Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja codzienność - ogród Oli

Moja codzienność - ogród Oli

Jagodaa 20:42, 25 cze 2015

leon60 napisał(a)

najgorsze jest to, że nie ma czym tego zwalczyć, czytałam o Dursbanie ale to ostateczność

Mam litrową butlę, ale na cały ogród chyba bym się nie odważyła tego wylać. A punktowo... nie wiem czy coś dało, raczej niewiele.

Zastanawiam się, czy można gnojówkę z wrotyczu/y aplikować lancą doglebową, bardziej to wygodne niż latanie z konewką.
malkul 21:44, 25 cze 2015

leon60 napisał(a)

dziury nornicy mają dobre 5 cm , turkucia ok 1,5 cm łatwo rozpoznać

to znaczy że ja mam nornice
Ensata 22:02, 25 cze 2015

Ja to miałam nawet 2 krety, na szczescie złowione przez Indię, Jutro ogladam dziury. Koniczyne mam zielona i czerwona, ta czerwona nawet ładna I odnalazłam swoja ropuchę, zmieniła miejscówkę
Kacha123 07:09, 26 cze 2015

Trzymam kciuki za walkę z turkuciami. Domyślam się, jak Cię muszą irytować
ZielonaAnia75 11:15, 26 cze 2015

Głowa mnie rozbolała od tych robactw! Ja mam całą plagę nornic (no chyba to nornice, teraz to już nie wiem...) i też ciągle udeptuję ziemię wokół roślin. Gdzie spojrzę tak dziury, ale czytam o środku na nornice. Zaczynam WALKĘ!!!
Oleńko, jak patrzę na turkucie to mam gęsią skórkę, Boże jakie to brzydactwo!!! Wytrwałości Ci życzę w walce z nimi a przede wszystkim sukcesu w tym pojedynku!!!
chojna 13:01, 26 cze 2015

O, dobrze wiedzieć, że u mnie to też nornica. Mój kot skutecznie na nią poluje.
Jakie szkody robi nornica oprócz tuneli?
Grasuje mi w tujach, ale one wsadzone w balotach, więc może trochę bezpieczniejsze niż gołe korzenie.

Olu kibicuje Ci, bo ogrom pracy zrobiłaś. Z pomysłem, z wyczuciem i z gustem.
Super!
bleebla 16:18, 26 cze 2015

współczuje turkuci, wredne małe robale do takiego ładnego ogrodu poszły. Do sąsiada nie mogły?

Nornice też wredne. Cały ogródek przekopały mi w tamtym roku. Na szczęście w tym sezonie (odpukać) ani jednej.
leon60 20:47, 26 cze 2015

Jagodaa napisał(a)

Mam litrową butlę, ale na cały ogród chyba bym się nie odważyła tego wylać. A punktowo... nie wiem czy coś dało, raczej niewiele.

Zastanawiam się, czy można gnojówkę z wrotyczu/y aplikować lancą doglebową, bardziej to wygodne niż latanie z konewką.

No właśnie... musiałabym zlać cały ogród a na pewno wszystkie rabaty choć to cholerstwo także w trawniku urzęduje...

Jeśli chcesz lancą doglebową zapodać gnojówkę musisz ją pewnie przecedzić, do konewki to nie trzeba się przejmować, mnie to zajmuje godzinkę ale chodzę szybko

malkul napisał(a)

to znaczy że ja mam nornice

w sumie to Ci zazdroszczę

Ensata napisał(a)
Ja to miałam nawet 2 krety, na szczescie złowione przez Indię, Jutro ogladam dziury. Koniczyne mam zielona i czerwona, ta czerwona nawet ładna I odnalazłam swoja ropuchę, zmieniła miejscówkę

Oglądałaś dziury bo ciekawa jestem co Ci tam ryje ?
Koniczynkę obowiązkowo mus mieć a ropuszka jak już się zasiedli to szybko nie pójdzie