Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Piaskownia na zakręcie

Piaskownia na zakręcie

ewsyg 12:00, 24 cze 2013

Debra napisał(a)

Ależ cudna ta jeżówka!
Nie tylko kolor, ale forma też, bo taka z tych mniej regularnych w kształcie. Do tego taka kudłata

Bardzo polubiłam te jeżówki. Mają ładny pokrój ( dość gęste kępy, sporo kwiatów na sztywnych łodygach ) , piękne kolory i długo kwitną od czerwca do samych mrozów. Takie byliny lubię najbardziej.
Karolinek 12:33, 24 cze 2013

Witaj Ewo, pobuszowałam troszkę u Ciebie i rzeczywiście masz nad czym pracować. Ale już sporo zrobiłaś, tym bardziej jak piszesz, sama wszystko. Ciekawe plany z oczkiem wodnym i małym wodospadem. I te grzyby!!!!!!!!!!!!! Poza tym liliowce śliczne, a jeżówka - bomba! Będę zaglądać co nowego i dopingować Miłego dnia!
eliza3 19:16, 24 cze 2013

Wypatrzyłam białą różę, piękna... a jeżówka wyjątkowa.
Pozdrawiam, u nas pada, nie muszę podlewać
hanka_andrus 21:06, 24 cze 2013

Zazdroszczę Wam tego deszczu, ale jutro i u mnie chyba popada. Zapowiadają dwudniową słotę.
Ewuniu, aktindia/kiwi/ teraz kwitnie, a owoce też będą. W ubiegłym roku jadłam własne kiwi. Wyrosły wielkości pół kciuka, i nie miały meszku na skórce.
Są odmiany o większych owocach. Ta moja, to jest ''issai'', samopylna.Nie musiałam kupować dwóch roślin.
Co do kwitnienia i owocowania, to powiem tak. Słabo rosła,i nie owocowała przez kilka lat, ale też jej specjalnie nie dogadzaliśmy nawozami. W ub.roku, zauważyłam, że jej korzenie przedostały się do kompostownika.No i teraz sama się pasie! Dobre jedzonko ma przez cały sezon, a i w zimie ciepło w nogi!
Trzeba umieć ustawić się w życiu!
Widzę,Ewo, że też sposobem użyźniasz swoją glebę. Trzymam kciuki za Twój upór!
Debra 21:25, 24 cze 2013

ewsyg napisał(a)

Bardzo polubiłam te jeżówki. Mają ładny pokrój ( dość gęste kępy, sporo kwiatów na sztywnych łodygach ) , piękne kolory i długo kwitną od czerwca do samych mrozów. Takie byliny lubię najbardziej.

Masz racje, dlatego ja też powoli wprowadzam je do ogródka.
Mam nadzieję mieć je w wielu, wielu kolorach, najbardziej marza mi sie takie białawe, cytrynowe, sorbetowe....
ewsyg 19:58, 25 cze 2013

W tym roku zakupiłam sadzonki jeżówki Milkshake, Pink Doubled Delight, Green Envy, Raspberry Truffle, Daydream, Secret Joy. Niektóre powinny w tym roku zakwitnąć.

ewsyg 20:00, 25 cze 2013

hanka_andrus napisał(a)
Zazdroszczę Wam tego deszczu, ale jutro i u mnie chyba popada. Zapowiadają dwudniową słotę.
Ewuniu, aktindia/kiwi/ teraz kwitnie, a owoce też będą. W ubiegłym roku jadłam własne kiwi. Wyrosły wielkości pół kciuka, i nie miały meszku na skórce.
Są odmiany o większych owocach. Ta moja, to jest ''issai'', samopylna.Nie musiałam kupować dwóch roślin.
Co do kwitnienia i owocowania, to powiem tak. Słabo rosła,i nie owocowała przez kilka lat, ale też jej specjalnie nie dogadzaliśmy nawozami. W ub.roku, zauważyłam, że jej korzenie przedostały się do kompostownika.No i teraz sama się pasie! Dobre jedzonko ma przez cały sezon, a i w zimie ciepło w nogi!
Trzeba umieć ustawić się w życiu!
Widzę,Ewo, że też sposobem użyźniasz swoją glebę. Trzymam kciuki za Twój upór!

Haniu, myślę, że torf odkwaszony to świetny pomysł. Właśnie miałam Cię pytać o odmianę aktinidii.
Debra 20:27, 25 cze 2013

ewsyg napisał(a)
W tym roku zakupiłam sadzonki jeżówki Milkshake, Pink Doubled Delight, Green Envy, Raspberry Truffle, Daydream, Secret Joy. Niektóre powinny w tym roku zakwitnąć.

Same cuda, tylko ja się zawsze boję, czy to co zakwitnie będzie tym, co jest na opakowaniu. Kupiłam jeżówkę 'Magnus' Purpurową, ale wygląda, że będzie raczej zielono-biała. Tez ładnie, tylko rabata miała byc czerwona, a poza tym to taka loteria kolorowa to dobra w lodach ....

ewsyg 21:15, 25 cze 2013

Ja też rabaty sadzę kolorami. Wyjątkiem jest ta długa pod betonowym murem, którą nazwałam " hortensjowy przekładaniec ", jak sama nazwa wskazuje najwięcej będzie tutaj hortensji. Wydaje mi się, że sadzone kolorami tworzą większe plamy kolorystyczne i są bardziej czytelne
barbara_kraj... 01:58, 26 cze 2013

Ewo, wątek zaznaczam, znów mi powiadomienia nie przychodzą
Pozdrawiam