Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 06:42, 11 lut 2014

Magda70 napisał(a)

No nie mogę....padłam....

Nie padaj, samo zycie
Madzenka 06:42, 11 lut 2014

Bogdzia napisał(a)
Pozdrówka serdeczne zostawiam.

Nie wiem jak to robisz, że mimo ograniczonej ilości czasu zawsze na bieżąco jesteś.
Madzenka 06:45, 11 lut 2014

Dolomit pewnie jak inny nawóz. Ja jednak jestem zwolenniczką azotu wczesną wiosną. Niektóre poradniki polecają sypać jak tylko śnieg zejdzie. Poczekam jednka do marca. Najpierw koszenie i wertykulacja, potem dam nawóz.

Ja będę czesać ostnice i carexy oraz kostrzewy, pozostałe o sztywnych liściach tnę : miskanty i rozplenice. Przyjęłam zasadę czesać to co ma po zimie częściowo zielone listki, wycinać to co całkowicie zmarzło - żólte.
Madzenka 06:48, 11 lut 2014

Evchen napisał(a)
Po ilości stron widać , że wiosna w pełni Trąbienie Promanalowe doszło aż do mnie. Wynorałam z czeluści zakurzonych zimowym lenistwem półeczek Mam! Pryskać już?... Z mydłem?... ogrodniczym...
Wulkanie energii Konspiratorze latarenkowy

Pryskać promanalem + superam. Mydła nie używam ale alinka z ogrodu przy klasztorze pisała, ze z mydlem.
Kansporatorem to jesteś Ty
Madzenka 06:53, 11 lut 2014

barbara_krajewska napisał(a)
Nie za wcześnie to wiosenne szaleństwo? Zakładam, że zima nie powiedziała ostatniego słowa, ale prześwietlać niektóre krzewy już można, i jabłonie, jak kto ma

Basiu wedle wszelkich prognoz do końca lutego u nas wiosna... Więc za chwilę wszystko ruszy, gdy zakwitną forsycję nie ma to tamto, będzie cięcie. Na razie tylko zimowe cięcie drzew, to można a wręcz trzeba, bo pączki na drzewach już u nas nabrzmiewają.
Madzenka 06:58, 11 lut 2014

Margarete napisał(a)
Alez pędzicie z tymi stronami..chyba nie uda mi sie nadrobić. Czytam że już cię łapki swedzą do prac wiosennych, przyznam sie że jak widze od kilku dni tyle słońca to i mnie też....

Mam pytanie Marzenko odnośnie tulipanów w donicach. Za twoim przykładem dopasowałam sobie jesienia 2 plastikowe donice rozmiarowo do moich ceramicznych z tarasu, obsadziłam cebulkami , dobrałąm kolorystycznie aby potem wiosna stanowiły ozdobe tarasu i stały sobie te donice na zewnątrz ale jak było kilka dni a własciwie nocy, tych najzimniejszych w styczniu to przeniosłam je do nieogrzewanego garażu. Stoja sobie w końcu garażu i wykiełkowały, maja już długość około 5 cm ale z braku słonca sa to takie blade, rachityczne roślinki . I teraz nie wiem co z nimi robić ?? Wynieśc na dwór i tym samym zachamowac ich dalszy wzrost ale jak przyjdzie mróz to je szlag trafi......
Zostawic w garazu ? jest tam chłodno ale tegoroczna zima licha wiec w garazu pod budynkiem temperatura niwiele niższa od tej w korytarzu czy w domu...........tyle że bez słońca to bardziej zdziczeją niż urosną.... Wstawic do salonu i popędzic przy słonecznym oknie ( ogrodu zimowego nie mam...) ale te donice mało wyjściowe sa i nie do końca mi zalezało na tym aby mieć je teraz w domu bo raczej mysłałam o kompozycji wiosennej na taras......i nie wiem co mam robić..........

Wyniesć zdecydowanie do ogrodu, podlać florowitem. Na poczatku nie stawiaj na slońcu tylko w zacisznym miejscu, po ok tygodniu przestaw na sloneczną rabate. Szkoda, że pozowliłaś im tak w donicach wybujać, jak tylko zacyznają wyłazic trzeba wystawić do swiatła w przeciwnym razie bedą wiotke. Jesli bedą mrozy schowac na noc do garażu. Niestey jeśli się decydujesz na donice to w tę i spowrotem... Przy tych temperaturach, ktore panuja na zewnatrz nie zahamujesz wzrostu.
Absolutnie nie trzymaj ich w domu, za ciepło i będą brzydkie. Tupiany to wiosenne kwiaty a nie egzotyczne
W ubieglym roku też sie tak zagapilam a le po dawce florowitu i światła dziennego wzmocnily sie i pieknie kwitły. Jesli jednak dluzej je potrzymasz w garazu lub w domu to uroda nie bedą grzeszyc.
Moje zadolowane jeszcze nie startuja
Madzenka 06:59, 11 lut 2014

monteverde napisał(a)

Evchen po co mydło ? tam jest olej parafinowy

Mimo wszystko kapie w czasie pryskania, dlatego daję adjuwant (superam) aby zwiększyć przyczepność.
Macham Aniu
Madzenka 07:01, 11 lut 2014

Właśnie słucham prgnozy na TVN, luty powyżej normy wieloletniej, zatem wiosna
Prognozy amerykańskie w Polsce Zachodniej się sprawdziły, nie przewidzieli u siebie ekstremalnej zimy
AgnieszkaW 09:08, 11 lut 2014

Marzenko, Ty to umiesz z rana pocieszyć...więc jednak wiosna
aga_szsz 09:27, 11 lut 2014

W Wszych regionach, to i zimą wiosnę macie
Co mnie tu się porównywać...Syberia Polski!
Ale nie jest źle, już na plusie przynajmniej w dzień
Macham Madżen!
Dzięki za inspiracje i dobre rady.