Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

AgnieszkaW 20:11, 11 paź 2014

Dzięki za odpowiedź. Tego się obawiałam, że większość bordowych musi być cieniowana. Podoba mi się Falstaff i Munstead Wood, Red leonardo i jeszcze parę innych Taras wygląda u Ciebie obłędnie
Sebek 20:16, 11 paź 2014

Na fotki i czytanie przjdę później - bo jak zacznę oglądać to swoje z wrażenia wgram dopiero za tydzień
Madzenka 20:55, 11 paź 2014

Konstancja30 napisał(a)
plama z kostrzewy urzeka ... róże kokietują ... trawy unoszą ... ogół zachwyca - no cieszy się człowiek, że ma pięknie a potem wpadnie spojrzy na "madżenie" i znów to samo ... piklo mi myslę sobie ale musisz sobie jeszcze poogrodniczkować by do ideału dojść ...

przy porównaniu przed i po nie mogę nie zawyć nad kolorem dech ... ... który odcień w końcu wybrałaś ??? i to olej ? ... czy impregnat ... ?

Iza foch! Przecież to olej do drewna Tukurilla kolor kivi
Uwielbiam ten kolor, pomalowalam tyle razy, ze w slońcu wygląda srebrzyscie...mciekawe jak się zmieni po zimie . Już się cieszę na wiosnene olejowanie
Madzenka 20:56, 11 paź 2014

leon60 napisał(a)
Obłędnie ! i róże zachwycające
Kolor tarasu bardzo mi się podoba, już widzę takie deski na swoim ogrodzeniu

Ola ile ja czau potrzebowałam aby dokść do tego koloru... Najpierw rudości przez dwa lata schodzily, potem zamalowane na czarno, potem czarny płowiał... Uff mam ten etap za sobą!
Madzenka 20:57, 11 paź 2014

Sebek napisał(a)
Na fotki i czytanie przjdę później - bo jak zacznę oglądać to swoje z wrażenia wgram dopiero za tydzień

Lece do Ciebie, widziłam ruch, pewnie fotki som
Madzenka 20:59, 11 paź 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Dzięki za odpowiedź. Tego się obawiałam, że większość bordowych musi być cieniowana. Podoba mi się Falstaff i Munstead Wood, Red leonardo i jeszcze parę innych Taras wygląda u Ciebie obłędnie

Aga zamówiłam tez francuzeczki w kolorze purpury, obejrzymy jak reagują ale wrażenia za rok. Falstaff rósł w Wojsławicach chyba w pełnym słońcu? Mam go przy środkowym trejażuw ilosci dwoch szt., jednakże jeszcze nie kwitł.
monteverde 21:23, 11 paź 2014

Marzena2007 napisał(a)

NIgdy tego nie robiłam , po prostu gdy są liście nie kopczykuje Czasami mi torf przymarzł i musiałam go łupac łopata ale sypię kopczyki gdy się robi zimno. Chyba nie jest to zła metoda. Ale spytajmy Ani Monteverde kiedy kopczykuje

To od razu odpowiem kopczykuję w dwóch rzutach najpierw te wrażliwe na mój klimat i świeżo posadzone od razu po posadzeniu a resztę jak zapowiadają ostry mróz, sypię też po wierzchu na głównej różance warstwę kompostu, ale dlatego żeby im ziemię ulepszyć bo u mnie nie ciekawa, także już maja jakieś zabezpieczenie, a jak dociśnie to wtedy szybko kopczyki, a kompost trzymam w workach w piwnicy, dzisiaj właśnie przesiewałam i znalazłam w kompoście 6 opuchlaków był otwarty i tam musiał chrabąszcz naskładać jaj w jednym miejscu siedziały wszystkie zakończyły żywot a były upasione także przesiewanie jest dobre J.W.Goethe przymierzałam się kupić bo bardzo mi się podoba jej amarantowo purpurowy kolor ale może na następny rok
monteverde 21:24, 11 paź 2014

Jakie francuzeczki zamówiłaś?
Zielona 21:52, 11 paź 2014

Lektura pasjonująca. Jak zawsze Niby nie jesteś rosomanes, ale... nie znajdziesz na tym forum osoby bardziej zakręconej od Ciebie na punkcie róż

Co do wybarwienia ambrowca. W mojej miejscowości, 2km od mojego domu, codziennie mijam ambrowca, który dzisiaj już płonie, a mój - zieloniutki! I wiesz... przypomniałam sobie rozmowę, jaką przeprowadziłam kiedyś z pewnym Panem sprzedającym drzewa. Powiedział, że im słabsza, bardziej uboga w składniki gleba, tym ambrowiec szybciej i piękniej się przebarwia... Może to słuszna teoria...?
monteverde 22:05, 11 paź 2014

Marzena2007 napisał(a)
Perowskia przekwitła a ja nadal lubię na nią patrzeć

Moja ulubiona NN

Bonica jeszcze wydaje ostatnie tchnienie i poczochrane bukszpany pożarte przez stipy

Rubrum

Marzenko czy ta NN mocno pachnie ? i ma wysokość jakieś 0,9 do 1,2 m? bo mi przypomina Souvenir de la Malmaison albo Octavia Hill