Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

bartek_s1992 19:27, 17 mar 2015

Małgosiu wrzuciłem zarys działki tak to wygląda. Proszę o dalsze wskazówki
Pinus troszkę mi szkoda tych kamyczków ... może je przejadę karcherem i zrobią się bielutkie ?
megabasia 19:38, 17 mar 2015

Gardenarium napisał(a)

Nie posadź trawnik, tylko posiać trawnik napisałam czyli dobrze, nie pomyliłam się.

Co fakt to fakt O to mi chodziło, ale terminologia właściwa zachowana musi być
kaminak 19:45, 17 mar 2015

Witam bardzo serdecznie!

Jestem tutaj nowa, niedoświadczona i szukam pomocy i rad w realizacji moich rabat. Liczę, że wielu życzliwych, doświadczonych ogrodników mi pomoże. Bardzo byłabym wdzięczna.

Chodzi mi o tą rabatę z różami." Ewalm" poradziła mi, że do róż ładnie wyglądałyby; lawenda, dzwonki lub bodziszki. Co sądzicie o tej propozycji?
Myślałam o lawendzie. Problemem jest jeszcze to, że kora stamtąd ciągle ucieka, może dać kamyczki?
lena 19:59, 17 mar 2015

moze zrobic obwodke z bukszpanu, wtedy nie bedzie tak rozwiewac kory, roze z bukszpanami bardzo ladnie wygladaja

kaminak napisał(a)
Witam bardzo serdecznie!

Jestem tutaj nowa, niedoświadczona i szukam pomocy i rad w realizacji moich rabat. Liczę, że wielu życzliwych, doświadczonych ogrodników mi pomoże. Bardzo byłabym wdzięczna.

Chodzi mi o tą rabatę z różami." Ewalm" poradziła mi, że do róż ładnie wyglądałyby; lawenda, dzwonki lub bodziszki. Co sądzicie o tej propozycji?
Myślałam o lawendzie. Problemem jest jeszcze to, że kora stamtąd ciągle ucieka, może dać kamyczki?
kaminak 20:13, 17 mar 2015

Witam Lena!

Też o tym myślałam, ale jak róże się rozrosną to jest tam bardzo mało miejsca. A bukszpany nie mogą być tak blisko brzegu bo wejdą na chodnik.
lena 20:21, 17 mar 2015

kaminak napisał(a)
Witam Lena!

Też o tym myślałam, ale jak róże się rozrosną to jest tam bardzo mało miejsca. A bukszpany nie mogą być tak blisko brzegu bo wejdą na chodnik.

(przeklejony z innego watku), tu to fajnie wyglada
Gardenarium 20:29, 17 mar 2015

Lena, zapomniałaś napisać że to realizacja Danusi, czyli moja Wypada autora kompozycji przytoczyć nawet jak z Ogrodowiska kompozycja. Będzie miło autorowi każdemu, nie tylko mnie.

Ta kompozycja nie nadaje się, w oczku - łezce jest za mało miejsca na bukszpan i na róże.

Piszesz że korę wywiewa, ale zobacz jak wysoko jest poziom tej rabaty i w dodatku sam piach Kora musi mieć opór krawężnika, a tutaj jest powyżej. Kora powinna tez być trochę polewana wodą żeby namakała - wtedy jest cięższa i nie będzie wywiewać.

Zlikwiduj to kółko z kostki, po co ono szatkuje i tak mała rabatkę? Drzewka nie trzeba otaczać kółeczkiem, to niepotrzebne jest.

Instagram Ogrodowiska
kaminak 20:31, 17 mar 2015

Wygląda zjawiskowo. Może masz rację i faktycznie posadzić tam bukszpany. Jutro zobaczę ile tam jest miejsca. A w tym oczku pod różą pienną dać lawendę, czy już za dużo by było?

Lenka odwiedz mnie w moim wątku, może więcej mi doradzisz. Teraz muszę się pożegnać, szykuję się do pracy. Pa
lena 20:33, 17 mar 2015

Update:

Rabata z rozami wkonana przez Danusie

Gardenarium napisał(a)
Lena, zapomniałaś napisać że to realizacja Danusi, czyli moja Wypada autora kompozycji przytoczyć nawet jak z Ogrodowiska kompozycja. Będzie miło autorowi każdemu, nie tylko mnie.

Ta kompozycja nie nadaje się, w oczku - łezce jest za mało miejsca na bukszpan i na róże.

Piszesz że korę wywiewa, ale zobacz jak wysoko jest poziom tej rabaty i w dodatku sam piach Kora musi mieć opór krawężnika, a tutaj jest powyżej. Kora powinna tez być trochę polewana wodą żeby namakała - wtedy jest cięższa i nie będzie wywiewać.
kaminak 20:37, 17 mar 2015

Witam serdecznie samą Szefową, tak się cieszę. Może Danusia podpowiesz co mam zrobić z tą rabatą. Kora ciągle mi ucieka, może kamyczkami podsypać?
Czy może coś dosadzić do róż? Bardzo byłabym wdzięczna za rady.