monteverde
12:16, 10 paź 2014
najpierw obejrzyj korzeń jak jest za długi to trochę przytnij, zamocz w wiadrze na kilka godzin można na noc cały krzaczek a rano dołek najmniej 30 cm, nawoz, ziemia wsadzasz krzaczek, miejsce szczepienia musi być 5 cm pod ziemią zasypujesz ziemią i podlewasz jak dobrze wchłonie wodę przyciskasz i dosypujesz ziemi tworząc kopczyk i finito, fluidy oczywiście przekazuję

JAK WZMOCNIĆ RÓŻE PRZED ZIMĄ
Cięcie jesienne czy wiosenne?
To częste pytanie, które zadają nasi klienci, dlatego wyjaśniamy - jesienią przycinamy róże zdawkowo, skracając ich pędy o ok. 1/3 długości. Cięcie ma na celu zapobieganie zawiązywania się owoców, co osłabia roślinę. Wysila się ona, by wydać nasiona, podczas gdy o tej porze roku, powinna zmagazynować maksymalną ilość substancji odżywczych w swoich komórkach, aby mogła przetrwać najcięższe mrozy.
Z czystym sumieniem zatem możemy ciąć róże do wazonu, co wniesie miły nastrój do Państwa domów, a krzewom pomoże przygotować się do zimy.
Natomiast docelowe, radykalne cięcie zalecamy wiosną.
Jesienne nawożenie + podlewanie
Ci, którzy nie dostarczyli roślinom nawozów fosforowo-potasowych (jesiennych) mogą to jeszcze uczynić. Warto również wszystkim roślinom niewymagającym kwaśnego podłoża dostarczyć wapno, które dodatkowo wzmocni je przed zimą, a na trawnikach zapobiegnie rozrastaniu się mchu.
Tam gdzie wyraźnie odczuwalny jest brak deszczu zalecamy podlać rabaty raz w tygodniu, za to obficie. Szczególnie pamiętamy o tych świeżo posadzonych, nie dopuszczając do przesuszenia (kopczyki pozostają oczywiście na miejscu!).
Kiedy kopczykujemy?
Róże z gołym korzeniem, które sadzimy teraz kopczykujemy od razu po posadzeniu, natomiast te, które rosną już w naszych ogrodach będziemy zabezpieczać przed zimą dopiero po pierwszych większych przymrozkach. Jak to zrobić najlepiej, co zmniejsza szansę na przetrwanie, a co wpływa na poprawę kondycji róż opiszemy na początku listopada.