Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :) » Edycja postu

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

bdan 09:51, 18 maj 2015

Luki napisał(a)
Danusiu z tymi żurawkami to nie do końca bo mnóstwo stoi w doniczkach i jest na prawdę marna i czasem te odmiany, które zawsze dobrze reagowały na dzielenie... w tej kwestii to dla mnie już loteria.
Po podziale najlepiej zostawić maksymalnie 3-4 listki te najmniejsze wyrastające ze środka. Oczywiście teraz nie polecam podziału żurawek, ale jeżeli jest taka konieczność to najlepiej do doniczek i postawić gdzieś do cienia, dbać o wilgoć w doniczkach jak po 4-6 tygodniach będą ukorzenione.

Nadal ubolewam nad złamanym czosnkiem... będzie trzeba karnego jeżyka na dzień dziecka sprawić bo łobuz się sprytny robi, a babcie za szybko ulegają.

Dzięki
To jaka jest najlepsza pora na dzielenie żurawek?
anna_g 10:42, 18 maj 2015

Luki jak zwykle ładne u Ciebie widoczki - czosnki mega urosły choć fakt te ich liście mogą denerwować, ale ten zakątek na którym rosną jest super. Zająłeś się tymi ogrodami (Twój i siostry) na całego... może jeszcze przejdziesz na zawodowstwo

To jakaś wietlica - choć przyznaję, iż nie wiem jaka Ale i tak śliczna

Luki napisał(a)

I paprotka, która zimowała rzucona gdzieś w rogu, to chyba narecznica.

Ludwika 10:54, 18 maj 2015

Mój synek ma niecałe dwa latka, też bardzo często przegrywam z nim wyścig do kolejnego pączka azalii czy piwonii ... Najlepsze jest to, że tyle razy mu już pokazywaliśmy, że na trawniko-łące babci jest tyle stokrotek czy mleczy i że te może sobie skubać ile chce, ale niestety chyba ma już bardziej wysublimowany gust i najbardziej kuszą go jednak pączki z rabat ...
popcorn 15:38, 18 maj 2015

Jakie kolory!

powiedz mi prosze, czy masz filtr wody do podlewania? Zastanawiam sie czy inwestowac, czy odpuscic? Mamy twarda wode i boje sie ze mi sie zapchaja te dziurki..

dzikeuje
pozdrawiam!

Ps musze nabyc rio piekna!
Luki 15:59, 18 maj 2015

Danusiu Ja dzielę najczęściej od końca sierpnia do połowy września i na początku kwietnia jak ruszają(tu wiadomo, że uzależnione od zimy).
Za jakiś czas w sumie będziesz mogła też sobie pobierać krótkopędy do ukorzeniania na przyszłość, chyba zrobię zdjęcia z dzielenia takich żurawek bo jak zacznę opisywać to z mojego bełkotu trudno będzie coś zrozumieć

Aniu kto wie, przynajmniej zawsze mam jakąś alternatywę do wyuczonego zawodu
Z zakątku z czosnkami jestem bardzo zadowolony, w ogóle z całej tej rabaty, która została przerobiona praktycznie tylko z powodu bukszpanów, które miałem
Na aprociach w ogóle się ni znam, kupiłem bo ładna była

Ludwiko chrześniak był wyszkolony na wąchanie kwiatków ale teraz lubi postawić na swoim i akurat w momencie próby wymuszenia czegoś czego nie mógł dostać napatoczył się czosnek idealnie na linii jego wzroku. Czmych do łapki i po kwiatku

Karolino u mnie mogę podlewać wodą miejską, która niestety też jest twarda i wodą ze studni. Woda miejska przechodzi przez jeden filtr siatkowy, który wychwytuje drobnice, a woda ze studni ma przed pompą jeszcze jeden filtr do wyłapania piasku.
Chciałem zamontować konkretny filtr i na twardą wodę i inne związki, ale cena mnie przeraziła, więc mam tylko takie jak opisałem
Nie wiem czy widziałaś u Bogdzi, ale mogę przywieźć na sobotę coś z Bylinowego jak ktoś będzie chciał
Agatan24 21:31, 18 maj 2015

Luki napisał(a)

chyba zrobię zdjęcia z dzielenia takich żurawek bo jak zacznę opisywać to z mojego bełkotu trudno będzie coś zrozumieć

Jestem za bo mnie czeka dzielenie w przyszłym roku i nie wiem jak się do tego zabrać nawet.
Katkak 21:44, 18 maj 2015

Łukaszek nie do wiary, że sam takie cudne żurawy wyhodowałeś. Czemu ten iglaczek (Pusch jeśli się nie mylę) to porażka? Nie gadaj bo niedawno sobie takiego sprawiłam . Już wiem, że ogród Twojej siostry będzie przepiękny .
IzaK 22:08, 18 maj 2015

te Twoje zdjęcia to jak malowane obrazy bardzo lubię tu zaglądać, choc nie zawsze się odzywam...
żurawki takie wypasione masz, moje niektóre (nie znam nazw) dostały kopa i rosną jak szalone...
Luki 23:06, 18 maj 2015

Agato już kiedyś instrukcje z dzielenia wklejałem, ale jeszcze raz na pewno zrobię

Kasiu takich wypaśnych udało mi się wyhodować ponad 30... starczyło w sam raz na straty po zimie.
Sam świerk jest ładny, ale wraz z dojrzewaniem mojego gustu ogrodniczego wiem, że pojedyncze egzemplarze iglaczków mnie nie kręcą, a mam takich agentów aż 14 i to jest ta iglaczkowa porażka

Izo dziękuje, moje żurawki niektóre też wyrosły ponad normę, będzie co robić na jesień z dzieleniem, zapewne na zapełnianie dziur będzie
Ja śledzę mnóstwo wątków, ale żeby je sobie ogarniać na bieżąco też często nie piszę bo wtedy trzeb podwoić czas na każde odwiedziny niestety.
Katkak 23:23, 18 maj 2015

Moim żurawkowym sukcesem hodowlanym jest obcięcie takiej wyrośniętej "palmy" i skuteczne jej ukorzenienie . Chociaż nie próbowałam jeszcze siewu z nasiona, ale Twoją instrukcję skrupulatnie zanotowałam . Może spróbuję. Z hostami mi się udało, więc co mi szkodzi spróbować z żurawkami . A jak dużo czasu musi upłynąć żeby z nasionka powstała taka piękna sadzonka jak Twoje?