niebieski - od płotu do serbów ok 110cm
czerwony - 100-120cm
żółty - od 80cm
wymiary ''na oko'' dokładnie nie pamiętam
Przed hortkami trzy lata rosła Amazon Mist zbrzydła wyłysiała i jej miejsce jesienią zajęła sesleria. Natomiast w innym miejscu mam ID. O wiele trwalsza tyle, że rozrasta się odnogami bardzo intensywnie. Podobna trzymająca się w kępie to Variegata.
Dziękuję za wymiary.
Podsumowując, rabata musi mieć 3 m aby pomieścić roślinki
Ja planuję dać przed hortensjami obwódkę z trzmieliny Fortune'a 'Emerald Gaiety'. Myślisz, że zgrają się razem?
A co do ID, to jeśli masz jej za dużo, to chętnie przygarnę
Nie musi ale lepiej więcej miejsca jak mniej. Ja sporo zostawiłam za serbami bo jak przyjdzie je ciąć na długości ponad 40 metrów to każdy centymetr się liczy.
Trzmielina to dobre rozwiązanie bo jak zetniesz wiosną hortki nie będzie pustki na rabacie a i jest niewymagająca.
Zobaczymy jak ID przetrwała spore mrozy, jak coś to podzielę się odnogami
Zwykłej najzwyklejszej tylko ostrej męczyłam się łopatą, siekierą a piłą poszło raz dwa, seslerie skalną też nią dzieliłam. Choć jest mała i niepozorna to bryłę korzeniową ma jak kamień
Dzięki Olu!
Fakt, zima tego roku zaszalała mrozami...ale miejmy nadzieje że wielkich szkód nie wyrządziła w naszych ogrodach.
...zatem czekam do wiosny, a tymczasem zapraszam w wolnej chwili do mojego raczkującego ogródka
Porady takiej doświadczonej ogrodniczki jak Ty - na wage złota!