- wieczory stają się dłuższe i dają wspaniałe wytchnienie: pełne boskiej muzyki, dobrego filmu i pysznego wina
- czas dla rodziny i przyjaciół ... w leniwe weekendy powraca myśl: "może by coś upiec pysznego?"
- jakże miło pali się teraz klimatyczne, zapachowe świece, a godziny przy kominku nie mają sobie równych
- jesienne dary ziemi są najlepsze w całym roku: owoce i warzywa, takie najprawdziwsze i najsmaczniejsze; cudowne przetwory, nalewki, konfitury prosto z gara, gorące zupy i ciepłe warzywne zapiekanki na kolację ...nie mają sobie równych
- kurki w śmietanie na kolację ....później tęsknimy za nimi cały rok !
- sofa weekend = niezwykły czas na książkę, pod kocem, z filiżanką gorącej herbaty o smaku owoców leśnych...albo taką z kardamonem..nie wiem co lubisz...
- cudowna radość z każdego promyka słońca i niezwykłego zapachu suchych liści
- spacer w lesie, w kaloszach zanurzonych w gęstych liściach i to szeleszczenie...bezcenne ...
Dzisiejsze tulipany po jednym sezonie się dzielą na małe cebulki i trzeba czekać z 2 lata aż urosną i zakwitną dzisiejsza Rapshody in Blue pierwszy kwiatek nadal siedzi
Czyli, jeśli powybieram te większe cebule i wsadzę na rabatę , to powinny mi zakwitnąć ? A te mniejsze można zasadzić gdzieś na uboczu w swoistej prywatnej szkółce i poczekać te 2 sezony, by znów mieć większe cebule i kwitnące ?
Chyba tak zrobię! Posegreguje te cebule wykopane wiosną wg rozmiarów. Na rabatę wsadzę tylko największe , a te małe niech dojrzewają sobie , gdzieś indziej. Ale ile to stwarza dodatkowej roboty...? Nie dość , że trzeba segregować cebule wg odmian, zapisywać , przechowywać tak by się nie pomieszały, to jeszcze trzeba będzie zapamiętać , ile mają lat i na ile są dojrzałe , by można było mieć nadzieje na kwiaty...
Ja dam przestrogę, nie przesadzaj ze spacerami po lesie i szeleszczących liściach , pełno kleszczy, Hania miała ze 100 na bluzie po grzybobraniu, a mnie ugryzł taki jeden i wpił się w kostkę
Za to herbatkę na kanapie przy świecach - polecam
Prawda! na pocieszenie - moje nawet małe zakwitły już w następnym roku - chociaż patrzac na ich rozmiar nie wydawało mi się to możliwe.. mam odm. Carnival de Nice
pozdrawiam!