Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

JulkAd 21:38, 14 lip 2013

Maszynka mnie w Twoim wykonaniu nie przeraża absolutnie, ważne, że lawenda na tym zyskuje.... w jakiej odległości ją posadzić od siebie?, bo chyba za ciasno mam
Konstancja30 21:39, 14 lip 2013

Marzena2007 napisał(a)

Cieszę się tym momentem.... za kilka lat będą mnie stare rośliny drażnić.... i będę wykopywać i odmładzać. Za rok ogród będzie najładniejszy A potem znów pod górkę..

i tak do końca życia jak to mawia mój kolega ... tylko on to mówi zwykle gdy ja nadaję ))))
Madzenka 21:41, 14 lip 2013

Mariusz napisał(a)

Masz problem z przegrzewaniem się wody i nadmiarem składników odżywczych.
Pompa na glony nic nie da (natlenia, a nie czyści), tyko filtr, chemia albo rośliny, są też biopreparaty rożnych firm.
Polecam oczywiście rośliny, choć warto na początku posiłkować się filtrem, trochę czasu minie zanim rośliny się rozrosną. Marzena, wszystkie rośliny wodne filtrują, tylko jedne robią to lepiej, a inne gorzej. Na te najlepsze mówimy, że mają zdolności filtracyjne, są to zazwyczaj rośliny strefy przybrzeżnej (tataraki, kosaćce, potocznik, mięta i wiele innych).

Najlepszymi jednak filtratorami są rośliny pływające, szczególnie ciepłolubne - zobacz w roślinach wodnych - lomnobium, wywłócznik i hiacynt.
Lilie wodne (grzybienie) musimy sadzić w żyznej ziemi, choć kłącze ma duże zapotrzebowanie na składniki odżywcze, to czerpie je głównie z ziemi, a nie z wody - zdolność filtracyjna jest, ale nie tak duża jak w przypadku wspomnianych roślin pływających. Dodaj je do lilii, takie jest moje skromne zdanie .
Dodatkowo lilie rozrastając się cieniują swoimi liśćmi wodę, a to ma bardzo duży wpływ na uszczuplenie nadmiarów glonów.

Lilii wodnej na 30 cm nie przezimujesz, dlatego wstawiasz ją na ten okres do pomieszczenia gdzie temperatura nie powinna przekraczać 4 stopnie, ale i spadać poniżej zera. Nie musi być w wodzie, byle miała mokro.
Pozdrawiam

Mariuszu cuuudownie dziękuję
Kosaćce mam więc mogę dosadzić, Poszukam hiacyntów, lomnobium i wywłócznika !
Mirka 21:45, 14 lip 2013

Ale piękna relacja z twojego ogrodu u Kondzia piękny masz ogród Madzenpozdrawiam wieczorowo
Madzenka 21:46, 14 lip 2013

JulkAd napisał(a)
Maszynka mnie w Twoim wykonaniu nie przeraża absolutnie, ważne, że lawenda na tym zyskuje.... w jakiej odległości ją posadzić od siebie?, bo chyba za ciasno mam

Wg mnie co 50 cm

edytuję... myślę, zę na kulki co 50 cm, na obwódkę co 30-40 cm.
rozajerycha 21:48, 14 lip 2013

Marzena2007 napisał(a)

Cieszę się tym momentem.... za kilka lat będą mnie stare rośliny drażnić.... i będę wykopywać i odmładzać. Za rok ogród będzie najładniejszy A potem znów pod górkę..

Żeby nie napisać g...go,ogrodnika lubi robota

Przy okazji "pod górę" wymyślisz coś nowego i będzie inaczej też pięknie.
Gabrysia_ 21:48, 14 lip 2013

To w takim razie mus jutro ciąć lawendę,a ja tylko kffiatuchy ściełam do wazonu i to nie wszystkie bo tego mnóstwo
Pięknie zdjęcia...pięknego ogrodu
JulkAd 21:49, 14 lip 2013

Dzięki
ewa004 21:50, 14 lip 2013

Marzenko poczytałam ,pooglądałam i dalej jestem tego samego zdania
,że Twój ogród jest w czołówce najpiękniejszych tu na ogrodowisku

Pozdrawiam
Mariusz 22:10, 14 lip 2013

Marzenko, to oczko pod moja opieką, roślinami osiągniesz taki efekt, woda jak kryształ. Jutro jak nie zapomnę zrobić fotki, to pokaże ci jak ja wykonuje filtry z owczej wełny.