Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 20:56, 14 lip 2013

Połowa lawendy wczoraj przycięta, druga czeka do jutra

Madzenka 21:01, 14 lip 2013

Popełniona rabata bukszpanowo-trawkowa. Musze poczekać aż brązowe carexy podrosną

Kule i tak jesienią będą przeprowadzone pod brzozy zatem będzie jesienny lifting
Madzenka 21:03, 14 lip 2013

Róża do identyfikacji

JulkAd 21:04, 14 lip 2013

Czyli lawenda teraz też w kulkę?....i nie bawisz się w kwiatuszek po kwiatuszku?
Madzenka 21:06, 14 lip 2013

JulkAd napisał(a)
Czyli lawenda teraz też w kulkę?....i nie bawisz się w kwiatuszek po kwiatuszku?

Maszynką perfidnie w 10 minut te kulki wycięłam. Są bardzo gęste i dopiero zaczynają wypuszczać nowe pędy, które będą zaraz kwitły. Ostatni gwizdek aby to szybko zrobić, gdy nowe pąki już się pojawią będzie trudniej.
Madzenka 21:08, 14 lip 2013

Mam własną żabę. Przewędrowała z kałuży do zielonej wody.... ten listek obok to zaczątki lilii wodnej

a tu grzybień..... będzie kiedyś....
Madzenka 21:09, 14 lip 2013

stychaz napisał(a)

To ja się zgłaszam na szkolenie. Odkąd posadziłam graby, to się przymierzam aby je rozciągnąć na linkach ale niestety samozaparcia i motywacji na razie brak

Na carexy chętnie poczekam Mam plan podsadzić nimi graby

Justynka carexy zatem zaklepane. Koniecznie zgłoś się po nie wiosną.
Graby zatem postaram się ukrzyżować etapami, początek w tym tygodniu
Madzenka 21:11, 14 lip 2013

Rench napisał(a)
Przesadzasz,rozsadzasz,jednym słowem nieustająco szalejesz
Świetne graby przy drodze,ale jestem pełna podziwu dla tych idealnych kul bukszpanowych
Pozdrawiam i cały czas podglądam co wyczyniasz

Macham Reni Mi ciągle powiadomienia wycina i gubię wątki....
rozajerycha 21:14, 14 lip 2013

Marzena2007 napisał(a)
Połowa lawendy wczoraj przycięta, druga czeka do jutra

Przyznaj się zadowolona jesteś z całości posesji ?)))))))))))))
Mariusz 21:16, 14 lip 2013

Marzena2007 napisał(a)

Dam grzybienia ... Ale na razie brzydki.... I gdy go w ziemi (koszyczku) wsadziłam do mojej ściany wodnej mało nie zemdlałam ... A miesiąc temu miałam krystaliczną wodę i wyczyszczone karcherem kamienie.... Teraz postanowione ma zarosnąć grzybieniem i liliami... Nie wiem czy jeszcze nie wetknę czegoś....
Ja nie mam filtra.... Mogę co najwyżej pompę włączyć aby woda leciała i się napowietrzała... Czy to cokolwiek pomoże?
Czy ja grzybienia i lilię wodną mam zabrać na zimę do ogrodu zimowego?

Masz problem z przegrzewaniem się wody i nadmiarem składników odżywczych.
Pompa na glony nic nie da (natlenia, a nie czyści), tyko filtr, chemia albo rośliny, są też biopreparaty rożnych firm.
Polecam oczywiście rośliny, choć warto na początku posiłkować się filtrem, trochę czasu minie zanim rośliny się rozrosną. Marzena, wszystkie rośliny wodne filtrują, tylko jedne robią to lepiej, a inne gorzej. Na te najlepsze mówimy, że mają zdolności filtracyjne, są to zazwyczaj rośliny strefy przybrzeżnej (tataraki, kosaćce, potocznik, mięta i wiele innych).

Najlepszymi jednak filtratorami są rośliny pływające, szczególnie ciepłolubne - zobacz w roślinach wodnych - lomnobium, wywłócznik i hiacynt.
Lilie wodne (grzybienie) musimy sadzić w żyznej ziemi, choć kłącze ma duże zapotrzebowanie na składniki odżywcze, to czerpie je głównie z ziemi, a nie z wody - zdolność filtracyjna jest, ale nie tak duża jak w przypadku wspomnianych roślin pływających. Dodaj je do lilii, takie jest moje skromne zdanie .
Dodatkowo lilie rozrastając się cieniują swoimi liśćmi wodę, a to ma bardzo duży wpływ na uszczuplenie nadmiarów glonów.

Lilii wodnej na 30 cm nie przezimujesz, dlatego wstawiasz ją na ten okres do pomieszczenia gdzie temperatura nie powinna przekraczać 4 stopnie, ale i spadać poniżej zera. Nie musi być w wodzie, byle miała mokro.
Pozdrawiam