Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja codzienność - ogród Oli

Moja codzienność - ogród Oli

leon60 21:02, 27 sie 2015

Konieczki napisał(a)
Ola ja do Ciebie po poradę. Wyjdę na ogrodowego laika, ale zadam śmieszne pytanie. Ty jak przygotowujesz pole pod nasadzenia to:
1. Transplantujesz trawę (ile cm jej ściągasz i jak)
2. Zrywasz darń (kurde ja zawsze łopatą "przewalam grzadki" - trawa zostaje "pod skibą")
3. Pielisz, palcami rozdrabniasz grudki , pielisz...
Zadaje CI podstawowe pytania bo widze że zawsze po tych czynnościach masz niżej teren (ile cm w stosunku do trawnika wychodzi obniżenie).
Z góry dzięuję za odpowiedź. A kanciki mistrzostwo (ja pierwsze swoje robilam ciachając je nożem kuchennym ale dalekie były do perfekcji
Ps. Jestem już na 340stonie - czytam i podziwiam - masz power

Po to tutaj jesteśmy by pytać i sobie pomagać

1. Nacinam nożem do kancików trawnik w prostokąty wielkości łopaty i podcinam na płasko ok 4-5 cm
układam na docelowe miejsce i drewnianym młotkiem ubijam, gdy są nierówności podsypuję ziemią a na koniec zasypuję szczelinki, dobrze podlewam parę dni, sukces 100%

2. Jak wyżej

3. Gdy darń mam zerwaną przekopuję kawałek po kawałku na głębokość 1,5 łopaty i dokładnie mietolę ziemię na drobny mak wybierając skrupulatnie wszystkie korzenie i korzonki, grubsze kamienie, kawałki szkła i inne śmieci. Oj różniste rzeczy kryje moja gleba grabię na równo i udreptuję albo czekam jak sama opadnie.

Ogród idzie po całości z lekkim spadkiem, narożnik gdzie jest słup jest najwyższy tu rabaty są wyżej od trawnika, w innych miejscach niżej na oko jakieś 8cm + do tego dochodzi kory 5cm

Podziwiam, że chce Ci się czytać wszystko od początku
leon60 21:04, 27 sie 2015

lojalna_ napisał(a)

Pierwsze widze to cudo u Ciebie .....moj powojnik wreszcie zakwitł, coz lepiej pozno niz wcale

to po drugiej stronie podjazdu idzie do wycinki, szopa do wyburzenia i będzie nowa rabata w przyszłym roku
lojalna_ 21:06, 27 sie 2015

leon60 napisał(a)

to po drugiej stronie podjazdu idzie do wycinki, szopa do wyburzenia i będzie nowa rabata w przyszłym roku

Kobieta demolka , Zas emocje beda ....bo sie tak zastanawiałam co bedziesz robic jak skonczysz altanke ,)
agata19762 22:47, 27 sie 2015

Ola a ja myślałam, że w przyszłym roku tylko leżeć będziesz i pachnieć
szalona jesteś !!!!!!!!!!
Konieczki 23:59, 27 sie 2015

Olunia wielkie dzięki
inag 02:05, 28 sie 2015

leon60 napisał(a)

Zdradzisz jakie są plany co do nasadzeń czy to tajemnica?" Przepraszam Cię za ciekawość, ale masz tak pięknie, że na pewno coś wymodzisz i się zastanawiam co
beata_m 17:13, 28 sie 2015

czyli kolejny rok ciężkiej ale jakże efektownej pracy! Ale coś mi się zdaje, że sporo przyjemności jednak z tego jest
leon60 21:27, 28 sie 2015

lojalna_ napisał(a)

Kobieta demolka , Zas emocje beda ....bo sie tak zastanawiałam co bedziesz robic jak skonczysz altanke ,)

coś się zawsze wymyśli
jak już zniknie szopa będę w siódmym niebie a przygotowanie i obsadzanie rabaty to już raz dwa bo duża nie będzie
leon60 21:27, 28 sie 2015

agata19762 napisał(a)
Ola a ja myślałam, że w przyszłym roku tylko leżeć będziesz i pachnieć
szalona jesteś !!!!!!!!!!

Kochana im więcej w ogrodzie pozmieniane tym bardziej razi w oczy to stare i człowiek potrzebuje zmian
W tym roku wszystkich zaplanowanych robót nie damy rady zrobić więc część trzeba przełożyć ale leżeć i pachnieć też mam zamiar
leon60 21:28, 28 sie 2015

inag napisał(a)

Zdradzisz jakie są plany co do nasadzeń czy to tajemnica?" Przepraszam Cię za ciekawość, ale masz tak pięknie, że na pewno coś wymodzisz i się zastanawiam co

Pewnie zimą będzie planowanie
Rabata nie duża to szaleństwa nie będzie powtórzę rośliny już istniejące bez wprowadzania kolejnych gatunków na pewno graby kolumnowe, miskanty, jeżówki