Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Milka 15:25, 11 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)

Pryskać promanalem + superam. Mydła nie używam ale alinka z ogrodu przy klasztorze pisała, ze z mydlem.
Kansporatorem to jesteś Ty

Ja nic nie pryskam, bo po co?!!!
Planuję wiosną wywar z pokrzyw zrobic i tym chronić róże i inne, gdyby potrzebowały
zakupiłam szabelki i mimochodem donicę
Margarete 17:10, 11 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)

Wyniesć zdecydowanie do ogrodu, podlać florowitem. Na poczatku nie stawiaj na slońcu tylko w zacisznym miejscu, po ok tygodniu przestaw na sloneczną rabate. Szkoda, że pozowliłaś im tak w donicach wybujać, jak tylko zacyznają wyłazic trzeba wystawić do swiatła w przeciwnym razie bedą wiotke. Jesli bedą mrozy schowac na noc do garażu. Niestey jeśli się decydujesz na donice to w tę i spowrotem... Przy tych temperaturach, ktore panuja na zewnatrz nie zahamujesz wzrostu.
Absolutnie nie trzymaj ich w domu, za ciepło i będą brzydkie. Tupiany to wiosenne kwiaty a nie egzotyczne
W ubieglym roku też sie tak zagapilam a le po dawce florowitu i światła dziennego wzmocnily sie i pieknie kwitły. Jesli jednak dluzej je potrzymasz w garazu lub w domu to uroda nie bedą grzeszyc.
Moje zadolowane jeszcze nie startuja

Dzieki Marzenko, zaraz dzisiaj lecę z tymi donicami na dwór a jutro dostana florowitu troszkę....moze sie uda aby zyskały na urodzie.........to moja prapremiera z roslinami cebulowymi zarówno w donicach jaki w ogrodzie.
Pozdrawiam !
Madzenka 18:44, 11 lut 2014

Ja nic o tej porze nie nawożę, natomiast zawsze sypię azofozkę w marcu. W ubiegłym roku sypałam dopiero w kwietniu, bo pogoda była nie sprzyjająca. Chciałam przypomnieć że okolice Wroclawia zaczynają sezon wegetacyjny co najmniej dwa tygodnie wcześniej niż wschodnia i centralna Polska. Obserwuję moje rosliny i drzewa, temperaturę i prognozy i stwierdzam że spokojnie można u nas pryskac promanalem, za chwile popękają pąki moich grabów, złotolinów a budleje i powojniki już puszczaja nowe przyrosty. Zresztą kwestia oprysku promanalem była konsultowana przez Wieloszkę ze specjalistą od chorob roślin. Zatem nie zbiorowa psychoza lecz profilaktyka. Każdy ogrodnik nich oceni warunki u siebie, to co u nas jest standardem na początku marca ,będzie normą pod Łodzią czy w Warszawie po 15 marca. U nas w ogóle nie było zimy, grunt nie zamarzł, snieg się nie stopił bo go niemal nie było. Najniższą temeperaturę jednej nocy odnotowalam na poziomie -13 stopni. Od tygodnia temeratura w nocy powyżej 0 i na minimalnym minusie,
Na ciecie krzewów i nawożenie będzie czas w marcu. Na razie wykonałam zimowe cięcie drzew, ktore corocznie wykonuję w lutym. Tylko w ubiegłym roku z powodu niskich temeratur zrobiłam dopiero na początku marca. Ale przecież ubiegłoroczna zima, była najdłużasza jaką pamietam od pażdziernika do kwietnia, to niemal jak w moim dzieciństwie w JG. Pamietam zimy we Wrocławiu gdy niemal nie było dni, w ktore musialabym skrobać samochód i to wcale nie było nic dziwnego. Nie bez powodu mamy jedną strefę mrozu 7a nizej (???j przeciwieństwie do reszty Polski 5-6
Pamiętam jednakże nie raz, źe w lutym mieliśmy już przedwiośnie, a to dla mnie sygnał na sprzątanie ale nie cięcie. Zrobię sobie porządek z kompostownikiem, donicami, pomyję tarasy i meble ogrodowe aby być zwarta i gotową na wiosnę od marca.
Madzenka 18:46, 11 lut 2014

Margarete napisał(a)

Dzieki Marzenko, zaraz dzisiaj lecę z tymi donicami na dwór a jutro dostana florowitu troszkę....moze sie uda aby zyskały na urodzie.........to moja prapremiera z roslinami cebulowymi zarówno w donicach jaki w ogrodzie.
Pozdrawiam !

Gdyby zapowiadano w nocy mrozy powyżej -3-5 schowaj w nocy do garaźu. W tę i we wtę
Celina 18:46, 11 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)
wczesną wiosną. Niektóre poradniki polecają sypać jak tylko śnieg zejdzie. Poczekam jednka do marca. Najpierw koszenie i wertykulacja, potem dam nawóz.

A ja czytałam ,że można sypnąć jak już śniegu maleńko. Nawóz się rozpuszcza i wsiąka wraz z resztkami śniegu.

Łups!! trza by się najpierw przywitać.....

Witaj Madżenko
gusiarz 18:49, 11 lut 2014

Marzenko - u ciebie nie sposób być na bieżąco... ale dążę do perfekcji
Madzenka 18:49, 11 lut 2014

irena_milek napisał(a)

Ja nic nie pryskam, bo po co?!!!
Planuję wiosną wywar z pokrzyw zrobic i tym chronić róże i inne, gdyby potrzebowały
zakupiłam szabelki i mimochodem donicę

I co z naszą giełdą?
Ja pryskam bo zakupiłam zainfekowane bukszpany przędziorkami i od dwóch lat ich wytępić nie moge. Niestety nie wierzę w naturalne metody, to tak jakby zapalenie płuc leczyć czosnkiem... Pacjent może przeżyć lub umrzeć.... Wierzę w chemie... I za duzo wlozyłam mojego czasu i pieniędzy aby stracić bukszpany.
Madzenka 18:50, 11 lut 2014

ewa004 napisał(a)
Pytając czy mogę sypnąć teraz nawozem miałam na myśli wiosnę
Ale dobrze że Danusia czuwa
A więc czy wiosna mogę tą lubofoske sypnąć ,czy to wystarczy ?

Nie mam pojęcia, porównaj skład z azofoską lub podaj ktorą M przywiózł, bo jest kilka rodzajów.
Pszczelarnia 18:52, 11 lut 2014

Amen.
A co to jest złotolin, złotoliny - Madżenno? Takie o zielonych pięknych gałązkach, pomponiki żółte. Złotlin. Zdecydowanie złotlin. Kerria japonica.
Madzenka 18:53, 11 lut 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Amen.
A co to jest złotolin, złotoliny - Madżenno? Takie o zielonych pięknych gałązkach, pomponiki żółte. Złotlin. Zdecydowanie złotlin. Kerria japonica.

Dokładnie tak ta japonica, już kwitła na poaczątku stycznia kilkoma pomponikami a teraz chyba eksploduje przy zapowiadanej na weekend temperaturze

Zawsze zmieniam nazwę ze złotlin na złotolin bo mi się ze złotem kojarzy