Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja codzienność - ogród Oli

Moja codzienność - ogród Oli

leon60 08:46, 16 kwi 2018

Kasya napisał(a)

No to teraz będziesz musiała do konca zycia uprawiac warzywa

no to się wkopałam heh żartuję przecież to sama przyjemność
Mixtoorka 09:13, 16 kwi 2018

malkul napisał(a)
Zeszlam na zawał

Trup się ściele... też leżę

Cudne!!!!!
HannaR 10:09, 16 kwi 2018

Witaj Olu,
Długo powstrzymywałam się od słów zachwytu nad Twoim ogrodem, ale po obejrzeniu nowych skrzyń skapitulowałam: Jest pięknie, spójnie i oryginalnie!

Przy okazji mam pytania dotyczące żywopłotu ze świerków.

1. Ile ma lat?
2. Od którego roku zaczęłaś go formować?
3. Co jaki okres przycinasz?
4. Na jaką wysokość jest cięty?
5. Czy używasz drabiny czy podnośnia?

Wybacz, że tak dużo pytań już za pierwszym razem (a ty jesteś zajętą mamą), ale mam dylemat: Z mojego ogrodu jest nieciekawy widok na bardzo wysoki blok, dlatego posadziłam świerki serbskie. Teraz mają ok. 2 m wysokości, ale boję się co będzie za kilka lat. Nie mogę się zdecydować czy pozwolić im rosnąć, czy ciąć, a jeśli ciąć to na jakiej wysokości? Rosną blisko domu(bo działka nieduża)od północnej strony. Co byś zrobiła?

Pozdrawiam
Hania
leon60 10:30, 16 kwi 2018

Mixtoorka napisał(a)

Trup się ściele... też leżę

Cudne!!!!!

dzięki
leon60 10:30, 16 kwi 2018

HannaR napisał(a)
Witaj Olu,
Długo powstrzymywałam się od słów zachwytu nad Twoim ogrodem, ale po obejrzeniu nowych skrzyń skapitulowałam: Jest pięknie, spójnie i oryginalnie!

Przy okazji mam pytania dotyczące żywopłotu ze świerków.

1. Ile ma lat?
2. Od którego roku zaczęłaś go formować?
3. Co jaki okres przycinasz?
4. Na jaką wysokość jest cięty?
5. Czy używasz drabiny czy podnośnia?

Wybacz, że tak dużo pytań już za pierwszym razem (a ty jesteś zajętą mamą), ale mam dylemat: Z mojego ogrodu jest nieciekawy widok na bardzo wysoki blok, dlatego posadziłam świerki serbskie. Teraz mają ok. 2 m wysokości, ale boję się co będzie za kilka lat. Nie mogę się zdecydować czy pozwolić im rosnąć, czy ciąć, a jeśli ciąć to na jakiej wysokości? Rosną blisko domu(bo działka nieduża)od północnej strony. Co byś zrobiła?

Pozdrawiam
Hania

Dziękuję Haniu

Odpowiadając na Twoje pytania
1. Na tyle za tujami i betonowym płotem mają ponad 20 lat, z boku od sąsiada były dosadzane później ale też już mają sporo lat.
2. Nie pamiętam byłam dzieckiem ale im wcześniej tym lepiej będą gęste i można trzymać je w miarę wąsko.
3. Raz w roku.
4. Te na tyłach miały sporo ponad 4m zdecydowanie za wysokie były do ogarnięcia mimo iż za nimi jest jeszcze nasza działka i można swobodnie z rusztowaniem tańcować eM pożyczył piłę na wysięgniku i skróciliśmy je dobry metr. Teraz mają coś ponad 3m. Te niższe jakieś 2.7m
5. Boki eM tnie z drabiny, górę z rusztowania (ten najwyższy fragment).
Na reszcie działki mam serby prowadzę je wąsko by nie było problemów na przyszłość i wszystkie będą cięte w ekrany. W Twoim wypadku może warto zostawić serby rosnące swobodnie ?

Pozdrawiam
HannaR 10:45, 16 kwi 2018

Dzięki za szybką odpowiedź.

Też chciałabym zostawić świerki, aby urosły wysokie i zasłoniły to bloczysko. Boję się tylko, czy podczas huraganu (orkanu? ) nie przewrócą się na dom. Nie wiem jak zachowują się wysokie świerki przy silnym wietrze.

Pozdrawiam i nadal będą zaglądać .

eVka 11:34, 16 kwi 2018

O matusiu wpadam po zimie a tu takie cudne boskie wspaniałe warzywniki!!! Ja szukam desek na swoje ale tu takie cuś??!! Pozytywnie zazdroszczę i marzę o takich....
Pszczelarnia 12:22, 16 kwi 2018

leon60 napisał(a)
Wczoraj robiliśmy rewolucje w warzywniku

skrzynie po czterech sezonach zgniły... i ledwo się kupy trzymały...

ale marzenia się spełniają

Jest! Ola, jak są wzmocnione rogi cortenu i jak gruba jest blacha? Czy te skrzynie siedzą trochę w glebie, czy są na poziomie?

Jest super!
agata19762 12:41, 16 kwi 2018

Ola ktoś porwał słoneczko
leon60 20:20, 16 kwi 2018

effka napisał(a)
O matusiu wpadam po zimie a tu takie cudne boskie wspaniałe warzywniki!!! Ja szukam desek na swoje ale tu takie cuś??!! Pozytywnie zazdroszczę i marzę o takich....

dziękuję marzenia są po to żeby je realizować