monitka
22:21, 25 lip 2013

Dołączył: 06 mar 2012
Posty: 3918
Obiecałam przepis na ogórki z chili. Oto on
oraz inne wypróbowane przez mnie przepisy 
Ogórki chrupiące
2,5 kg ogórków ze skórką przekroić wzdłuż na cztery części.
zasypać 4 łyżkami soli i odstawić na 24 godziny. Co jakiś czas mieszać. Po 24 godzinach zlać wodę i dodać pokrojone lub przeciśnięte przez praskę 2 główki czosnku.
Przygotować zalewę:
1,5 szkl. octu
1 kg cukru
6-8 łyżek oleju
4 łyżeczki przyprawy chili
Wszystko zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Zostawić na 12 godzin. Od czasu do czasu mieszać.
nałożyć ciasno do słoików. Zalać zalewą. Zakręcić. Nie gotować.


Ogórki chrupiące
2,5 kg ogórków ze skórką przekroić wzdłuż na cztery części.
zasypać 4 łyżkami soli i odstawić na 24 godziny. Co jakiś czas mieszać. Po 24 godzinach zlać wodę i dodać pokrojone lub przeciśnięte przez praskę 2 główki czosnku.
Przygotować zalewę:
1,5 szkl. octu
1 kg cukru
6-8 łyżek oleju
4 łyżeczki przyprawy chili
Wszystko zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Zostawić na 12 godzin. Od czasu do czasu mieszać.
nałożyć ciasno do słoików. Zalać zalewą. Zakręcić. Nie gotować.
____________________
Monika Bystre Oko ogródkowy chaos u monitki
Monika Bystre Oko ogródkowy chaos u monitki