Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Pszczelarnia 16:57, 27 maj 2014

Madżenn, looknij na Maila.
JulkAd 17:47, 27 maj 2014

Marzena2007 napisał(a)

Bogdzia nie radzi, żadne źródał tego nie rekomendują ale przeciez Japończycy tnaje namietnie więć i ja tnę. Wiem wiem, Japończycy hodują inne odmiany . Moje azalie próbnie cięte w ubiegłym roku (3 szt) zakwitły pieknie , więc ponowiłam ich cięcie aby się zagęszczały w kulki. Przyciełam je właśnie teraz zaraz po przekwitnieciu przed wypuszczeniem młodych nowych pędów

dzięki...idę czytać dalej

edit :
na bieżąco jestem...uciekam, bo u mnie burza niesamowita....
Madzenka 18:04, 27 maj 2014

Mala_Mi napisał(a)
Na hiacynty nie jest za wcześnie.... one kwitną prawie jak krokusy, któym już upitoliłam liście.. a przynajmniej to robię, bo pozasychały. Nie zapominajmy, że w tym roku wszytko jest miesiąc wcześniej..

Jeżeli mogę sie wtrącić... liści po cebulowych nie wrzucaj na kompostownik tak jak i "zielonego" po ogórkach i pomidorach.... hodujesz sobie grzyby.. nawet jeżeli potencjalnie, to .. lepiej nie zarażać kompostu.

No toś mnie pocieszyła... Czyli na bio?
polinka 18:50, 27 maj 2014

Leje u Was? Mam nadzieję, że ogród cały? U nas mały potop w warzywniku i na trawniku.
Madzenka 18:54, 27 maj 2014

ana_art napisał(a)
Marzenko jakie masz odmiany z wysokich traw?

Aniu masz na myśli miskanty? Zebrinusy, grosse fontaine, silberfeder, morning ligt oraz gracillimus oraz rozplenica saint paul(?)
Średnie to u mnie tylko rozplenica medium oraz buchanani. Reszta to małe trawy
Madzenka 18:55, 27 maj 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Madżenn, looknij na Maila.

Przeczytalam, napisałam
Madzenka 18:56, 27 maj 2014

polinka napisał(a)
Leje u Was? Mam nadzieję, że ogród cały? U nas mały potop w warzywniku i na trawniku.

U mnie padalo intensywnie ale krótko, południe Wrocławia podtopione, Gabisia alarmuje źe jej ogród tonie
Madzenka 18:58, 27 maj 2014

irena_milek napisał(a)
Marzenko, też wycięłam wszystkie liście tulipanom, nie mogłam zdzierżyć i przy okazji czosnkom, bo się kładły na bukszpanach, a te jasne i tak trudne w uprawie..
..obejrzałam ambrowca, nie jest źle, mój w pierwszym sezonie tak z 1,5 miesiąca wyglądał podobnie, potem wzmocnił się i już szło z górki, nic nie rób, czekaj, niech powalczy sam
...bukszpany będę ciąć końcem sierpnia, dzięki temu za rok wiosną są bardziej uładzone czyli, to co lubisz

Irenko ja wychodzę z założenia że skoro ogrod oglądam codziennie to musi być zawsze ładny, nie zdzierże brzydkich liści tulipanow. Ponadto co byśmy robiły jesieni gdybyśmy z 1000 szt nowych cebul nie kupiły??? Przecieżto jesienne polowanie po insektach i szukanie promocji w necie to sama przyjemnośc
Madzenka 19:00, 27 maj 2014

Margarete napisał(a)
Pięknie ...uladzony busz...........ale jaki cudny !
Pozdrawiam !
ps. część lisci tulipanów uperdutałam (cytat z Małej Mi) do ziemi bo niczym ich nie zasłoniłam i mnie wnerwiały.reszta pochowana za innymi roslinami, to poczekam az zżólkną, w tym roku niczego nie wykopuje z cebulowych, zobaczymy co bedzie z nimi za rok.........poza tymi które źle posadziłam.......i są do przeprowadzki.

Małgosiu już napisalam Irence, nudno by było gdybyśmy nie miały co sadzić jesienią
Madzenka 19:01, 27 maj 2014

Jagodaa napisał(a)
Marzenko, lać bukszpany Florovitem po liściach? Czytam, że planujesz zasilanie, a ja zawsze mam dylemat, bo się boje grzyba.

A ja idę na kompromis leję z dozownika do magicznej siły Florovitem po roślinie (liściach ) i ziemi. Dzisiaj wszystko zmyło, bylo pochmurno od rana więc nie zaszkodziło