Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

AgnieszkaW 11:19, 14 lip 2013

Ogrodowy serial dokładnie obejrzałam - pięknie Marzenko i tyle. Pozdrawiam niedzielnie
Madzenka 11:43, 14 lip 2013

Syla napisał(a)
jak zwykle uroczo wszędzie ..... wiesz .... dopiero teraz zauważyłam graby poza ogrodzeniem .... dodać uliczkę którą zrobią .... to będzie najcudowniejszy przedogródek o samy wnętrzu ogrodu nie wspomnę ... trawki te które chcesz wyciepać to prawdopodobnie Ice Cream te ode mła .... one, masz rację bardzo wolno się zbierają ..... ja się ich pozbyłam .... bo niestety zaspałam z cięciem i były brzydkie ..... Ach ten przetacznik niezły z niego wabik

Ja żadnych carexów nie wyciepie!!! Wszystkie carexy uwielbiam, denrwuje mnie tylko że te kurze łapki wolniej po zimą startują
a carex frosted curls od Ciebie jest po prostu rewelacyjny. Zaraz go posadzę przy bukszpanach
Madzenka 11:48, 14 lip 2013

Kindzia napisał(a)

Nie mogę jakoś bez kompleksów na to patrzeć u Ciebie.....

Pozdrówka Słoneczko mamy

Wiesz że to była moja najbrzydsza rabata... Zakladana późnym latem rok temu. Nabierze tak naplrawdę urody gdy: graby nie będą potrzebowaly podpórek i zostaną porzadnie wystożkowane, laurowiśnie za incredibal urosną do wysokosci płotu, za wiatą z drewnem urosną bordowe leszczyny, które zamierzam trzymac w ryzach z ilością pni , posadzę jakieś trawki przy murku bukszpanowym, na razie sobie koncypuję, pewnie jesienią lub wiosną będę sadzić.
Ale jeśli zima będzie ostra to będzie doopa... Bo horti ogrodowe nie zakwitną.... Więc muszę pomyśleć o czymś co może przejąć rolę ozdoby tej rabaty wiosną.

I wiesz za to kofam ogród, zawsze mozna cos wymyśleć i przesadzić zawsze może być ładniej

Ps i zywopłot tujowy sąsiada rośnie
Madzenka 11:50, 14 lip 2013

Bogdzia napisał(a)

Przyjęłam do widomości choc mysle że jest potrzebny chocby po jednej stronie drogi ale u mnie też nie ma , no moja wieś zabita deskami. U mnie jest zawsze bardzo zimno a Christa nie wymarza .

Bożenko chodnik jest zawsze potrzebny. Teraz dajemy rade ale gdy kiedyś 12 ha pola za płotem się zabuduje to będzie ruch jak na Marszałkowskiej... Teraz jest cisza, spokój , wiejsko, ciagniki rzeczywiście raz dziennie jeżdżą... Ludzie spacerują drogą, jeżdżą na rowerach....
Madzenka 11:51, 14 lip 2013

stychaz napisał(a)
Pięęęękne rabaty Masz taki delikatnie ugładzony busz, super Dziękuje szczególnie za zdjęcie carexów morrowi. Do tej pory zawsze myślałam, że to rozplenice

Macham

Justynku kupuj je koniecznie, polecam, albo poczekaj pewnie za rok będę mogła moje dla Ciebie rozmnażać
11:54, 14 lip 2013
ooo graby, graby...coś nowego do poznania
Madzenka 11:56, 14 lip 2013

asc napisał(a)
Vipy rowerami nie jeżdżą.... więc po cholerkę im ścieżka rowerowa, a tym bardziej chodnik

Christy nie okrywaj, jak Ani "mymarzł" to raczej z innego powodu np jakiej choroby, złapał grzyba lub sadzonka była do d..y. Ja mam ich kilka..w różnych miejscach, nigdy nie okrywałam, a rośnie u mnie już 4 lata. Jako, że sie rozrosły strasznie, to jedną kępkę wykopałam i dałam mamie 2 lata temu...na Podlasie....gdzie jest polska Syberia... i przesadzony też rośnie.
On będzie coraz wyższy..wiec nie nawoź go za bardzo bo ładniejszy jest niższy.....

Kupiłaś 10 sadzonek......????? Dziewczyny ustawiać sie w kolejkę do Madżenki.... o ile można go tak dzielić.... bo to będzie las przetacznikowy.. jedna sadzonka średnica 0,5m Po 4 latach będzie 5m2.

Pobiegłam w deszcz z miarka..... mój Christa ma 1,2m wysokości. Kępa którą przesadziłam z powodu szklarni urosłą tylko na 90 cm .... będę przesadzać, niższy ładniejszy

I dawaj te grzybienie, woda tak szybko się nie oczyści.... wymień jej część ... moja też zielona, ale mamy zdecydowanie też za mały filtr jak na takei duze oczko.... uczymy się na błędach

A widzisz moja skarbnico bylinowa! Myślalam, że przetaczniki będa miały taką wysokosć jak teraz 60-90 cm w zależności od rodzaju gleby. Tam gdzie sucho i gorsza gleba są mniejsze...
Będą zatem krązyć po moim ogrodzie przesadzane corocznie

Dam grzybienia ... Ale na razie brzydki.... I gdy go w ziemi (koszyczku) wsadziłam do mojej ściany wodnej mało nie zemdlałam ... A miesiąc temu miałam krystaliczną wodę i wyczyszczone karcherem kamienie.... Teraz postanowione ma zarosnąć grzybieniem i liliami... Nie wiem czy jeszcze nie wetknę czegoś....
Ja nie mam filtra.... Mogę co najwyżej pompę włączyć aby woda leciała i się napowietrzała... Czy to cokolwiek pomoże?
Czy ja grzybienia i lilię wodną mam zabrać na zimę do ogrodu zimowego?
Madzenka 11:57, 14 lip 2013

Ja nie wiem czy VIPy jeżdża rowerkiem , jedno co jest pewne niezależnie od pozycji społecznej i zawodowej wszyscy mi przez płot do ogródka zaglądają

A ścieżkę rowerową w całej wsi będziemy mieć przy drodze powiatowej
Madzenka 11:59, 14 lip 2013

Evchen napisał(a)
Dotarłam do końca Ale Ty lecisz Kobieto
Piękne zmiany Graby przed domem przeoczyłam, kiedy je zdążyłaś posadzić?.. pięknie będzie

Ewo graby sadziłam przed i po weekendzie majowym. Dwa razy.... Teraz graby dostaną tyczki bambusowe, będę je krzyżować
Madzenka 12:01, 14 lip 2013

kwiatholandii napisał(a)
Ale Ci zazdroszczę tej nowej drogi. U mnie to chyba za 20 lat będzie

ale...

.. przetacznika Christi jest po prostu piekny. Nawet nie wiedziałam, że takie istnieją. Ja mam, ale inne i juz niestety prawie przekwitły. Pięknie horti....jak w buszu . Super wszystko rośnie.
ps. Fotki obiecuję dzisiaj już na bank, ale nie licz na taka kwiecistą odsłone jak u Ciebie, choć cos tam zakwita juz powoli

Ciekawe czy jeśli zetniemy przetaczniki to zakwitną?
Ania napisała, że w przyszlym roku będę miała szkółkę Christy kupiłam 10 szt i 10 szt kłosowego