Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Viola 09:34, 12 wrz 2014

WilczaGora napisał(a)
Pakiet startowy jesiennego optymizmu:

- kolory w ogrodzie są teraz najpiękniejsze

- wieczory stają się dłuższe i dają wspaniałe wytchnienie: pełne boskiej muzyki, dobrego filmu i pysznego wina

- czas dla rodziny i przyjaciół ... w leniwe weekendy powraca myśl: "może by coś upiec pysznego?"

- jakże miło pali się teraz klimatyczne, zapachowe świece, a godziny przy kominku nie mają sobie równych

- jesienne dary ziemi są najlepsze w całym roku: owoce i warzywa, takie najprawdziwsze i najsmaczniejsze; cudowne przetwory, nalewki, konfitury prosto z gara, gorące zupy i ciepłe warzywne zapiekanki na kolację ...nie mają sobie równych

- kurki w śmietanie na kolację ....później tęsknimy za nimi cały rok !

- sofa weekend = niezwykły czas na książkę, pod kocem, z filiżanką gorącej herbaty o smaku owoców leśnych...albo taką z kardamonem..nie wiem co lubisz...

- cudowna radość z każdego promyka słońca i niezwykłego zapachu suchych liści

- spacer w lesie, w kaloszach zanurzonych w gęstych liściach i to szeleszczenie...bezcenne ...

wystarczy ? czy myśleć dalej ?

Wspaniale to ujęłaś Dzięki, muszę skopiować i wstawię na pulpit ekranu niech mi się wyświetla, albo lepiej wydrukuję i w ramki oprawię
nicol21 12:19, 12 wrz 2014

Uuffff nadrobilam! Porownania swietne!a widoczki obecne to miodzio
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Gabisia 14:36, 12 wrz 2014

WilczaGora napisał(a)
Pakiet startowy jesiennego optymizmu:

- kolory w ogrodzie są teraz najpiękniejsze

- wieczory stają się dłuższe i dają wspaniałe wytchnienie: pełne boskiej muzyki, dobrego filmu i pysznego wina

- czas dla rodziny i przyjaciół ... w leniwe weekendy powraca myśl: "może by coś upiec pysznego?"

- jakże miło pali się teraz klimatyczne, zapachowe świece, a godziny przy kominku nie mają sobie równych

wystarczy ? czy myśleć dalej ?

Wilcza Góro - cudnie to napisałaś!
Z tym pieczeniem ciast, to święta prawda. Ogólnie dopiero jesienią jakoś tak bardziej ciągnie mnie do kuchni
A świece, winko i kominek - jak nie kochać jesieni???

Madżenko, melduję się i ściskam
Madzenka 18:04, 12 wrz 2014

Wilcza habilitację przperowadziła z zalet jesieni ale ja nie libię piec ani gotować.... Zaczęłam robić nalewki , moźe polubie jesien. Jakby co to lubię zimę, wiosnę, lato, jesień może pójść w odstawke. Nie lubię lezeć na kanpaie, za to herbatkę owocową lubię pić. Kominek a i owszem i dobre wino ale wyłącznie do kolacji.
Nie lubię jesieni bo dni coraz krótsze, mglisto, coraz zimniej, pracy coraz więcej. Dopiero od Bożego Narodzenia zawsze czuję, że źyję chyba muszę w pażdzierniku zacząć jeżdzić na urlop w ciepłe kraje? Może będzie lżej?

Co do cebulek ja nie mam takich złych obserwacji, owszem w drugim roku kwitną słabiej. Jednkaże nawet młode cebulki przybyszowe częściowo w 2 roku kwitną. Zatem nie lamentujemy, kupujemy co roku nowe cebulki, dosadzamy aby było jeszcze piękniej.

Najbliższy weekend zapowiada sie cieply i słoneczny, zatem cieszmy sie jeszcze kalendarzowym latem
Majena 18:15, 12 wrz 2014

Madżen ja też nielubiam jesieni ale cóż zrobić jak ja to zawsze mówie byle do świąt!: Wino lubie herbatki też ale tą jesień mam zamiar spędzić aktywnie bieżnia ćwiczenia z Ewciąi może przez to plubima jesień)A mam pytanie co do cebulek wybierasz im jakas odległość?sadziłam pojedyncze ilości ale mam ich już z 60 szt i strach się bać jak się za to zabrać
Sebek 18:20, 12 wrz 2014

Majena napisał(a)
Madżen ja też nielubiam jesieni ale cóż zrobić jak ja to zawsze mówie byle do świąt!: Wino lubie herbatki też ale tą jesień mam zamiar spędzić aktywnie bieżnia ćwiczenia z Ewciąi może przez to plubima jesień)A mam pytanie co do cebulek wybierasz im jakas odległość?sadziłam pojedyncze ilości ale mam ich już z 60 szt i strach się bać jak się za to zabrać

Pff, w 15 minut się uwiniesz albo szybciej Rozumiem jakby to było 600, choć Ana i Madżenka sadzily po kilka tysięcy
Odległość - im bliżej tym lepszy efekt, jeśli chodzi o tulipany
Majena 18:25, 12 wrz 2014

Sebek hihih przy tysiącach w ogóle bym padłaale za to później ten widok
Będę sadzic koło siebie kto wie może za 10 lat będzie ich kilka tysięcy
malgorzata_s... 18:28, 12 wrz 2014

Jaki ładny weekend U mnie lalo rano,potem mgła, słonko zabłysło na chwilkę i zgasło w burzy i ulewie. Teraz czarno jak w nocy.
Jesieni też nie lubię bo u nas w górach zwykle mglista i błotnista.
Ja mogę habilitację z wad jesieni zrobić ale co tam nie będę więcej smęcić.
Dobrze że jest O i sezon spotkaniowy trwa Buziaki
19:39, 12 wrz 2014
Przyszłam od Bdan obejrzeć Twoje tulipany i nie tylko Ale tylu stron to nie dam rady Wizytówkę obejrzałam,jest co podziwiać.Masz mnóstwo ślicznych traw,jestem teraz na ich etapie.Podglądam jak je łączysz z bylinami,razem robią niesamowite wrażenie.
Pozdrawiam
Madzenka 20:08, 12 wrz 2014

Majena napisał(a)

Majenko na jesienne smutki najlpeszy ruch... Mialam mieć jogę ale sie grupa dzisiaj nie zebrala...

Ja nie zwracam uwagi na odleglości pomiedzy tulipnami. Sadzę tam gdzie mam miejsce, czasami robię odstępy 5 cm, pożądane 10 ale czasami 2-3 cm