Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiatowy ogródek Monteverde

Kwiatowy ogródek Monteverde

monteverde 12:16, 10 paź 2014

Kindzia napisał(a)
Aniu jutro pierwszy raz sadzę róże golasy, na dodatek zdobyłam wreszcie Williama Morrisa...już się boję. Pamiętam Twoje rady (dość głęboko, w dziurze korzenie porozkładane na kopczyku i od razu kopczyk u góry). Prześlij mi swoje dobre fluidy...

najpierw obejrzyj korzeń jak jest za długi to trochę przytnij, zamocz w wiadrze na kilka godzin można na noc cały krzaczek a rano dołek najmniej 30 cm, nawoz, ziemia wsadzasz krzaczek, miejsce szczepienia musi być 5 cm pod ziemią zasypujesz ziemią i podlewasz jak dobrze wchłonie wodę przyciskasz i dosypujesz ziemi tworząc kopczyk i finito, fluidy oczywiście przekazuję

JAK WZMOCNIĆ RÓŻE PRZED ZIMĄ

Cięcie jesienne czy wiosenne?

To częste pytanie, które zadają nasi klienci, dlatego wyjaśniamy - jesienią przycinamy róże zdawkowo, skracając ich pędy o ok. 1/3 długości. Cięcie ma na celu zapobieganie zawiązywania się owoców, co osłabia roślinę. Wysila się ona, by wydać nasiona, podczas gdy o tej porze roku, powinna zmagazynować maksymalną ilość substancji odżywczych w swoich komórkach, aby mogła przetrwać najcięższe mrozy.

Z czystym sumieniem zatem możemy ciąć róże do wazonu, co wniesie miły nastrój do Państwa domów, a krzewom pomoże przygotować się do zimy.

Natomiast docelowe, radykalne cięcie zalecamy wiosną.

Jesienne nawożenie + podlewanie

Ci, którzy nie dostarczyli roślinom nawozów fosforowo-potasowych (jesiennych) mogą to jeszcze uczynić. Warto również wszystkim roślinom niewymagającym kwaśnego podłoża dostarczyć wapno, które dodatkowo wzmocni je przed zimą, a na trawnikach zapobiegnie rozrastaniu się mchu.

Tam gdzie wyraźnie odczuwalny jest brak deszczu zalecamy podlać rabaty raz w tygodniu, za to obficie. Szczególnie pamiętamy o tych świeżo posadzonych, nie dopuszczając do przesuszenia (kopczyki pozostają oczywiście na miejscu!).

Kiedy kopczykujemy?

Róże z gołym korzeniem, które sadzimy teraz kopczykujemy od razu po posadzeniu, natomiast te, które rosną już w naszych ogrodach będziemy zabezpieczać przed zimą dopiero po pierwszych większych przymrozkach. Jak to zrobić najlepiej, co zmniejsza szansę na przetrwanie, a co wpływa na poprawę kondycji róż opiszemy na początku listopada.

Pszczelarnia 14:14, 10 paź 2014

Ania, od czego jest uzależnione późne kwitnienie mieczyków? Moje przekwitły i teraz muszę kupować: 1,50 jeden.
monteverde 20:30, 10 paź 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Ania, od czego jest uzależnione późne kwitnienie mieczyków? Moje przekwitły i teraz muszę kupować: 1,50 jeden.

Swoje cebule wsadziłam później niż normalnie bo dostałam je w gratisach robiąc zakupy to nie tak drogo
monteverde 20:55, 10 paź 2014

dzisiaj sadziłam znowu cebule, astrom zmieniłam miejsce i perovski, bo nie dawno ją sadziłam to jeszcze nie zdążyła się przyjąć, przesadziłam horti Kyushu bardziej do cienia, podlewałam bo potwornie sucho, szczególnie nowe nasadzenia i rh i tak do ciemaku mi zleciało w ogrodzie a było wyjątkowo ciepło chodziłam w bluzce na ramiączkach
paniprzyroda 22:38, 10 paź 2014

Purpurowa ślicznota Dziś nic nie działałam, ale jutro będę Pozdrawiam Aniu.
Kindzia 22:39, 10 paź 2014

U nas też ciepełko Piękna ta ostatnia róża, na pełnym słońcu rośnie?

Dziękuję Aniu, bardzo, bardzo, bardzo

Jutro dopiero sadzenie

monteverde 22:41, 10 paź 2014

paniprzyroda napisał(a)
Purpurowa ślicznota Dziś nic nie działałam, ale jutro będę Pozdrawiam Aniu.

To Rosa du roi ja jutro tez będę

a to B zu G.
monteverde 22:43, 10 paź 2014

Kindzia napisał(a)
U nas też ciepełko Piękna ta ostatnia róża, na pełnym słońcu rośnie?

Dziękuję Aniu, bardzo, bardzo, bardzo

Jutro dopiero sadzenie

nie rośnie pod gruszą w półcieniu a Twoje obydwie piękne
Kasya 22:57, 10 paź 2014

Piękna ta ciemna, bardzo
Napia 23:05, 10 paź 2014

monteverde napisał(a)

wiosna jak dostalam w gratisach, bo sama nie kupowałam do tego ogrodu w rajskim miałam sporo
kosmos

Wow, niesamowity... nie widziałam jeszcze w takim kolorze... pięknie