Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Edy

Ranczo Edy

eda 11:02, 28 kwi 2014

Nati napisał(a)
hej

wejgele mam 2 swoje ale jeszcze w tym roku jej nie oddaje bo stwierdziłam że będę miała goło przecież hortensje mi talk szybko nie urosną, a mogę tez w donice wrzucać a co chciałaś sobie dosadzić? a może spróbujemy ukorzenić, ja właśnie ukorzeniam kalinę , tawułe tą białą co ty, masz, clamatisa, i biorę się za wiciokrzewy no i oczywiście horti i róże non stop te zawsze się przyjmują z teściem plantacje zakładamy on też ukorzenia co się da

jak byś chciała na temat tunbergii to proszę, chyba za wcześnie na wysadzanie, chociaż możesz spróbować będziemy wiedzieć, wyczytałam gdzieś że ona musi mieć powyżej 10st. nie wiem może ktoś ci podpowie kto uprawiał bo ja dalej czekam na info nie chcę ryzykowac za dużo mojej pracy pójdzie na marne,a zdrugiej strony nie chce mi się już z tym bawić, cały parapet zastawiony wszystko się plącze.

no to buźka

Tunbergia - siew nasion

Tunbergię oskrzydloną uprawia się z siewu nasion. Nasiona wysiewamy w lutym lub marcu, po 2-3 w doniczce. Doniczki ustawiamy w ciepłej szklarni lub w domu na widnym, okiennym parapecie. Kiedy siewki mają parę liści właściwych, warto je rozsadzić do większych doniczek. Gdy siewki będą miały po około 10 cm i po 3 pary liści, uszczykujemy ich wierzchołki dla lepszego krzewienia się. W przypadku niedostatecznego nawożenia, zbyt małej ilości światła lub braku przesadzenia do większych doniczek, siewki często tracą dolne liście, przez co potem już przesadzone do docelowych pojemników niestety rażą pustkami w dolnej części. Aby tego uniknąć podczas produkcji rozsady warto zapewnić im optymalne warunki rozwoju. W drugiej połowie maja, gdy minie ryzyko przymrozków, po uprzednim zahartowaniu, rośliny będzie można wysadzić na zewnątrz - do ogrodu lub do skrzynek na balkonie czy tarasie.

Nati nie nie to żaden mus tylko nagle po czasie przypomniało mi się że kiedyś wspominałaś że chcesz oddać i tak spytałam także spokojnie ukorzeniać nie ma co bo można ładne kupić już spore i nie dużo kosztują także spoko
Dzięki kochana za opis tunbergi ciągle zapominam nazwę , poczytałam sobie a ja wsadziłam przy kratce i na noc zakrywam doniczką i rośnie i jest zielona zobaczymy jak się dalej potoczy sprawa
buźiaki dziennnki
eda 11:04, 28 kwi 2014

bartek_luberda napisał(a)
Lenki zdolne dziewczyny a mamy się tylko na darmo stresują

Beatka mamy już tak mają to pewne że na wyrost Buźiaki dla dzieciaczków
eda 11:07, 28 kwi 2014

Luckaa napisał(a)
Dużo tulipanów w Twoim ogrodzie, ja nie mam ani jednego, ale w przyszłym roku chyba wkońcu zakupie, myśle że to obowiązek na liscie prawdziwej ogrodniczki

Tak tak Lucynko warto cieszą bo są na początku Buźiaki
eda 21:07, 28 kwi 2014

kitek81 napisał(a)
się u Was dzieje fajnie na tarasiku będzie, jak go troszkę zadaszycie i teraz dopiero do mnie dotarło, że nasze dzieciaczki mają identycznie na imię, tylko u mnie jest Mati i Milena
pozdrawiam :*

Ładnie rzeczywiście podobnie Buźiaki Kasiu
eda 21:17, 28 kwi 2014

czosnyk Nectaroscordum

tawułka śliwolistna
eda 16:55, 02 maj 2014

Doniczkowo

następne będę sadzić materiał mam tylko czasu brak
eda 17:30, 02 maj 2014

Majówka miłego odpoczynku

hanka_andrus 19:51, 02 maj 2014

Edytko, piękna majówka u Ciebie, szkoda tylko, że taka zimna. Moja tez zimna, siedzę w domu, jeszcze tylko wieczorne wyjście z psem i do jutra z domu nie wyłażę.
Doniczki śliczne! Zdolny Emuś,
Ciekawe czy moje azalie rozwinięte? Były 3 dni temu bez liści i w pąkach, a czy chłód je wstrzymał, żebym widokiem i zapachem się nacieszyła?
Buziaczki zostawiam. Bawcie się dobrze.
bartek_luberda 20:13, 02 maj 2014

Fajne te doniczki może męża namówię bo jest stolarzem ale nigdy w swoim zawodzie nie pracował Ale zimnica
ewsyg 00:04, 03 maj 2014

Bardzo fajna ta tawułka. Bielutka jak panna młoda