Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Przetwory

Pokaż wątki Pokaż posty

Przetwory

monitka 22:21, 25 lip 2013


Dołączył: 06 mar 2012
Posty: 3918
Obiecałam przepis na ogórki z chili. Oto on oraz inne wypróbowane przez mnie przepisy

Ogórki chrupiące

2,5 kg ogórków ze skórką przekroić wzdłuż na cztery części.
zasypać 4 łyżkami soli i odstawić na 24 godziny. Co jakiś czas mieszać. Po 24 godzinach zlać wodę i dodać pokrojone lub przeciśnięte przez praskę 2 główki czosnku.

Przygotować zalewę:
1,5 szkl. octu
1 kg cukru
6-8 łyżek oleju
4 łyżeczki przyprawy chili
Wszystko zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Zostawić na 12 godzin. Od czasu do czasu mieszać.
nałożyć ciasno do słoików. Zalać zalewą. Zakręcić. Nie gotować.


____________________
Monika Bystre Oko ogródkowy chaos u monitki
monitka 22:24, 25 lip 2013


Dołączył: 06 mar 2012
Posty: 3918
Ogórki w zalewie musztardowej

1 l. wody
1 szkl. octu
1 szkl cukru
3 łyżki soli
5 łyżek musztardy

Do każdego słoika włożyć ziele angielskie, gorczycę, pieprz ziarnisty, liść laurowy, czosnek, chrzan, koper.

Ogórki włożyć do słoików (ok 3 kg), zalać zimna zalewą, następnie pasteryzować 10 minut
____________________
Monika Bystre Oko ogródkowy chaos u monitki
baraga1904 22:26, 25 lip 2013


Dołączył: 22 lip 2010
Posty: 6854
...u mnie bardzo te w musztrdowej lubią i po żydowsku...
monitka 22:28, 25 lip 2013


Dołączył: 06 mar 2012
Posty: 3918
Sałatka z ogórków z curry

2,5 kg ogórków obranych i pokrojonych w plasterki
1 szkl. cukru
1 szkl. octu
1 szkl. wody
2 łyżki soli
2 łyżki posiekanego kopru zielonego (jak nie ma to tragedii nie bedzie )
2 łyżeczki gorczycy (czasem robię bez)
1 paczka curry
5 dużych cebul pokrojonych w półplasterki

Wszystko wymieszać i zostawić na 2 godziny, nałożyć do słoików i pasteryzować ok 10 minut.
____________________
Monika Bystre Oko ogródkowy chaos u monitki
monitka 22:29, 25 lip 2013


Dołączył: 06 mar 2012
Posty: 3918
Aga po żydowsku nie znam, wstawiaj przepis bo sezon ogórkowy w pełni

U mnie tez musztardowe idą. Nie robię już zwykłych korniszonów tylko te.
____________________
Monika Bystre Oko ogródkowy chaos u monitki
baraga1904 22:32, 25 lip 2013


Dołączył: 22 lip 2010
Posty: 6854
monitka napisał(a)
Aga po żydowsku nie znam, wstawiaj przepis bo sezon ogórkowy w pełni

U mnie tez musztardowe idą. Nie robię już zwykłych korniszonów tylko te.



...nie znam...robi je ciotka mojego M... i podsyła kilka słoiczków....
Anita1978 22:39, 25 lip 2013


Dołączył: 04 lip 2012
Posty: 5840
Dzięki
____________________
ogródek Anity
Anita1978 22:41, 25 lip 2013


Dołączył: 04 lip 2012
Posty: 5840
monitka napisał(a)
Obiecałam przepis na ogórki z chili. Oto on oraz inne wypróbowane przez mnie przepisy

Ogórki chrupiące

2,5 kg ogórków ze skórką przekroić wzdłuż na cztery części.
zasypać 4 łyżkami soli i odstawić na 24 godziny. Co jakiś czas mieszać. Po 24 godzinach zlać wodę i dodać pokrojone lub przeciśnięte przez praskę 2 główki czosnku.

Przygotować zalewę:
1,5 szkl. octu
1 kg cukru
6-8 łyżek oleju
4 łyżeczki przyprawy chili
Wszystko zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Zostawić na 12 godzin. Od czasu do czasu mieszać.
nałożyć ciasno do słoików. Zalać zalewą. Zakręcić. Nie gotować.




Wody się nie dodaje do zalewy???
____________________
ogródek Anity
monitka 22:54, 25 lip 2013


Dołączył: 06 mar 2012
Posty: 3918
Nie. Wystarczy to co jest w zalewie. Ogórki jeszcze puszczą sok. One dosyć mocno się kurczą pod wpływem soli a potem zalewy.
____________________
Monika Bystre Oko ogródkowy chaos u monitki
22:59, 25 lip 2013
Robiłam wszystkie trzy rodzaje ogóreczków,pyszne.A w chilii aż gebuśkę pali, pychota
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies