Ania, proszę o pomoc:
1/ Ładnie przezimowały mi budleje, NIC, żadna, najmniejsza gałązka mi nie przemarzła - ciąć i tak nisko? już mogę?
2/ miedzianem to lać na ziemię czy (też)na rośliny?czy coś jeszcze zapodać na grzyba, mączniaki?
4/ czy zasilać (np. biohumusem) można od razu po bziukaniu miedzianem, czy przerwę jakąs trzeba zrobić? Czy miedzian nie zabije mi dzdzownic i innego pozytecznego zwierza?
5/ czym zaprawiać cebulki przed sadzeniem? I JAK to się robi? Ponoć zwykłym bioczosem można; co Ty robisz?
6/ proszę jeszcze raz o przepis na nadmanganian z czosnkiem pod powojniki (w ubiegłym roku podlewałam też róże i BARDZO się odwdzięczyły), bo mi zginął plik excel, w którym miałam WSZYSTKO
Przepraszam za tyle próśb, ale ja tylko z doskoku i staram się hurtowo dowiedzieć
Mnie też ladnie przezimowaly, na razie nic nie tnę, najwyżej przytnę żeby ładnie krzak wyglądał, miedzian jest na grzyba, na parcha, pryska się drzewa przed chorobami od marca ale temperatura musi być +6 st., nie zabije dżdżownic przecież ona nie grzyb z biohumusem poczekaj aż porządnie ruszy wegetacja będziesz wtedy podlewać, do zaprawiania cebul p/ grzybowi masz Dithane, Funaben T, Merpan, Sumilex, Sarox, Kaptan, cebule moczysz tulipanom 30 min, a mieczykom ok. godziny, osuszasz i sadzisz na ulotce podane są proporcje, a czasami można kupić już odmierzone dawki,pod powojniki: 10 ząbków czosnku, 8 tabletek nadmanganianu potasu, 8l wody, czosnek rozgnieść, wrzucić tabletki na 2-3 godziny, od czasu do czasu zamieszać i podlewać, dobrze powtórzyć w sierpniu, a irys reticulata Harmony