Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

magdalena_boron 18:00, 10 lut 2014

Czy ktoś może mi doradzić jak pomóc zaprojektować tą działkę przed domem?
Marcin89 18:03, 10 lut 2014

magdalena_boron napisał(a)

Witaj. A jaki miałby być kształt rabaty - taki by ta skarpa była zakryta? Ile to metrów? A z drugiej strony co jest? Stanowisko słoneczne, czy cieniste? Może ma Pani jakieś ulubione rośliny?
magdalena_boron 18:15, 10 lut 2014

Czy ktoś ma może jakiś pomysł?

Działka przed domem ma wymiary 10x10. To podwyższenie przed domem to miał być kiedyś taras. Plany były wielkie, lecz niestety brak gotówwki.

Wymiary tego podwyższenia to jakieś 9x3. Położenie ma działka zachodnie. Jeżeli chodzi o te kwiaty to z jednej strony to tylko taki tymczasowy pomysł. Co do roślin to nie mam szczególnych upodobań. Jedyne na czym by mi zależało - to to by było to miejsce reprezentacyjne, gdyż jest to front domu od strony głównej ulicy. Niestety wejście do domu znajduje się z drugiej strony i jest zupełnie niewidoczne.
Pozdrawiam Madzia
Kondzio 18:21, 10 lut 2014

Madzenka 19:16, 10 lut 2014

Kondzio po to Danusia założyła ten wątek aby pytać.
bociek 20:06, 10 lut 2014

Gardenarium napisał(a)

Na płot róże pnące znoszące półcień, a w rabatę jednakowe krzewy choćby pas hortensji Vanille Fraise albo podobne, jak się zmieści na dole - żurawki, jedna ciekawa odmiana, najlepiej jaskrawa - np Berry Smoothie.

Dziekuje Danusiu bardzo. Roze niestety nie wchodza w gre, bardzo zaluje.
Jak sadzisz czy zamiast hortek moglyby tam byc np rodki Cunninghams White? Czy za duza roznica w wymaganiach glebowych?
Gardenarium 09:29, 11 lut 2014

Wg mnie Rh będą sztucznie wyglądały, a hortensje dużo lepie. Na płot bluszcz bo na ekrany z cisów za wąsko. Tylko jeden rządek się zmieści i hortensje mogą wysoko wyrosnąć i zasłonią płot doskonale.
Widziałaś u mnie ? Można je prowadzić "na wysoko".

Instagram Ogrodowiska
Kondzio 10:01, 11 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)
Kondzio po to Danusia założyła ten wątek aby pytać.
tak tak ale jak ja czytałem nie było wyjaśnienia pod tym drugim zdjęciu a Marcin sie zapytał i pojawiło sie czy kto wie cóż tym zrobić wiec pomyślałem ze ktoś chce gotowy pomysł juz wykasuje co napisałem
bella 19:24, 11 lut 2014

Wiosna posadziłam 5 klonów wzdluż wjazdu do garażu. troszke goło to wygląda, brakuje mi czegos prosze o podpowiedz co tu zmienić. Klony po lewej stronie na zdjęciu . Stanowisko sloneczne. Plama na trawniku - po likwidacji rabatki juz trawką zarosło
bociek 19:53, 11 lut 2014

Gardenarium napisał(a)
Wg mnie Rh będą sztucznie wyglądały, a hortensje dużo lepie. Na płot bluszcz bo na ekrany z cisów za wąsko. Tylko jeden rządek się zmieści i hortensje mogą wysoko wyrosnąć i zasłonią płot doskonale.
Widziałaś u mnie ? Można je prowadzić "na wysoko".

Dzieki Danusiu. Tak zrobie. Dam bluszcz na plot, tak, jak przy lizakach cisowych i podsadze hortkami Jestes NAJLEPSZA