Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Rench 00:23, 15 paź 2013

O widzę inwentaryzacja była.....
Czyżby to PMS
Pozdrawiam i macham
baraga1904 06:14, 15 paź 2013

...i ja się czasami zastanawiam ile człowiek tego wszytstkiego nazbiera a potem musi sprzatac i wywozic....taka juz nasza natura...każdy coś tam schomikuje ale ile po wywózce przestrzeni się robi... i jak jest fajnie, przyjemnie, czysto....
...pozdrawiam...
Anita1978 07:58, 15 paź 2013

O to ja na bieżąco wyrzucam!!! Nie znoszę chomikowania
Ale za to mój M....to inna bajka....miał taki sweterek ukochany ( wstrętny- sam sobie go kupił) ....więc ja go kiedyś, po wieeeelu latach, ciach do kosza....a on i tak go znalazł i ....wygrzebał! Ale "zginął" na szczęście , magicznym trafem oczywiście , przy przeprowadzce
Pszczelarnia 10:22, 15 paź 2013

Marzena2007 napisał(a)
Byłam dzisiaj na długim spacerze... Trafiłam w rejony mojej wsi gdzie kiedyś mieszkałam. Obejrzałam jakie zmiany nastąpiły w ogrodach, ktore mnie zachwycaly przed 5 laty.... I co..... Masakra jakaś jesienna....
Drzewa sadzone bez ładu i składu, nie strzyżone iglaki, winobluszcze sadzone wszędzie i po pierwszych pryzmrozkach łyse, sosny wymieniajace igły...widok był opłakany i mialam ochotę polatać z sekatorem po tych ogrodach.
Morał z tego taki, nawet najpiekniejszy ogrod wymaga stałej opieki i formowania. Jesli chcesz mieć naturalny ogród to należy sensownie sadzić drzewa i krzewy....
Po powrocie do domu miałam ochotę upiłować moje dwie brzozy..... I utwierdziłam się w przekonaniu że nie ma nic piekniejszego niż cisy i bukszpany... Cały rok są piekne. I ambrowce mnie zachwyciły...zatem na 100% znajdą się w moim ogrodzie wiosną.

I jeszcze jedno ogród jest najpiękniejszy po 3 latach a potem to równia pochyła w dół.... Chyba mam jesienny kryzys ogrodnika....

Musze się odnieść do Twoich słów. Wszystko to prawda - ale i ambrowiec ma swoje minusy. Puszcza późno po zimie i jest wrażliwy na zimne wiatry (kruche gałązki) oraz wolno rośnie. Długo jest takim wąskim patykiem - ale może o to właśnie chodzi? Żeby nie musieć go po kilku latach wyrzucać?
Madżen, jeśliby ogrody byłyby piękne przez 3 lata, to nie zachwycalibyśmy się całą tradycją angielską i europejską. No tak nie może być!

I ja mam doła jesiennego ogrodowego. Ty o cisach i bukszpanach a mnie o tę naturalność ogrodu chodzi i walczę z dylematem: skoro sąsiedzi po swojej stronie posadzili choinki, to ja mam posadzić po całości graby czy żywopłot naturalny wsiowy? Ot dylemat, ratuj , nie wiem. Chodzi o część w sadzie/warzywniku.
dorciabe 10:25, 15 paź 2013

Marzenka gratuluję czystki i nowych powierzchni, będzie na co popatrzeć
polinka 12:10, 15 paź 2013

Madżen proszę kuknij do mnie i podpowiedz gdzie dać śliwy?
Milka 13:20, 15 paź 2013

Pszczelarnia napisał(a)

Musze się odnieść do Twoich słów. Wszystko to prawda - ale i ambrowiec ma swoje minusy. Puszcza późno po zimie i jest wrażliwy na zimne wiatry (kruche gałązki) oraz wolno rośnie. Długo jest takim wąskim patykiem - ale może o to właśnie chodzi? Żeby nie musieć go po kilku latach wyrzucać?
Madżen, jeśliby ogrody byłyby piękne przez 3 lata, to nie zachwycalibyśmy się całą tradycją angielską i europejską. No tak nie może być!

To i ja wtrącę 5 groszy
oczywiście o ambrowcu....rośnie szybko, u mnie na pewno, a ma kiepskie warunki, akurat w tym miejscu poprzednicy zadołowali żużel, odpady metalowe i czort wie co! w ubiegłym roku przyrost 70 cm, w tym 110, mierzyliśmy i zapisywaliśmy; gałązki w ogóle się nie łamały, choć często przysiadają tam ptaki; na wiosnę rusza błyskawicznie, chociaż u mnie w tym miejscu ma dość mało słońca, bo sporo zabierają sosny i świerki, zatem mam inne doświadczenia i obserwacje niż Pszczółka; a co do szerokości, on jest kolumnowy i własnie na tym polega jego urok, jest zwarty i nie wymaga korygowania, pozostając pięknym
o nowym domu wiem, inwentaryzacji też, a co do świecznic, nie lubią przesadzania, mogą się zbuntować, pozdrawiam janioła
Domi 14:08, 15 paź 2013

Marzenko, podczytuję i przyznaję rację, że po kilku latach robi się za gęsto w ogrodzie. Najpierw jest za mało roślin, a pózniej za dużo. Pocieszam się tym, że wszyscy przez to przechodzą i taka jest naturalna kolej rzeczy. Najpierw inwestujemy w rośliny, a poźniej w sekstory i piły spalinowe. Jeśli chodzi o Twoje donice- jestem przekonana, że rozejdą się wśród nas błyskawicznie.
Agnieszka_B 16:43, 15 paź 2013

fajnie tu!

A ja ciagle żyję żywpolotem grabowym. Niewykluczone , że w ten weekend sadzenie !
Podniecająca sprawa
Madzenka 18:41, 15 paź 2013

Macham pozdrawiam
Informuję w kwestii wywozu śmieci... Zostawili mi wszystkie wielkie puszki po tynku. Chyba do końca życia będę na nie skazana w garaźu..... A próbowalam znależć w necie wykaz co wolno a nie wolno wyrzucić.....