Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

GabiK 10:13, 25 lip 2013

Sąsiad w poprzednim domu miał wodę ze studni do podlewania. Strasznie żelazowa była, normalnie jakbyś wodę z krwią lała i rośliny nie narzekały. Trawa chyba lubi żelazo, bardziej zielona się robi. Mówi, ze miał taki trawnik, że każdy pytał jak go pielęgnuje.

Marzenko, Ty przecież też nie masz wielkiego trawnika, krótko lejesz i naprawdę woda to problem? Wg mnie woda jest tania, to zdecydowanie najtańsze medium. Rachunki za wodę u mnie to 1/5 ceny gazu np. Płacę 60 zł za 2 miesiące, ostatni z początkiem podlewania był 120 zł. Zabójcze to to nie jest.
Anita1978 10:27, 25 lip 2013

baraga1904 napisał(a)
...wczoraj miałam spotkanie z panem od nowego trawnika i podlewania i polecał korzystanie z wody z kanalizacji nie ze studni - ze względu na wielkie zanieczyszczenie wody studziennej szczególnie w żelazo i inne metale a to szkodzi roslinom - ale strasznie boję się rachunków za wodę....nie wiem co robic żeby potem nie żałowac....
...u mnie tylko jeden licznik, szambo niestety i na kanalizację widoków niet...

Ja mam szambo ekologiczne, jeden licznik na wodę, i automatyczne nawadnianie. Woda nie leci cały czas, jak są deszcze to wyłączam. Właściwie, to jak nie ma upałów, to włączać co kilka dni tylko. Poza tym jesienią, czy wiosną też tak często się nie podlewa... Rachunki nie są makabryczne, a trawka zieloniutka! . No i mam więcej czasu dla siebie, bo nie biegam z konewką i wężem. Polecam taki system!!! Rewelacja!
P.S. No i jak jedziesz na urlop to nic ci nie zmarnieje
Joaska 12:04, 25 lip 2013

Marzenko wpadam się przywitac bo mam zaległości, ale przyznaję się że nie dam rady nadrabiać bo ostatnio czasu mi zupełnie brakuje na wszystko .... w pracy masakra w domu też ostatnio wiele nadprogramowych "atrakcji"...
pozdrawiam
kwiatholandii 15:59, 25 lip 2013

Marzena2007 napisał(a)

Zazdraszczam brzoz, u mnie na 4 szt dwa gatunki.... Niezamierzone.... Ale jesienią w nóżki posadzę im kule bukszpanowe, liczę że będzie ładniej

Pisalm Ci wczoraj o dysku.... Dzisiaj przy przenoszeniu bukszpanów wygięło mi się kolano w niezaplanowaną stronę... Wiązadło zatem jeszcze nie ten teges... Ale już nie boli...ale że ja teraz joginka jestem to po sekundzie się podniosłam

No to M przeczytawszy dziś Twój wpis dał mi reprymendę...bo mi sie wydawało, że za dużo podlewa Wszystko tak wsiaka i trawa choć dużo wody dostaje troche podupada na zdrowu.
Konstancja30 17:38, 25 lip 2013

jes jes jes ... uwielbiam ten kaskadowy efekt forum ... ... ktoś powiedział trawnik ... szambo ... licznik jeden czy dwa ... lać długo czy krótko i już bidny człowiek ma kilka stron postów do przeczołgania ... ehhhhhhhh ... ... przeczołgałam się przez dylematy i kwestię tanio czy drogo ... i cóż ... przecież to ostatecznie i tak zależy od płacącego )))) ...

akapit o wygiętym w stronę przeciwną do anatomicznej kolanie przyznam mię zaniepokoił ... Madżenka pogadaj no z łękotką i więzadłami niech one sobie scementują co i jak bo kto jak nie właścicielka tych ponętnych kolanek zorganizuje nam narty w sezonie anno domini nastepującym ??? ...

nie wiem czym ten kosacieć sobie zawinił ... ale bardzo jestem ciekawa jak rabacie w nowej kreacji ... czytałam, że ma być formalna ... wyedukowałam się, ze róża buksik i trafka to formalana ... i odtańczyłam taniec dzikiej radości bo ja TEŻ formalną w takim raziem mam ! ...

ciekawa jestem bardzo pseudoangielskiej ... bardzo proszę o wskazanie, która to jako, że poczułam się zaintrygowana jak Judyta (fiesz czym jakoś staranne mieszczańskie wychowanie nie pozwala mi na forum o tej łechtaczce rzec ) ...
i co będzie sobie rosło by zostać wyciepane za kilka sezonów na owej pseudoangielskiej ??? ... bo ja czuję się w wielkim obowiązku zgapiać "madżenkowe" rabaty ... a na pseudoangielską wydaje mi się mam aktywa ...

a chciałam tylko pomachać i ubuziać ...
Kindzia 18:12, 25 lip 2013

Konstancja30 napisał(a)
jes jes jes ... uwielbiam ten kaskadowy efekt forum ... ... ktoś powiedział trawnik ... szambo ... licznik jeden czy dwa ... lać długo czy krótko i już bidny człowiek ma kilka stron postów do przeczołgania ... ehhhhhhhh ... ... przeczołgałam się przez dylematy i kwestię tanio czy drogo ... i cóż ... przecież to ostatecznie i tak zależy od płacącego )))) ...

akapit o wygiętym w stronę przeciwną do anatomicznej kolanie przyznam mię zaniepokoił ... Madżenka pogadaj no z łękotką i więzadłami niech one sobie scementują co i jak bo kto jak nie właścicielka tych ponętnych kolanek zorganizuje nam narty w sezonie anno domini nastepującym ??? ...

nie wiem czym ten kosacieć sobie zawinił ... ale bardzo jestem ciekawa jak rabacie w nowej kreacji ... czytałam, że ma być formalna ... wyedukowałam się, ze róża buksik i trafka to formalana ... i odtańczyłam taniec dzikiej radości bo ja TEŻ formalną w takim raziem mam ! ...

ciekawa jestem bardzo pseudoangielskiej ... bardzo proszę o wskazanie, która to jako, że poczułam się zaintrygowana jak Judyta (fiesz czym jakoś staranne mieszczańskie wychowanie nie pozwala mi na forum o tej łechtaczce rzec ) ...
i co będzie sobie rosło by zostać wyciepane za kilka sezonów na owej pseudoangielskiej ??? ... bo ja czuję się w wielkim obowiązku zgapiać "madżenkowe" rabaty ... a na pseudoangielską wydaje mi się mam aktywa ...

a chciałam tylko pomachać i ubuziać ...

Jesteś niemożliwa Dziewczyno !!! Co za łatwość pisania...i jaka trafność...

Madżenka pęknie ze śmiechu, jak to poczyta...
malkul 21:32, 25 lip 2013

Konstancja30 napisał(a)
...

Konstancjo złotoustna to właśnie kwintesencja prawdy - przecież to ostatecznie i tak zależy od płacącego!
Magda70 21:34, 25 lip 2013

Nie tylko Marzenka pęknie....ja też pękam...ach ta łatwość pisania....
Pseudoangielska u mnie tez się robi....znaczy się bylinowa...
Madzenka 21:39, 25 lip 2013

Kindzia napisał(a)
Rozmawiałam z P.Surowińską Marzenko, powiedziałam jakie to wredne miejsce u mnie na te trawy i poleciła mi Carex muskingumensis 'Ice Fountains' ...zamówiłam 15 sztuk...zobaczymy...znasz je może?

U mnie dwa liczniki

Kindzia zupełnie nie znam
Madzenka 21:39, 25 lip 2013

popcarol napisał(a)
U mnie też szambo :/
dzięki za info w sprawie ML, poproszę o zdjęcie Twoich wypasionych

miłego dnia Marzenko!!

Oj chyba dopiero w weekend... Nie ma motywacji aby przesiaść się na laptopa...