Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja codzienność - ogród Oli

Moja codzienność - ogród Oli

leon60 19:35, 14 wrz 2018

Toszka napisał(a)
Heidebraut mam i jestem nią po 7 latach nadal zachwycona. Nieinwazyjna, delikatna, ażurowa, kepa gęsta, na jesieni pomarańczowa, cięzko znosi przesadzanie. U mnie rosnie wciśnieta pomiędzy cisy (a raczej ich korzenie).

Pierwszy sygnał ćmy to zielone odchody, których nie sposób nie zauważyć - małe zielone kulki po kilkadziesiąt w jednym miejscu.
U mnie w pierwszym rzucie nic się nie lepiło. Tych odchodów było sporo. Inwazję zaczynają od północnej strony krzaka lub w miejscu zacienionym innymi roslinami.

Lepinox
Jak podliczyłam to od marca trzeba robić oprysk co 2 miesiące. I ten kilogram to wcale nie jest duzo. Ok.15g na 6-8litrów.

Toszko zrób proszę foto Heidebraut tym bardziej takiej ''dorosłej''
Mam coś co kupiłam pod tą nazwą ale bardziej przypomina Edith Dudszus i tak się zastanawiam czy to wynika z innego stanowiska (mniej słońca dlatego bardziej rozłożysta) czy pomylona... znając życie pomylona Zastanawiam się czy zostawić czy wymienić .

Przejrzałam dziś bardzo wnikliwie wszystkie bukszpany jest czysto, te z gąsienicami pod południową ścianą chyba w największej patelni w ogrodzie

Toszka 21:27, 14 wrz 2018

jutro zrobię zdjęcie, bo już zbyt ciemno
Johanka77 22:49, 14 wrz 2018

leon60 napisał(a)

Dobra duszyczka z forum sie ze mna podzieli

siakowa 09:32, 15 wrz 2018

leon60 napisał(a)
Jesli ktos posiada u siebie molinie Edith Dudszus i Heidebraut bede wdzieczna za zdjecia porownawcze i opis
w sensie jesli posiada obie? to napisze ze ed ma takie cienlie i nieroszczapiezone kwoatostany
leon60 10:02, 15 wrz 2018

Toszka napisał(a)
jutro zrobię zdjęcie, bo już zbyt ciemno

fajnie może mi troszkę pomogą w rozpoznaniu

Można oszaleć z tymi pomylonymi roślinami, czytam właśnie o grackach tu i tam...
Kupiłam u polecanego producenta dwa rodzaje molinii. Moorhexe jest tym czym miała być natomiast Heidebraut...jak wyżej. Sadziłam wiosną maleńkie sadzonki, jesienią część wyglądała inaczej napisałam do Pana stwierdził ze chyba mam racje Po miesiącu dosłał pare sztuk które według niego były pomylone i tak sobie rosną do dziś ale na moje oko to nie Heidebraut
I bądź tu mądry
leon60 10:03, 15 wrz 2018

Johanka77 napisał(a)

leon60 10:05, 15 wrz 2018

siakowa napisał(a)
w sensie jesli posiada obie? to napisze ze ed ma takie cienlie i nieroszczapiezone kwoatostany

Kasiu najlepiej obie bo tak najłatwiej porównać
ED mam pytanie tylko jakie kwiatostany ma Heidebraut bo przeglądając net można się pogubić
Chocolate 11:40, 16 wrz 2018

leon60 napisał(a)

Kilka dni temu jadąc przez Kielanówkę nie mogłam uwierzyć w to co zobaczyłam, we wszystkich domach przy ulicy łyse bukszpany... byłam pewna że zaraz ćma będzie i u mnie...

Niestety os. Zwięczyca też zaatakowane - w zeszłym roku miałam pierwszy atak, który względnie opanowałam;/ w tym roku po 3tyg. nieobecności zastałam bukszpanowy pogrom;(
Toszka 22:12, 20 wrz 2018

nie zapomniałam o obietnicy zdjęcia molinii. Najpierw czekałam aż kłosy rozwinie. a teraz zdjęć przerzucić nie mogę´
Ania uratowała mój honor
molinia Heidebraut w drugim sezonie od posadzenia, córka mojej
isia33 14:10, 23 wrz 2018

Olu, poradź proszę. Mogę jeszcze przesadzać molinię i seslerię? Czy czekać do wiosny?