Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiatowy ogródek Monteverde

Kwiatowy ogródek Monteverde

monteverde 23:15, 15 wrz 2014

Napia napisał(a)

One są cudne
Mam nadzieję, że nie rosną zbyt duże, bo chcę je upchnąć w moim ogródku
Kolor dzwonkowy brzmi świetnie

Reine des Violettes jest dość wysoka ale można ją ciąć jak się chce albo rzucić na pałąk ale jak pachniereszta rabatówki, bo mam mały ogródek
monteverde 23:18, 15 wrz 2014

07_Rene napisał(a)
Możesz tak nudzić cały czas Przez Twoje zdjęcia zakochuje się w różach coraz bardziej. Jak przeorganizuje swoje nasadzenia, to na pewno znajdę miejsce na swoją kolekcję. Na razie mam tylko jedną NN, dostałam ją jako niby pnącą ale im wiecej czytam i oglądam o różach, tym jestem mniej przekonana. Kwitnie na różowo. Powiedzmy, że uczę się na niej dbania o róże. Wstyd przyznać, ale w tym roku przypaliłam ją roztworem octu, jak ekologicznie mszyce zwalczałam
A ten Chandos Beauty to duży u Ciebie? Ze zdjęcia wydaje się, że spory krzak jest. Przepiękna...

Octem? Chandos ma metr i jest zwarta i sztywna

Gabriela 23:48, 15 wrz 2014

Róże to Ty masz jak w czerwcu, zazdroszczę zdrowych liści.
U Ewy czytałam przed chwilą dylematy ośmiałowe. Moim zdaniem, nie warto ratować i zimować siewek. Wysiejesz nasiona w lutym i wyhodujesz ładne, zdrowe sadzonki. Ktoś mi też mówił, że nasiona zimują i kiełkują na wiosnę, ale nie próbowałam.
monteverde 00:27, 16 wrz 2014

Gabriela napisał(a)
Róże to Ty masz jak w czerwcu, zazdroszczę zdrowych liści.
U Ewy czytałam przed chwilą dylematy ośmiałowe. Moim zdaniem, nie warto ratować i zimować siewek. Wysiejesz nasiona w lutym i wyhodujesz ładne, zdrowe sadzonki. Ktoś mi też mówił, że nasiona zimują i kiełkują na wiosnę, ale nie próbowałam.

to w takim razie głębiej je przykopię, bo te na wierzchu co leżą to na potęgę kiełkują Gabrysiu nie wszystkie maja zdrowe liście, te z plamistością (pomimo pryskania) obrywam, zamówiłam Falcon też je jeszcze nim późną jesienią potraktuje ale faktycznie kwitną jak "głupie"
07_Rene 13:06, 16 wrz 2014

monteverde napisał(a)

Octem? Chandos ma metr i jest zwarta i sztywna

Roztworem octu 2:1 jeśli dobrze pamiętam. Ja robiłam na oko i chyba roztwór wyszedł za mocny, dlatego liście trochę poprzypalało, co nawet nie wpłynęło na kwitnienie Mszyc było mniej, ale i tak w końcu musiałam użyć chemii. Myślę, że to mogłoby zadziałać w początkowej fazie mszyc.

Chyba będę próbować z Chandos. Rozważałam też z różowych Maria Teresa i Natasza Richardson? Masz je może, albo jakieś opinie na ich temat?
Milka 13:12, 16 wrz 2014

Zatrzęsienie róż, co jedna to ładniejsza nawozisz je, że w takiej kondycji?
monteverde 13:44, 16 wrz 2014

07_Rene napisał(a)

Roztworem octu 2:1 jeśli dobrze pamiętam. Ja robiłam na oko i chyba roztwór wyszedł za mocny, dlatego liście trochę poprzypalało, co nawet nie wpłynęło na kwitnienie Mszyc było mniej, ale i tak w końcu musiałam użyć chemii. Myślę, że to mogłoby zadziałać w początkowej fazie mszyc.

Chyba będę próbować z Chandos. Rozważałam też z różowych Maria Teresa i Natasza Richardson? Masz je może, albo jakieś opinie na ich temat?

ja w początkowej fazie ręcznie ściągam mszyce a potem spryskuję wodą z pokrzywą lub Brosem mam Richardson
ładny zwarty krzew, kwiatki też ładne ale nie powala Mariatheresia zapowiada się świetnie miałam ją w donicy od wiosny teraz już powędrowała na rabatę wydaje mi się, że kwiat ładniejszy niż u Nathasy
Mariatheresia

a Octavia Hill jest też super, u mnie rośnie prawie w cieniu
monteverde 13:47, 16 wrz 2014

Milka napisał(a)
Zatrzęsienie róż, co jedna to ładniejsza nawozisz je, że w takiej kondycji?

Nie specjalnie posadzone w kompoście z ogrodową i na wiosnę dostały papu, to wszystko
monteverde 13:47, 16 wrz 2014

Dzisiejsza kartka

kosolka 13:51, 16 wrz 2014

Dzień dobry Aniu!
I takie pytanko, bo znów napatrzyłam sie na Twoje piękne róze - wiesz ile masz odmian?