Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja codzienność - ogród Oli

Moja codzienność - ogród Oli

leon60 20:48, 26 cze 2015

Kacha123 napisał(a)
Trzymam kciuki za walkę z turkuciami. Domyślam się, jak Cię muszą irytować

w....ją mnie na maxa............... tylko jak walczyć jak nie ma czym

ZielonaAnia75 napisał(a)
Głowa mnie rozbolała od tych robactw! Ja mam całą plagę nornic (no chyba to nornice, teraz to już nie wiem...) i też ciągle udeptuję ziemię wokół roślin. Gdzie spojrzę tak dziury, ale czytam o środku na nornice. Zaczynam WALKĘ!!!
Oleńko, jak patrzę na turkucie to mam gęsią skórkę, Boże jakie to brzydactwo!!! Wytrwałości Ci życzę w walce z nimi a przede wszystkim sukcesu w tym pojedynku!!!

Mnie to już ręce opadają.... nornice idzie wytępić dość szybko i skutecznie
Rabatę z seslerią jesienną przeorały doszczętnie...nie idzie tego upilnować, powtykałam mnóstwo liści olchy i zlałam Decisem...... ciekawe co zastanę rano

chojna napisał(a)
O, dobrze wiedzieć, że u mnie to też nornica. Mój kot skutecznie na nią poluje.
Jakie szkody robi nornica oprócz tuneli?
Grasuje mi w tujach, ale one wsadzone w balotach, więc może trochę bezpieczniejsze niż gołe korzenie.

Olu kibicuje Ci, bo ogrom pracy zrobiłaś. Z pomysłem, z wyczuciem i z gustem.
Super!

Robi korytarze, podgryza korzenie, podnosi całą roślinę do góry przez co schnie... tęp raz dwa
Często wychodzą z dziurek na powierzchnię jak się przyczaisz to zabijesz najlepiej łopatą sprawdzone

bleebla napisał(a)
współczuje turkuci, wredne małe robale do takiego ładnego ogrodu poszły. Do sąsiada nie mogły?

Nornice też wredne. Cały ogródek przekopały mi w tamtym roku. Na szczęście w tym sezonie (odpukać) ani jednej.

Tak się składa, że przemaszerowały od sąsiada do mnie z nowo kupioną ziemią jak podwoził działkę 5 czy 6 lat temu, wcześniej ich u mnie nie było
malkul 20:56, 26 cze 2015

leon60 napisał(a)

w sumie to Ci zazdroszczę

czy ja wiem
dzis znalałzam umarla zielona jeżówkę , oblukałam dokładnei korzenie obżarte do cna
leon60 21:00, 26 cze 2015

malkul napisał(a)

czy ja wiem
dzis znalałzam umarla zielona jeżówkę , oblukałam dokładnei korzenie obżarte do cna

sz.... by ją trafił............... sorki ale mam dziś nerwa.........
moje nowo sadzone dziś też przeorały turkucie
jolka 21:32, 26 cze 2015

Ja pierniczę, normalnie się załamałam, jak Was poczytałam. Wściekła byłam dziś, bo mi nornica przeorała pół bergenii i wokół cisów też ziemia cała podniesiona. ALE ,,, najgorsze to, że w trawniku widziałam jakiś czas temu pełno małych okrągłych otworków, takich właśnie na 1, 1,5 cm. Nie miałam pojęcia co to jest. A teraz.. już wiem? Czyżbym miała TURKUCIE!!?? Masakra jakaś z tym dziadostwem!

Ola, a wrotycz na te małpy nie działa??

malkul 21:43, 26 cze 2015

to co? zdjęcia z postępu p[rac w sobotę czy w niedzielę?
tusiawka 22:22, 26 cze 2015

Ola pamiętam jak w zeszłym roku już o nich pisałaś, wyglądają strasznie. Trzeba walczyć.
leon60 22:24, 26 cze 2015

jolka napisał(a)
Ja pierniczę, normalnie się załamałam, jak Was poczytałam. Wściekła byłam dziś, bo mi nornica przeorała pół bergenii i wokół cisów też ziemia cała podniesiona. ALE ,,, najgorsze to, że w trawniku widziałam jakiś czas temu pełno małych okrągłych otworków, takich właśnie na 1, 1,5 cm. Nie miałam pojęcia co to jest. A teraz.. już wiem? Czyżbym miała TURKUCIE!!?? Masakra jakaś z tym dziadostwem!

Ola, a wrotycz na te małpy nie działa??

jeśli otworki są średnicy jak piszesz to na 99% turkucie niestety gnojówkę z wrotyczu mają w nosie ale wyłapuj na płyn bądź olej. Przy małej liczbie dobry sposób bo u mnie to już plaga..