dorotyiwojtk...
13:21, 11 cze 2013

Witam! Tytuł mojego wątku mówi sam za siebie.... Ogrodnik ze mnie żaden, coś tam posadzę i rośnie......., na ogół ładnie rośnie. Znajomi mówią, że "mam rękę" do roślin. Zaglądają tutaj FACHOWCY, a najlepiej radzić się mądrych ludzi
Obecnie jestem na etapie urządzania ogrodu w naszym nowym domu. Do tej pory sadziłam na jednej rabacie, ale mam do zagospodarowania jeszcze jedną część : rekraacyjną, z miejscem na basen latem (przenośny plac zabaw poza sezonem kąpielowym) oraz ławką. Pokazana wizualizacja to strona południowa, częściowo zacieniona przez dąb na sąsiedniej działce. Ławkę muszę mieć w tej części, bo taras jest od strony wschodniej i po południu bywa tam chłodno, a czasami chce się posiedzieć na słoneczku ;(
Koło ze żwiru pod basen/plac zabaw,obrzeżem pas z korą i żwir w kierunku ławki. Długość pasa pod płotem ok.12 metrów.
Pokażę, co chciałabym mieć, ale przeraziło mnie to, że w szkółce ogrodniczej pani powiedziała, że wszystkie!!! rośliny,które bym chciała tam posadzić pasują na słoneczny plac. Wszystkie? Loteria, czy tylko chce "głupiemu ogrodnikowi" coś wcisnąć???
Stan obecny - częściowo zrywamy "darń chwastową", bo jest baaaardzo mokro, ale lekko idzie
Pokazana pergola (namalowany pas brązowy po prawej stronie) też raczej musi być, bo nasz dom położony jest na "szlaku ku lokalnym marketom" i dużo ludzi koło nas chodzi. A jak chodzi to zagląda........ Pergola zasłaniałaby od strony zachodniej. Trawa jak na razie kiepska, u nas leje i leje....
Prosę o radę w kwestii doboru roślin:
1. Za kołem ze żwiru chciałabym kalinę x 2 oraz bez
2. Za ławką nie wiem, czy tuje też? Raczej chciałabym tawułę van Houtte'a , co Wy na to?
3. Obok ławki rozplenicę piórkową albo limkę
4. I co z iglakami? Jeden rodzaj wyglądałby trochę monotonnie.... Jadąc dalej wzdłuż płotu mamy tuje szmaragd
Z góry dziękuję za rady Dobre Duszyczki !!!!

Koło ze żwiru pod basen/plac zabaw,obrzeżem pas z korą i żwir w kierunku ławki. Długość pasa pod płotem ok.12 metrów.
Pokażę, co chciałabym mieć, ale przeraziło mnie to, że w szkółce ogrodniczej pani powiedziała, że wszystkie!!! rośliny,które bym chciała tam posadzić pasują na słoneczny plac. Wszystkie? Loteria, czy tylko chce "głupiemu ogrodnikowi" coś wcisnąć???
Stan obecny - częściowo zrywamy "darń chwastową", bo jest baaaardzo mokro, ale lekko idzie

Pokazana pergola (namalowany pas brązowy po prawej stronie) też raczej musi być, bo nasz dom położony jest na "szlaku ku lokalnym marketom" i dużo ludzi koło nas chodzi. A jak chodzi to zagląda........ Pergola zasłaniałaby od strony zachodniej. Trawa jak na razie kiepska, u nas leje i leje....
Prosę o radę w kwestii doboru roślin:
1. Za kołem ze żwiru chciałabym kalinę x 2 oraz bez
2. Za ławką nie wiem, czy tuje też? Raczej chciałabym tawułę van Houtte'a , co Wy na to?
3. Obok ławki rozplenicę piórkową albo limkę
4. I co z iglakami? Jeden rodzaj wyglądałby trochę monotonnie.... Jadąc dalej wzdłuż płotu mamy tuje szmaragd
Z góry dziękuję za rady Dobre Duszyczki !!!!