Aga - nie masz turkuciów? No to masz duże szczęście
To one takie wielkie dziury zostawiają??
Takie tuneliki o średnicy 1-1,5cm. A same turkucie maja ok 5-7cm długości. Ola ja próbowałam zwabiać je obornikiem końskim. Może gdzieś w jednym miejscu zakop trochę obornika końskiego a po pierwszych przymrozkach czytałam, ze należy go odkopać i wywalić(zniszczyć) bo one w oborniku składają jaja. Jak się poluje z olejem na turkucie? Wlewa sam olej do tuneli?
ola ale one tez pożyteczne bo zjadaja larwy opuchlaków, slimaki i inne...
Szkoda, tylko, ze nie zjadają naszych wrednych bezskorupkowych ślimaków. A młode larwy turkucia zjadają korzenie roślinek do 0 - zostaje sama łodyżka powyżej ziemi. Mi tek zeżarły połowę sałat i cały rząd kiełkujących fasolek szparagowych
turkucie ?? juz doczytalam...ale sie nie spotkałam... ..." Owad nie lubi olszy czarnej, korony cesarskiej i szachownicy kostkowatej - dlatego warto mieć te rośliny w ogrodzie."... ale zjadają slimaki i pędraki widzialas to ? http://majawogrodzie.tvn.pl/4,Turkuc-podjadek,porada.html
Wykończą nas te szkodniki. Wiem co czujesz. Ja nie mogę się zmusić, żeby zacząć zrywać wrotycz... Obudzę się pózniej ze zjedzonymi roślinami.
No nie! tego dziadostwa w rękę bym nie wzięła! U mnie też były, teraz mam plagę kretów Wszystkie rabaty zorane, a dziś skurczybyk wylazł sobie na spacer i pędem po trawniku na inną rabatę. Ale, niestety nie dotarł
Rany a ja myślałam że mnie tylko nornice orzą rabaty.... Codziennie rano udeptuje ii udeptuje aż do znudzenia