Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

monteverde 00:37, 01 kwi 2014

Marzena2007 napisał(a)
Wychodząc na przeciw oczekiwaniom Ani Monte włączam program naprawczy w swoim wątku i lecę do Was

miło to czytać pozdrawiam Marzenko
Madzenka 06:46, 01 kwi 2014

Margaret mam w jednym miejscu liliowce bez jakiejkolwiek obwódki w nogach, gdyż są rozłozyste i nic by przed nimi nie urosło, ich liście sięgają do ziemi. Jakoś ten widok mnie nie męczy od dwóch lat
W innym miejscu gdzie mam wysokie liliowce o bardziej pionowym pokroju mam z jedn strony liliowce miniaturowe stella d'oro a w drugim bergenie
07:09, 01 kwi 2014
Marzenko, wpadnij do mnie bo mam problem mały na 95 stroce.
ewa004 08:53, 01 kwi 2014

Moja Magnolia tez już zakwitła,będe wołać na identyfikację
Juzia 09:13, 01 kwi 2014

Dziękuję Marzenko za odp. Tej Kojo nie znałam. Muszę obejrzeć sobie jak to wygląda....
Margarete 09:56, 01 kwi 2014

Marzena2007 napisał(a)
Margaret mam w jednym miejscu liliowce bez jakiejkolwiek obwódki w nogach, gdyż są rozłozyste i nic by przed nimi nie urosło, ich liście sięgają do ziemi. Jakoś ten widok mnie nie męczy od dwóch lat
W innym miejscu gdzie mam wysokie liliowce o bardziej pionowym pokroju mam z jedn strony liliowce miniaturowe stella d'oro a w drugim bergenie

Ok, dzieki za info, zobaczę wiec jak to bedzie i u mnie bez niczego "w nogach " wygladac....
Miłego dnia !
ewa004 10:31, 01 kwi 2014

Marzenko wstawiłam zdjęcie mojej magnolii dzisiaj rozwinął się kwiatek wpadnij może będziesz wiedziała co to za jedna
Kindzia 10:48, 01 kwi 2014

Zupełnie nie rozumiem Twojej awersji do irysów...czemu? Ja się pytam?

Pozdrawiam Marzenko
makkasia 10:57, 01 kwi 2014

Marzenko ogród marzenie Buxsus niesamowity. A żurawki pomimo wszystko uwielbiam

O opuchlakach już pisałam u Ciebie też ale napisze raz jeszcze, Walczę z nimi od 10 lat, mój trawnik był tak wyżarty, że nie miał w ogóle korzeni. Podlewałam go preparatem Diazinon 250 E konewką wytyczając linkami metry kwadratowe. Robiłam odkrywki po zastosowaniu i duże "stare " i młode diabelstwo zabijało. Dodatkowo chcę napisać, że dżdżownice żyły i miały się dobrze czyli nie była to taka chemia totalna.

Teraz ten środek jest wycofany. Owady rozwijają się w niesamowitych ilościach. Jest to również skutkiem spadku pól uprawnych na rzecz nieużytków. W maju w ciepłe dni trawniki i wszystkie rośliny są oblepione tym dorosłym paskudztwem a ptaki nie dają rady ich pożerać.

Ograniczanie populacji dorosłej to podstawa w tej chwili, kiedy tylko nicienie mogą pomóc naszym roślinom. U mnie codziennie w maju chrząszcze są niszczone mechanicznie ...czytaj rozdeptywane. rano strzasane na płachty.

Swoją drogą, ciekawe czy to producenci nicieni nie maczali palców w wycofaniu Diazinonu.
Szkółkarzom też nie ma co się dziwić opuchlaki moga być w ziemi do sadzenia, mogą być też złożone jaja na roślinach i dopiero być zżerane w w następnym sezonie. Wszyscy jesteśmy pozbawieni możliwości sensownego zwalczania tego paskudztwa. Stosowanie nicieni jest metodą ekologiczną ale cena wyklucza ją z powszechnego stosowania.

Konkluzja może wrotycz pomoże , ,

Marzenko z innej beczki kiedy rusza moilinia variegata, posadziłam ją w tamtym sezonie jesienią a teraz oglądam ja z każdej strony i nic
macham ,
Joaska 12:42, 01 kwi 2014

Madżenko ostatnio Twój ogród jest dla mnie jak wzór który analizuję i wypatruję szczegółów, mam prośbę czy mogłabyś zrobić dla mnie zdjęcie tej części ogrodu gdzie masz tarasik przy samym ogrodzeniu....
tak że mam okna balkonowe (ze względu na "wyłapywanie słoneczka do salonu) od strony sąsiadów, i chciałabym tam zrobić niewielki tarasik a ten u ciebie wydaje mi się podobny w założeniu do mojego.
Tylko że ja przesłonę od sąsiadów planuję z cisów żeby było intymniej