakować możesz im na wiosnę zrobić nawożenie dolistne, czyli w spryskiwaczu rozcieńczyć np Florovit i popsikać.

Dzięki. Podejrzewam, że operacje zaczyna sie wiosną (tak?) Muszę go poszukać.
florovitem dolistnie nawoziłam bukszpany, tak wyczytałam u Danusi.
Myśle, ze oprócz gestwiny korzeni problem polega rownież na tym, że ławka przesłania trochę strumień podlewania. W bardzo upalne dni latałam do nich z konewką
Mila 18:04, 05 wrz 2013

Loosiuu napisał(a)
U Ciebie w ogóle jest gęsto i korzenie są na pewno poprzeplatane nieźle, dlatego możesz wszystkie rabaty podlać Rosahumusem. Dobry jest też biohumus z dżdżownic kalifornijskich, ale on raczej do nawożenia, a nie wzbogacania gleby.

Hahahaha, u mnie to juz jest luźno )) jak kupiliśmy dom ogród juz był założony, sami dokonaliśmy pewnych zmian, przystosowując go do mających sie pojawić dzieci.
Wysadziliśmy 2 świerki, berberysyi chyba ze 5 tui !!!!!!!!! To wszystko z tej strony ogrodu gdzie jest ławeczka. Wyobrażasz sobie???? Istna dżungla
Nic na szczęście sie nie zmarnowalo i rośnie w Komańczy.
Biohumus mam ale nie wiem czy z tych dżdżownic muszę sprawdzić. A teraz chyba wszystko podleje florovitem na jesień, co sądzisz?
Mila 21:01, 05 wrz 2013

Wczorajsze zakupy

malgorzata_s... 21:11, 05 wrz 2013

Cudności
Mila 21:54, 05 wrz 2013

Tak sobie dzisiaj poustawiałam ...
Chyba nie za bardzo cokolwiek widać. W każdym bądź razie myślałam żeby posadzić
lawendę przed różami / różą, (mam 2)
Mam 2 kulki bukszp. różnej wielkości
Werbena chyba bardziej podoba mi sie za zielonym (zdjecie wczesniej) tle niż na srebrnym świerku

Jest jeszcze róża the fairy (ze zwrotów od sąsiadki byłaby powtorzeniem drugiej strony
Mila 09:53, 06 wrz 2013

Jakoś wczoraj mi uciekło - powtórzenie róży z drugiej strony
isia33 20:57, 06 wrz 2013

W końcu udało mi się przyjść z rewizytą Masz już wspaniałe tło dla roślin, teraz czas na smaczki. Podoba mi się nowa rabatka i ta webena. Cudo. U mnie takich rarytasów nie dostanę. Pozdrawiam. Iwona
Mila 12:07, 07 wrz 2013

Dzięki Iwona za odwiedziny.

Dzisiaj piękna pogoda, wyganiam towarzystwo na dwór, będzie przydział prac ogrodowych i do roboty.
Zabieram sie za nową rabatę. Co prawda bez ogrodowiskowych konsultacji ale może podpowiecie coś po posadzeniu. Zawsze można wyprowadzić poprawki
Mila 19:48, 07 wrz 2013

Przymiarka, wytyczanie, mierzenie

I dzisiejsze efekty pracy, długo sie zeszło (bo i z przerwami, a to gotowanie, piknik dla dzieciaków, przejaźdzki bryczką, niezapowiedzeni goście)
Kazdy kawałek trawy wykorzystany na łatanie/likwidowanie ścieżki kamiennej. Jeszcze troszkę mi zostało ale sił brakło na wynoszenie kamyków.