Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 21:25, 14 paź 2013

Agnieszka_B napisał(a)
A ja pozwolę nie zgodzić się z koncepcją że po 3 latach równia pochyła. Podglądam na Ogrodowisku przepiękne ogrody -także starsze niz 3 lata - i one są dla mnie przy każdym podglądaniu coraz piękniejsze.

Najstarsza część mojego ogrodu ma 5 lat , najmłodsza miesiąc z hakiem. Od ubiegłego roku czuję wyraźnie , że dopiero teraz zapanował w nim mikroklimat. Czuję to po tym jak ogród pachnie i ile różnych zwierząt latających , pełzających , skaczących itp. w nim mieszka. I jazda dopiero sie zaczyna.

Ja niestey nie lubię dzikich ogrodów, lubię bujnie ale pod linijkę, ale właściwie pod sekator... Mój stary ogród po 5 latach draznil mnie... Wiele roślin brzydnie, krzewy trzeba odmładzać... Jeśli sie tego nie robi systematycznie lub nieumiejętnie częśc roślin po prostu wygląda brzydko...
A wczoraj zdenerowowaly mnie moje brzozy... Wszystkie miały byc jednakowe a jedna jest pospolita, jedna się nie może zdecydować, dwie to long trunk...
Madzenka 21:27, 14 paź 2013

Margarete napisał(a)
Pokochałam trawy miłościa wielka dzięki ogrodowisku, to znaczy zawsze je kochałam ale teraz dopiero robie to świadomie, wiem która , jaka, jak o nie zadbać. Najchętniej dosadziłabym je do wszystkich bylin i krzewow oraz w donice... ale sama sie hamuje ze wzgledu na mój niewielki areał.
Ubolewam tylko,ze w szkółkach nieopodal mnie jest nizbyt wielki wybór gtunków, trzeba jechac po nie dalej...

Trytomy pomarańczowe masz boskie, a na tle tych traw ... tym bardziej urocze, juz zapisałam sobie na liste chciejstw.

Kupiłam sobie świecznice - 2 sztuki i chciałam je posadzic obok miskanta zebrinusa. Pytanie : czy one mocno ci sie rozrosły ? czy duz kepa sie robi ? bo nie wiem ile miejsca na nie przewidziec.

Świecznice nie rozrastają się intensywnie, w drugim roku mialy ładny wąski pokrój, urosly natomiast mocno na wysokość. Kępa po dwóch latach mocno trzyma się w ryzach.

Trawy pokochałam na amen
Madzenka 21:27, 14 paź 2013

zaczarowanaa napisał(a)
mój ogród w przyszłym roku 3 lata skończy , chciałabym mieć takie problemy jak Ty)))buziam

Widziałam, jest piękny
Madzenka 21:31, 14 paź 2013

butterfly napisał(a)
Marzenko, przychodze do ciebie utulić się w bólu...
Wsadzałam sobie w najlepsze hiacynty w zurawkach i jedna mi została w ręce.... bez korzeni..... wykopałam dołek z całym mnóstwem krewetek....

ja tu rozpaczam po jednej a ty duzo więcej stracilas...

Wiem, ze będziesz stosować nicienie wiosną - ja mam Dursban zakupiony tak profilakrycznie.
Czy moge go teraz użyć?
Jeśli tak to pryskac czy lać konewką?

Na dursban już jest zdecydowanie za pózno. Działa wyłącznie gdy temepratura gleby nie spada poniżej 15 stopni (gleby nie powietrza) gdyż wówczas nie "gazuje"
U mnie po dwukrotnym laniu i tak nie pomoglo a wręcz niektóre żurawki wypaliłam.... Jeszcze miesiąc temu te żurawki dobrze trzymały się w glebie a teraz wyłaziły. Już mi się nie chce nic z nimi robić, powtykałam je głebiej w glebę, jeśli nie przeżyją wymienię je. Musze wynająć kreta ale jak nauczyc go omijać tulipany??

Ps lałam konewką, bo krewetki siedzą w glebie.... Pryskanie na chrząszcze maj/czerwiec
Madzenka 21:32, 14 paź 2013

Gierczusia, Kindzia, Ania Asc, Bawarka macham
Madzenka 21:35, 14 paź 2013

Loosiuu napisał(a)
U mnie niektóre miejsca dopiero teraz po 4 latach zaczynają nabierać urody, bo sadziłem rzadko, a potem dosadzałem. W końcu doszedłem do wniosku, że najważniejsza osnowa, a potem tylko byliny. Koniecznie trzeba się trzymać dekalogu. U Ciebie Marzenko z roku na rok piękniej, więc nie masz się co martwić na zapas!
Ja uwielbiam jesień! Kocham za te kolory i zawsze nabieram chęci do roboty jak widzę kwitnące trawy i przebarwiające się ogniście liście. Dopiero wtedy widzę co muszę zmienić w ogrodzie. Teraz już wiem, że koniecznie muszę kupić sadźce jak tylko spotkam.

Ha ja lubie jesien gdy pracuję w ogrodzie, nie lubie gdy mnie nie ma w ogrodzie.... W przeciwieństwie do wiosny po powrocie z pracy nic nie da sie już zrobić.
Dzisiaj do nocy porządkowaliśmy wielkogabarytowe... I aż się dziwę ale czuję, że od tego noszenia śmieci wróciła mi energia Zatem w mim przypadku może lać, być zimno, bylebym mogła coś robić Ten typ tak ma
Madzenka 21:36, 14 paź 2013

noemi napisał(a)

Też pocieszam .... też jestem po spacerze po mojej okolicy ... też miałam ochotę zmienić u siebie i pozbyć się problemu beznadziejnych warunków glebowych ... też się załamałam na widok niektórych ogródków tak małych , że nie wymagają dużych nakładów finansowych a jedynie opieki ....

Ściskam Was mocno Dziewczynki

Madziu nie ma ratunku trzeba wymurować murki... Nawet niewysokie ale to chyba konieczne. Takie mokre lata jak tegoroczne zdarzają się u nas dosyć często, ale ten rok był wyjątkowy..
Madzenka 21:37, 14 paź 2013

makkasia napisał(a)
Marzenko, mój ogród mam od 12 lat. Jest to jeden wielki (wagowo nie metrowo) ogrodowy błąd...gdybym miała tą wiedzę co teraz i takie źródło inspiracji byłby na pewno inny ale czy doskonały? Uwielbiam mój ogród za to, że go mam a nie za to jaki jest a to, że wiecznie go zmieniam, przesadzam, dosadzam, wywalam, docinam to tak musi być, i to jest to co nas najbardziej kręci
Bez tych wszystkich problemów, twórczych cierpień. niepewności, zmartwień nie bylibyśmy ogrodnikami
Marzenko już jestem ciekawa co wymyśli Twoja głowa po takim dole jak dzisiejszy ?
ściskam

Kocham mój ogród, nie lubię szarugi jesiennej dół nie był taki straszny poszwędałam się po innych stronach z architekturą i wnętrzami
Madzenka 21:39, 14 paź 2013

Kasiek napisał(a)
Marzenka wymysli nowy dom i nowy ogrod I tego Tobie Marzenko zycze z calego serca

Kasiu dom już jest wymyślony, dwa lata temu przyśnił mi się teraz trzeba na niego zarobić aby za kilkanaście lat zacząć budować i wprowadzić się na 60-tkę

Cudny avatarek !!!!
mar_za 21:39, 14 paź 2013

To ja mam właśnie taki ogród, który wymknął się spod kontroli poprzedniej włascicielce. Niektóre rośliny mają pewnie po kilkadziesiąt lat. Nieprzycinane tuje i cyprysiki stały się już drzewami. A my mamy ambicję to wszystko jakoś jeszcze uczesać, zachowując jednoczesnie w tym ogrodku przeszłość. Pozdrawiam i jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego ogrodu.