Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja codzienność - ogród Oli

Moja codzienność - ogród Oli

AngelikaX 19:20, 20 wrz 2017

leon60 napisał(a)

ML mają prawie dwa metry jeśli posadzisz w dobrej odległości od muru do kuchni nie wejdą a oglądać je przez okno to czysta przyjemność. Sama tak miałam na początku ale od zachodniej strony nie chciały rosnąć i musiałam je przenieść...

Ola nie rósł od zachodu? Możesz sprecyzować - wogóle nic a nic? Mi by odpowiadało aby takie kolosy nie rosły - ML najbardziej mi pasują do cisowych stożków pod okno kuchenne (od wschodu) ale to by musiały mieć tam max 1,60...

ps. Miskant krater do jakiej wysokości Ci dorasta?
leon60 19:55, 20 wrz 2017

wiklasia napisał(a)

Ja
W końcu zaczęłam jak "panbógprzykazał" czyli od początku.
Obalenie płotu, wycięcie iglaków, dylematy czy fale czy proste linie, nowe nasadzenia, remont domu już za mną, oczko wodne jeszcze nieprzerobione.
Jeszcze trochę czasu i mam nadzieję być na bieżąco.

Na kolana przed Tobą padam podziwiając ilość przemodelowania ogrodu w przeciągu jednego sezonu.

Dzieki wielkie
Oooo mamo jak sobie przypomnę ile roboty odwaliliśmy to mnie kręgosłup boli
Dobrze, że eM jeszcze był bardziej czasowy bo teraz to sobie nie wyobrażam takich robót..
Oczko, całe tyły i altana to 2015, powodzenia w czytaniu
leon60 19:56, 20 wrz 2017

Basiula napisał(a)
Jejku jej, ja w międzyczasie zapomniałam jak u Ciebie pięknie! Zachwycające trawy i reszta!
Od kiedy masz imperatę? jest imponująca...
Żywopłociki z buksa i idealne kule mnie dobiły
uczta dla oczu mych. Dziękuję.

Miło Cię widzieć Basiu
Red Barona sadziłam chyba w maju 2015 i już w następnym sezonie bardzo się rozrósł.
Buksy cięte w tym roku tylko raz ale wyglądają ok i cieszy mnie bardzo że są zdrowe, w tym sezonie nie widziały grama chemii
leon60 19:56, 20 wrz 2017

Msazalka18 napisał(a)
ja jak zwykle z pytańkiem

Masz posadzone choiny jeddeloh i jeszcze coś innego takiego żółtego Pamiętasz może w jakich odstępach??? Oj chyba muszę się przyjrzeć i porobić sobie notatki
Masz może molinie fontane? tak mi się spodobała że mi się śni po nocach a nie wiem z czym koło czego ją posadzić

Miłego wieczorku

Choiny i cyprysiki posadzone co 80cm niedawno dla kogoś mierzyłam stąd pamiętam
Z wysokich molinii mam Karl Foerster, Fountain bardzo mi się podoba ale nie mam miejsca.. dobrze wyglądają w grupach jak i pojedynczo.
leon60 19:57, 20 wrz 2017

Luki napisał(a)
Oj Olka ten Twój ogród to jakaś zbrodnia w pozytywnym sensie oczywiście
Tylko ja się pytam dlaczego po rojniki się nie zgłosiłaś, ja szukam dobrych rąk które przygarną moje chociaż w części

Zbrodnia powiadasz
Miałam na myśli do Ciebie pisać ale donica nie jest jakaś bardzo dużo i wystarczyło to co miałam. Jak sobie eM jeszcze gdzieś rojniki wymyśli będę się odzywać

Sebek napisał(a)

U nas na Śląsku dużo tych sklepów... Ale my bliżej Niemiec to pewnie dlatego
Muz zajrzeć tam po cebule

na pewno
u nas kiedyś były chyba nawet dwa ale polikwidowali..

AngelikaX napisał(a)

Ola nie rósł od zachodu? Możesz sprecyzować - wogóle nic a nic? Mi by odpowiadało aby takie kolosy nie rosły - ML najbardziej mi pasują do cisowych stożków pod okno kuchenne (od wschodu) ale to by musiały mieć tam max 1,60...

ps. Miskant krater do jakiej wysokości Ci dorasta?

Od zachodniej strony rosły a raczej wegetowały dwa sezony... sadziłam takie jak przy podjeździe, po zimie ze trzy padło a reszta nic nie przybrała na masie...
Aktualnie rosną po drugiej stronie podjazdu za molinią Moorhexe i gonią resztę
Kratery mają 1,4-1,5m bez kwiatostanów, jak zakwitną podam dokładne wymiary
Magda70 20:07, 20 wrz 2017

Sebek napisał(a)

U nas na Śląsku dużo tych sklepów... Ale my bliżej Niemiec to pewnie dlatego
Muz zajrzeć tam po cebule

Oooo dobrze wiedziec bo wlaśnie jadę w Wasze strony!

Msazalka18 22:24, 20 wrz 2017

leon60 napisał(a)

Choiny i cyprysiki posadzone co 80cm niedawno dla kogoś mierzyłam stąd pamiętam
Z wysokich molinii mam Karl Foerster, Fountain bardzo mi się podoba ale nie mam miejsca.. dobrze wyglądają w grupach jak i pojedynczo.

Nie masz ale Ci się podoba A jakbyś miała miejsce na niego (miejsce nieograniczone i długość i szerokość) to z czym byś go posadziła? o taka sobie zagadka albo gra w podchody hihihi

leon60 09:08, 21 wrz 2017

Msazalka18 napisał(a)

Nie masz ale Ci się podoba A jakbyś miała miejsce na niego (miejsce nieograniczone i długość i szerokość) to z czym byś go posadziła? o taka sobie zagadka albo gra w podchody hihihi

Ja jestem nudna więc powtórzyłam coś co już mam, koniecznie w sporej ilości i by była widoczna z kilku stron, lubię jak mnie smyra po twarzy przechodząc
https://pl.pinterest.com/pin/551550285592152600/ tyle, ze nie mam już takiego miejsca..
Ewentualnie pasem pod murem https://pl.pinterest.com/pin/540080180295985544/ lub wzdłuż żywopłotu jak u Gosi Malkul.
Na długiej i szerokiej rabacie nasadzenia grupowe po kilkanaście sztuk, połączyłabym pewnie z kwitnącymi wcześnie miskantami, rozplenicami, może niższą odmianą molinii, coś zimozielonego bukszan, cis i np. plamami różowe rozchodniki
Ja kocham trawy tyle, że wiosną jest chwilowa pustka.
Wysokie molinie bodajże Cordoba lub Transparent ciekawie w niskie nasadzenia ma wkomponowane Beatka https://www.ogrodowisko.pl/watek/1718-marzenia-i-plany-vs-rzeczywistosc?page=205
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1718-marzenia-i-plany-vs-rzeczywistosc?page=248
może Cię zainspiruje