Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

monitka 19:11, 08 lut 2014

Madżen ogród śliczny jak zawsze. Żywopłot grabowy wymiata.
Melduję że u na krokusy już pokazują kiełki ale do kwitnięcia to jeszcze im daleko.

AniaDS 19:36, 08 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)

Róża do identyfikacji

Nie daje mi ta róża spokoju, pomyślałam jeszcze o Bailando lub o Ballade, hm..
ewa004 19:39, 08 lut 2014

Ja wiem o niej tylko tyle ,że jest piękna
ana_art 19:41, 08 lut 2014

ewa004 napisał(a)
Ja wiem o niej tylko tyle ,że jest piękna
no ale jak skopiować bez nazwy????? no jak?
ana_art 19:51, 08 lut 2014

AniaDS napisał(a)

wpisałam obie nazwy w google i według mnie to zdjęcia bardziej przypominają Ballade
leon60 20:02, 08 lut 2014

Ogród po zimie piękny a żywopłot idealnie przycięty. Odwaliłaś dziś kawał dobrej roboty co po zimie to czysta przyjemność U mnie na porządki i opryski jeszcze za wcześnie...
alinak 20:04, 08 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)
Dzisiejszy ogród. Reszty trawek nie wycinam bo byłoby łyso, poczekam na trawa ocieplenie aż ruszą.
Niech mi Iza napisze cyz ja mam kostrzewę ciąć, czesać czy oskubać?

Tu wiosną posadzę albo ambrowce albo platany. Myślę ciągle. Wygniły w tym miejscu amanogway, ostała się jedna, wieje tu niemiłosiernie. Potrzenbuję łądnego akcentu na tej rabaci przed miskanatami (ambrowce) ale równiez osłony przed wiatrami (platany). Cóż robić?

Te carexy przerzedzę bo pójdą na front do bukszpanów

A tu wszystkie żurawki ( na pierwszym planie) wyżarły opuchlaki, przynajmniej widać laurowiśnie

Marzena ani kostrzew , ani cerexów brązowych nie tniemy nigdy , tylko wyczesujemy . podobnie owies wiecznie zielony . wkładasz całą rękę ( w rękawiczkach koniecznie ) i wyciągasz suche , ale z tym to radzę poczekać u mnie gdzieś na przednówku najwięcej schną . na pewno będziesz jeszcze raz czesać .dopiero luty . ostnic tez nie tnij jeszcze bo lobią przemarzać nawet na przedwiośniu . jak najpóźniej , ja tnę ostnice w połowie kwietnia , bo ta trawa późno rusza a jest jednak bardzo wrażliwa
żurawki jak podgryzą opuchlaki to mimo że kikut powinnaś wsadzić na siłę do ziemi , często puszcza korzonki i rośnie . co roku robię taki zabieg z moimi zdychającymi żurawkami bez korzeni i potem zabierają się i rosną
alinak 20:06, 08 lut 2014

AniaDS napisał(a)

kupiłam bailando w jesieni , będziemy w lecie porównywać
bociek 20:14, 08 lut 2014

alinak napisał(a)

Marzena ani kostrzew , ani cerexów brązowych nie tniemy nigdy , tylko wyczesujemy . podobnie owies wiecznie zielony . wkładasz całą rękę ( w rękawiczkach koniecznie ) i wyciągasz suche , ale z tym to radzę poczekać u mnie gdzieś na przednówku najwięcej schną . na pewno będziesz jeszcze raz czesać .dopiero luty . ostnic tez nie tnij jeszcze bo lobią przemarzać nawet na przedwiośniu . jak najpóźniej , ja tnę ostnice w połowie kwietnia , bo ta trawa późno rusza a jest jednak bardzo wrażliwa
żurawki jak podgryzą opuchlaki to mimo że kikut powinnaś wsadzić na siłę do ziemi , często puszcza korzonki i rośnie . co roku robię taki zabieg z moimi zdychającymi żurawkami bez korzeni i potem zabierają się i rosną

Alinko, nie do konca sie zgodze z tym co piszesz w odniesieniu do kostrzew. Ja przycinam kostrzewom to co jest zmasakrowane i martwe i potem one pieknie sie zabudowuja. Nie zawsze wyczesywanie jest w stanie zalatwic sprawe - u mnie nie zalatwia. Nigdy bym ich calkiem nie wyciela, ale przyciecie usuwajace obumarle czesci i uformowanie u mnie jeszcze kostrzewom nie zaszkodzilo. Co do brazowych carexow, sa dwie szkoly, wyczesywanie lub wycinanie - osobiscie wyczesuje, ale dwa lata temu kupilam na wiosne i przyszly przyciete od producenta.

Marzenko, pytalas mnie kiedy wycinam trawy, zazwyczaj w polowie marca. Ale widze, ze u Ciebie juz po zawodach w wiekszej mierze Nic nie powinno im sie stac, aczkolwiek nigdy nie wiadomo, to jest dopiero poczatek lutego

Pozdrawiam
luiza_jakubo... 20:51, 08 lut 2014

Może sprawdź różę Pastellę. Moim zdaniem, może to być ona.Pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies