Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Piaskownia na zakręcie

Piaskownia na zakręcie

Debra 22:19, 17 cze 2013

ewsyg napisał(a)
Debro, dziękuje za zdjęcia róż. Nie mam pojęcia dlaczego Ci nie kwitną. Jeżeli chodzi o jagodę kamczacką to mam 3 krzaczki. Dwa z nich posadziłam trzy lata temu jesienią. Owocowały już w tamtym roku tylko trochę podmarzły. W tym jest mniej owoców. Ja mam polskie i rosyjską. Ta rosyjska faktycznie nie jest zbyt smaczna- wyczuwalna gorycz. Natomiast polska jest smaczna przypomina jagodę leśną. Ja mam Duet a w tym roku dokupiłam Wojtka, ale jeszcze nie owocował. Rosyjską zostawię, nie będę wykopywać, będzie dla ptaków.

Ja mam własnie Wojtka. Rośnie równo rok, więc chyba za wcześnie na owoce.

Co do róż - myslę, że są jednak za młode, rozrastaja się, zakwitną za rok....albo i nie...same licie tez sa sliczne
ewsyg 14:19, 18 cze 2013

Wojtek jeszcze nie owocował. Ja czytałam, że do dobrego owocowanie potrzebne są dwie różne odmiany podobnie jak borówka amerykańska. Trudno mi powiedzieć ile w tym prawdy, u mnie rosną dwie obok siebie. Natomiast wiele lat miałam jedna borówkę i świetnie owocowała. Teraz mam ich siedem a w planach mam jeszcze dokupienie kolejnych. One będą okalały warzywnik. Tam będą miały słońce i zastawią moje uprawy. Niestety nie mam możliwości umiejscowienia warzywnika w ustronnym położeniu, więc muszę go zastawić.
Zaczynam mieć pewne wątpliwości w kwestii róży pomarszczonej. Chyba nie do końca przemyślałam ten zakup. Faktycznie ma piękne liście i kwiaty i zdrowe owoce, ale jest bardzo ekspansywna. Rozmyślam dwie opcje.
1 posadzę ją u mnie w pracy.
2. Posadzę ją u mnie ale w odpowiednio dużej donicy.

Wyznaczę jej granice
Bardziej opcjuję za drugim wariantem.
Debra 19:48, 18 cze 2013

ewsyg napisał(a)
Wojtek jeszcze nie owocował. Ja czytałam, że do dobrego owocowanie potrzebne są dwie różne odmiany podobnie jak borówka amerykańska. Trudno mi powiedzieć ile w tym prawdy, u mnie rosną dwie obok siebie. Natomiast wiele lat miałam jedna borówkę i świetnie owocowała. Teraz mam ich siedem a w planach mam jeszcze dokupienie kolejnych. One będą okalały warzywnik. Tam będą miały słońce i zastawią moje uprawy. Niestety nie mam możliwości umiejscowienia warzywnika w ustronnym położeniu, więc muszę go zastawić.
Zaczynam mieć pewne wątpliwości w kwestii róży pomarszczonej. Chyba nie do końca przemyślałam ten zakup. Faktycznie ma piękne liście i kwiaty i zdrowe owoce, ale jest bardzo ekspansywna. Rozmyślam dwie opcje.
1 posadzę ją u mnie w pracy.
2. Posadzę ją u mnie ale w odpowiednio dużej donicy.

Wyznaczę jej granice
Bardziej opcjuję za drugim wariantem.

Ja to rozumiem inaczej - do dobrego owocowania potrzebne są co najmniej dwa krzaczki, dwa Wojtki

Róża pomarszcczona nie jest wcale taka ekspansywana, owszem wyłażą rozłogi, ale to żaden problem. Jak nie chcesz wyrywasz i po sprawie. Wiele roślin jest określanych jako 'ekspansywne' , albo że się straszliwie rozsiewają, a ja myslę, że po prostu każda roślina wymaga uwagi i jak się rozłazi, to trzeba usunąć.
Moja róża, jak dotąd po roku ma JEDEN nowy pęd
ewsyg 21:15, 18 cze 2013

Dajanko, ja to rozumiem, że np. Wojtek i duet bądź Atut. Jest jeszcze chyba nowa odmiana Joanna
ewsyg 21:23, 18 cze 2013

Dzisiaj przywiozłam reklamówkę truskawek. Poza tym kwitnie jaśmin - och ten zapach

Trochę zła jakość zdjęcia

ewsyg 21:31, 18 cze 2013

Ciekawe kiedy milin zrobi mnie w trąbkę

uwolniłam macierzankę , już ma koszyczki kwiatowe, niech sobie rośnie na ścieżce

ewsyg 21:39, 18 cze 2013

Kolejna będzie kwitła. Fatalna jakość zdjęcia. Też kwitnie pierwszy raz

I rośnie sobie owocowa wyspa

ewsyg 21:41, 19 cze 2013

No to się zaczęło, wszystko podłapało choroby : czarna porzeczka, maliny, truskawki, poziomki, wiśnia, jabłoń.

Mam dylemat, pryskać, czy nie pryskać.

ewsyg 21:51, 19 cze 2013

Czy ktoś wie co to za choroba ?
Debra 22:47, 19 cze 2013

Ewo, napisz co jest - na liściach nic nie widać, tylko żółknące liście. Czy zamierają pędy?