Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 20:00, 16 lip 2014

Malgosik napisał(a)

Marzena czy Ty mogłabyś mi wysłać takie zdjęcie bez logo ogrodowiska?
Mam dopiero co pomalowany pokój w podobnym kolorze i wrzuciłabym sobie takie wielkie zdjątko nad łóżkiem. Chyba że róża teraz kwitnie i coś mi cykniesz, np z pączkami i kwiatek, to bym sobie 3 mniejsze ujęcia ramki oprawiła???????
Jak 3 to w pionie bym zrobiła...

Już tak nie kiwtnie, bo ją nieopatrznie przesadziałam. W tym roku chorowala i miała o połowę mniejsze kwiaty. Licze ze drugie tłoczenie będzie lepsze bo ją nawoziłam i systematycznie podlewalam.
Nie wiem czy mam jeszcze to zdjęcie, bo chyba jest sprzed dwóch lat? Poszukam w starym komputerze.
Madzenka 20:06, 16 lip 2014

monteverde napisał(a)

Marzenko kochana na 50 krzewów róż Ty tylko dajesz 2 zdjatka i to tej samej odmiany nie bądź okrutna, 7 stron pisania i 2 zdjęcia tylko czekam na Twoje piękne róże pozdrówka

Aniu codziennie daje zdjęcia. Mam chyba 10 lub więcej fairy, 5 bonica i 7 NN podających sie za Mariatheresia, bailando lub kto jeszcz ewie co to jest. A co ja niby robię jeśli nie daję zdjec? Nie lubie na forum wstawiania po jednym kwiatku, zwłaszcza że sama sUkam insporacji dla calokształtu nasadzeń, kompozycji rabat. Zatem prezentacji po jednym kwuatku u mnie będzie mało. Tylko wtedy, gdy coś mnie zachwyci jak ostatnio james Galway i Alnwick oraz Ascot. Zresztą teraz róże odpoczywają podobnie jak ja i orzygotowują sie na drugie rłoczenie.

Nowe sadzone dopiero wiosną i latem zatem na zdjęcia trzeba poczekać min jeden seozn.

Teraz czas monardy i jeżówek

I kukuryku czyli cud natury o zapachu earl grey
Madzenka 20:09, 16 lip 2014

ane3ka napisał(a)
Witaj Marzenko.
Jestem poniekąd troszkę nowa na forum, ale znam Twój ogród z podglądactwa. Trafiłam tu kiedyś od Domi, do której często zaglądam po cichu.
Skierowała mnie dodatkowo do Ciebie jedna z forumek.
Raczej nie będę nazbyt oryginalna jeśli powiem, że Twój ogród zapiera dech w piersiach. Dom chyba też, choć mało go widać na zdjęciach.
Ja chciałam się podpytać o trawy. Mam u siebie kilka sztuk. W zeszłym roku kupiłam rozplenice japońskie i miskanta Grosse Fontaine. Przeciętnej wielkości sadzonki. Czy mogłabym liczyć na jakieś informacje ile lat trzeba czekać, żeby takie kępy były naprawdę grosse Moje rozplenice wewnątrz są jakby puste. W tym roku kupiłam również dwa miskanty, jeden Adagio, drugi Yaku Jima. I tu podobne pytanie. Jak długo rozrastają się takie trawy do w miarę ładnej kępy.

Witaj , dziekuje za miłe słowa.
Moje trawy w ciągu roku uzyskały docelowe rozmiary, gdyż mają u mnie stale wilgotno i slonecznie oraz żyzna glebę. Jeśli zapewnisz im takie warunki już za rok będziesz miała piekne okazy.
Rozpelnice w środku puste czyli wymarzły lub wygniły zima, będą się dlugi regenerować. Lepiej na jesień podziel je, bo te łyse środki będą cię denerować.
bleebla 21:56, 16 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)

Coś je podgryza, skoro nie widzę ani ślimaków ani gąsienic to pewnie Opuchlaki.... Przez duże O.
Laurowisnie z tego powodu lubię, ze mają cudowną ciemnozieloną barwę i liście jakby je ktoś nabłyszczaczem potraktował mam też inne niższe gatunki. Chyba je jutro obfocę. Te za incredibal spelniły swoja rolę i wyrosly na piękny wysoki żywopłot w ciągu dwóch lat. Podwoiły swoją wysokośc. W innym miejscu te same nisko tnę.... I rosna na palącym słońcu i tak szybko nie przyrastaja

Koniecznie obfoć. A ten szybko rosnący garunek na żywopłot to otto ?
Ja będę brała szczepki z ogródka rodziców. Nie wiem tylko jaka to odmiana. Krzak z 10 lat ma. Kilka ostrych zim ma za sobą i tylko lekkie przemarznięcia.
Gabrysia_ 22:13, 16 lip 2014

Korzystaj z urlopu ile się da i ciesz się pogodą i ogrodem
....zestawienie monardy i jeżówek piękne
ewakatowice 22:23, 16 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)

Aniu codziennie daje zdjęcia. Mam chyba 10 lub więcej fairy, 5 bonica i 7 NN podających sie za Mariatheresia, bailando lub kto jeszcz ewie co to jest. A co ja niby robię jeśli nie daję zdjec? Nie lubie na forum wstawiania po jednym kwiatku, zwłaszcza że sama sUkam insporacji dla calokształtu nasadzeń, kompozycji rabat. Zatem prezentacji po jednym kwuatku u mnie będzie mało. Tylko wtedy, gdy coś mnie zachwyci jak ostatnio james Galway i Alnwick oraz Ascot. Zresztą teraz róże odpoczywają podobnie jak ja i orzygotowują sie na drugie rłoczenie.

Nowe sadzone dopiero wiosną i latem zatem na zdjęcia trzeba poczekać min jeden seozn.

Teraz czas monardy i jeżówek

I kukuryku czyli cud natury o zapachu earl grey

Marzenko,
Jesteś jak skarbnica i nie tylko wiedzy ale i inspiracji.
Ładnie to lichutko napisane, ślicznie to zbyt pretensjonalnie…. Ech,
Wypoczywaj i umilaj nam dnie takimi zestawieniami….
Ooo wiem, kokietują zadziornie
ane3ka 22:55, 16 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)

Witaj , dziekuje za miłe słowa.
Moje trawy w ciągu roku uzyskały docelowe rozmiary, gdyż mają u mnie stale wilgotno i slonecznie oraz żyzna glebę. Jeśli zapewnisz im takie warunki już za rok będziesz miała piekne okazy.
Rozpelnice w środku puste czyli wymarzły lub wygniły zima, będą się dlugi regenerować. Lepiej na jesień podziel je, bo te łyse środki będą cię denerować.

Marzenko, dziękuję za szybką odpowiedź. Trochę mnie to przemarznięcie zasmuciło, bo zimę w tym roku mieliśmy żadną. A ja rozplenice okryłam.
Czyli na jesień ciachnąć łopatą na pół?

Jeśli czas Ci pozwala, to bardzo proszę, zaglądnij w moje wewątkowie. Zrobiłam rozplenicom zdjęcie.

Dziękuję i pozdrawiam
Anita1978 23:06, 16 lip 2014

Piękna i romantyczna kompozycja
W moich kolorach
Madzenka 23:11, 16 lip 2014

bleebla napisał(a)

Koniecznie obfoć. A ten szybko rosnący garunek na żywopłot to otto ?
Ja będę brała szczepki z ogródka rodziców. Nie wiem tylko jaka to odmiana. Krzak z 10 lat ma. Kilka ostrych zim ma za sobą i tylko lekkie przemarznięcia.

Ta szybko rosnąca to NN. Otto jest niziutka. Pokaże jutro na fotkach.
Przez dwie ostatnie zimy były bez uszczerbku, więc aż tak żle z nimi nie jest. Natomiast w mrożne i słoneczne zimy mogą mocno ucierpieć.
Madzenka 23:13, 16 lip 2014

ane3ka napisał(a)

Marzenko, dziękuję za szybką odpowiedź. Trochę mnie to przemarznięcie zasmuciło, bo zimę w tym roku mieliśmy żadną. A ja rozplenice okryłam.
Czyli na jesień ciachnąć łopatą na pół?

Jeśli czas Ci pozwala, to bardzo proszę, zaglądnij w moje wewątkowie. Zrobiłam rozplenicom zdjęcie.

Dziękuję i pozdrawiam

Ja się nad moją rozplenicą dwa lata litowałam a trzeba było ją cichnąc na pól... Wiec jesienią działaj