Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pełen złudzeń i niespodzianek

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek

Ewka42 09:42, 18 sty 2014

kasiek napisał(a)

No tak kopanie to wręcz teraz zaraza ogrodomaniaków Choć ja też mam mozliwości tylko w weekendy.
Jak znasz odmiany róż do cienia do prosze daj mi nazwy. Róż szkoda ale troche im wykarczowałam krzaków więc może nieco rusza do boju
Plany wielkie ale to juz nie takie zmiany jak kiedyś - kształtowanie rabat, przesadzanie drzew. Teraz bardziej przypominają korekty i wykończanie. Jeżeli wszystko pójdzie po mojej mysli to w tym roku powinnam zakończyc aranżację ogrodu. Bo wiem juz co chcę
Szpadel mam różny bo ciagle łamię Powaznie mam chyba 4, miałam i z drewnianym trzonkiem i metalowym i... ja się często na nim zawieszam robiąc dźwignie i wtedy pekają.
Teraz mam niezłego ale nie pamiętam jakiej firmy - ze stali, ostro zakończony - oczko wykopałam biegusiem

bywam tu raczej co kilka dni, tu tyle sie dzieje, że moja odpowiedź juz mocno spóźniona
róże do cienia - do zupełnego ciemnego cienia to pewnie nie ma, ale u mnie w półcieniu pod drzewami ładnie kwitnie Louise Odier, polecaja też Raubritter, który bardzo mi sie podoba, ale niestety nie powtarza kwitnienia. To są duże róże, ladnie wyglądające wśród drzew i krzewów. Również wszystkie róże o ciemnych kwiatach lepiej kwitną w półcieniu niż w pełnym słońcu. Właściwie żadna moja róża nie ma słońca przez cały dzień - zazwyczaj jest to pół dnia lub światło rozproszone przez korony sosen.

Szpadel - odkąd mam metalowego fiskarsa (kilka lat - kupiony do kopania piwniczki ziemnej i budowy domu - nie do zdarcia) nie potrafiejuz kopać drewnianym. Moje weekendowe hasło: idę sobie pokopać. wtedy w domu wiedzą, że idę odpoczywać po pracy w biurze A kopania mam jeszcze na 10 lat
Ewka42 12:31, 18 sty 2014

kasiek napisał(a)

Kasiu, piękne są te wszystkie zakątki twojego ogrodu. ja potrzebuję trochę liściastych krzewów na podszyt pod dużymi sosnami. możesz mi podpowiedzieć, co to za krzewy tutaj rosną? szczególnie chodzi mi o to duże kuliste. w ogóle czy możesz mi podpowiedzieć, jakie krzewy liściaste dobrze rosna w cieniu? do tego suchym cieniu
AgnieszkaW 15:06, 18 sty 2014

kasiek napisał(a)

Jeżeli o ta chodzi to jest złotlin odm. variegata

Kasiu, tak, o tę. Tak przypuszczałam, że to złotlin japoński - miałam zwykłego, ale u mnie nie było mu dobrze, bo marniał (za słaba gleba i co roku nadmarzał), więc...już nie mam.
kasiek 17:17, 18 sty 2014

zawitka napisał(a)
Kasia ale śliczna ta roślinka powyżej i zajęcie piękne Niby taka niepozorna a tak pięknie wygląda.Polatałam sobie po rozarium cuda tam są faktycznie i znalazłam nazwę mojej rózy dopasowałam 3 ale na wiosnę muszę jeszcze obserwować ja i wtedy będę wiedziałam która to A napisz coś o tym złotolinie czy to jednoroczne bo nie mogę znależć opisu ha ha

Złotlin widze że w necie jest
To odmiana variegata , krzew wieloletni, bardzo wartosciowy, bo pieknie rozświetla cień (rośnie nawet w dużym zacienieniu. Puszcza pędy podziemne i szybko rośnie, nie kaprysi i kwitnie 2 razy w roku w V i IX (słabiej o wiele). Słowem perełka. Wzrost max 1,5 m, mozna ciąć jak ja na 1 m.
Pedy jasno zielone, ładnie wyglądają też w zimie. Miałam szczepke sprowadzona od kolekcjinera w stanach, ale u nas juz chyba tez jest

kasiek 17:19, 18 sty 2014

Ewka42 napisał(a)

bywam tu raczej co kilka dni, tu tyle sie dzieje, że moja odpowiedź juz mocno spóźniona
róże do cienia - do zupełnego ciemnego cienia to pewnie nie ma, ale u mnie w półcieniu pod drzewami ładnie kwitnie Louise Odier, polecaja też Raubritter, który bardzo mi sie podoba, ale niestety nie powtarza kwitnienia. To są duże róże, ladnie wyglądające wśród drzew i krzewów. Również wszystkie róże o ciemnych kwiatach lepiej kwitną w półcieniu niż w pełnym słońcu. Właściwie żadna moja róża nie ma słońca przez cały dzień - zazwyczaj jest to pół dnia lub światło rozproszone przez korony sosen.

Szpadel - odkąd mam metalowego fiskarsa (kilka lat - kupiony do kopania piwniczki ziemnej i budowy domu - nie do zdarcia) nie potrafiejuz kopać drewnianym. Moje weekendowe hasło: idę sobie pokopać. wtedy w domu wiedzą, że idę odpoczywać po pracy w biurze A kopania mam jeszcze na 10 lat

O dzieki za nazwę róz, zapiszę
zobacze jak bedzie z nimi w tym roku bo mocno prześwietliłam rabatę, mysle wiec że powinny ruszyć.
To samo uczucie mam do kopania po pracy w biurze i chyba tez mam metalowego fiskarsa (tak mi się teraz przypomina )
Ja kopanie kończę ...od 10 lat
kasiek 17:25, 18 sty 2014

Ewka42 napisał(a)

Kasiu, piękne są te wszystkie zakątki twojego ogrodu. ja potrzebuję trochę liściastych krzewów na podszyt pod dużymi sosnami. możesz mi podpowiedzieć, co to za krzewy tutaj rosną? szczególnie chodzi mi o to duże kuliste. w ogóle czy możesz mi podpowiedzieć, jakie krzewy liściaste dobrze rosna w cieniu? do tego suchym cieniu

Dzieki
Kuliste to 40 letnie bukszpany. W suchym cieniu dobrze rosną: złotliny, derenie, kaliny, bukszpany, krzewuszki tez dają radę
kasiek 17:26, 18 sty 2014

AgnieszkaW napisał(a)

Kasiu, tak, o tę. Tak przypuszczałam, że to złotlin japoński - miałam zwykłego, ale u mnie nie było mu dobrze, bo marniał (za słaba gleba i co roku nadmarzał), więc...już nie mam.

Ja mam i takiego i takiego, rosną jak głupie, mrozy im nie straszne bo nawet jak nadmarzna to wypuszczają od ziemi pedy, rozłogi puszczaja więc je trzeba kontrolować
kasiek 17:44, 18 sty 2014

Ale narobiłam sie znów w ogrodzie. Stwierdziłam, że skoro zima do nas nie przychodzi a rosliny robia coś takiego:

To znaczy że wiosna za progiem
Do tego prognozy pogody pokazują, że w małopolsce ma być tak do lutego (nie ma na kolejne dni ale nie spodziewaja sie nawrotu mrozów)
A skoro tak, to szpadel w rece i sprzontanko wiosenne

Micha mi sie cieszy od ucha do ucha
kasiek 17:52, 18 sty 2014

Kilka przedwiosennych jeszcze fotek z dzisiejszego dnia

nebel 22:39, 18 sty 2014

kasiek napisał(a)
Kilka przedwiosennych jeszcze fotek z dzisiejszego dnia

Zdecydowanie bardziej polubiłam ten Twój fragment ogrodu latem, ale tegorocznej zimy nieźle się również prezentuje. Przyroda trochę nam zwariowała, dzisiaj wyczytałam, że nie było takiej pogody od 100 lat.