Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród cioci

Ogród cioci

malgorzata_s... 00:24, 04 sty 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Gocha, a co Ty tam chcesz zmieniać, bo chyba nie w temacie jestem?

Ps
Sylwester był udany?

Sylwester super Kiełbaska z patyka i wino musujące Jak walnęła obok petarda to tego ,,szampana" wylałam na siebie
Zmienić chcę rabatę pod oknem
Mam tam krokusy, potem tulipany a z przodu wrzosy. Po krokusach i tulipanach wsadzam jednoroczne ale zimą to marnie to wygląda. Marzą mi się tam bukszpany i może coś na pniu i trawki??? Sama nie wiem bo tam dosyć sucho i ściana południowa
malgorzata_s... 00:27, 04 sty 2014

Marzena2007 napisał(a)

Rabatę pod domem, ale co zamierza sadzić nie wiem

Bukszpany chyba po które do Was się wybiorę i może trzmielinki na pniu i trawki??? No i tego garba na środku zlikwidować trza. Tam jest na środku magnolia.
Katkak 09:06, 04 sty 2014

Gosiaczku byliśmy z Niuniem w szpitalu z tym migdałkiem i przełożyli nam termin na 22 stycznia, bo za mało czasu upłynęło odkąd skończył brać antybiotyk. Więc czekamy nadal i obiecałam sobie, że postaram się podejść do tego jak najspokojniej, choć nie mam pojęcia jak to zrobić. Już pewnie mam ze dwa wrzody więcej Z drugiej strony jestem wdzięczna Bozi, że to tylko migdałek.
Pozdrawiam Gosiuniu
Urszulla 09:31, 04 sty 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)

Sylwester super Kiełbaska z patyka i wino musujące Jak walnęła obok petarda to tego ,,szampana" wylałam na siebie
Zmienić chcę rabatę pod oknem
Mam tam krokusy, potem tulipany a z przodu wrzosy. Po krokusach i tulipanach wsadzam jednoroczne ale zimą to marnie to wygląda. Marzą mi się tam bukszpany i może coś na pniu i trawki??? Sama nie wiem bo tam dosyć sucho i ściana południowa

czytam i z Nowym Rokiem pozdrawiam
południowa ściana to będzie kłopot,
trawy owszem, bukszpany mogą się nie udać,ale...
ale lawenda na ciepło i sucho jest doskonała
U mnie też południe i wymyślałam opcje właśnie na taki teren- latem piękna lawenda, a potem mogą trawy zdobić jesienią, zimą zawiązane i na wiosnę właśnie cebule - piękne byłyby tulipany jak masz warunki, bo u mnie glina i nie chce mi się ryzykować.

A wogóle wydaje się że łatwiej jest stworzyć ogród półcienisty i cienisty niż w pełnym słońcu...w tym roku musiałam kwiatkami uciekać na tyły domu bo wszystko słońce wypalało. Ciekawe jak moje hortensje w pełnym słońcu i w ulepszonej glinie sobie będą dawały radę. Eksperymentuję i ryzykuję
AgnieszkaW 09:43, 04 sty 2014

Gocha, proponuję santolinę/lawendę i berberysy "Admiration", coś na pniu, ale jeszcze nie wiem, co. Z bukszpanami można też spróbować, hortensje odradzam w tym miejscu, bo one mnóstwa wody wymagają. Pamiętaj też o wymaganiach glebowych: albo kwasolubne: wrzosy, wrzośce, kosodrzewina, berberysy, zawciąg nadmorski, jałowiec itp., albo w kierunku zasadolubnych: lawenda, santolina, bukszpan, cis, róże, trzmielina, berberysy. Zauważ, że berberysy wpisane są w obie grupy - świadomie. No i jeszcze trawy. Na pewno coś spokojnie zaplanujesz. Pozdrawiam
dorciabe 10:04, 04 sty 2014

Gosia jakaś rewolucja ogrodowa się szykuje Będzie co oglądać
malgorzata_s... 15:09, 04 sty 2014

Katkak napisał(a)
Gosiaczku byliśmy z Niuniem w szpitalu z tym migdałkiem i przełożyli nam termin na 22 stycznia, bo za mało czasu upłynęło odkąd skończył brać antybiotyk. Więc czekamy nadal i obiecałam sobie, że postaram się podejść do tego jak najspokojniej, choć nie mam pojęcia jak to zrobić. Już pewnie mam ze dwa wrzody więcej Z drugiej strony jestem wdzięczna Bozi, że to tylko migdałek.
Pozdrawiam Gosiuniu

Kasieńko już Ci pisałam że ja to też przeżyłam jak synuś miał 5 lat. Nerwy to normalna rzecz ale troszkę wyluzuj Buziaczki.
malgorzata_s... 15:14, 04 sty 2014

Urszulla napisał(a)

czytam i z Nowym Rokiem pozdrawiam
południowa ściana to będzie kłopot,
trawy owszem, bukszpany mogą się nie udać,ale...
ale lawenda na ciepło i sucho jest doskonała
U mnie też południe i wymyślałam opcje właśnie na taki teren- latem piękna lawenda, a potem mogą trawy zdobić jesienią, zimą zawiązane i na wiosnę właśnie cebule - piękne byłyby tulipany jak masz warunki, bo u mnie glina i nie chce mi się ryzykować.

A wogóle wydaje się że łatwiej jest stworzyć ogród półcienisty i cienisty niż w pełnym słońcu...w tym roku musiałam kwiatkami uciekać na tyły domu bo wszystko słońce wypalało. Ciekawe jak moje hortensje w pełnym słońcu i w ulepszonej glinie sobie będą dawały radę. Eksperymentuję i ryzykuję

Ula Basia mi tam właśnie lawendę wrysowała. Tulipany i krokusy będą, tylko do przodu je wysunę.
Z bukszpanami zaryzykuję bo mi się marzą ale niewiele wsadzę na próbę. Masz rację z tym cieniem, większość mojego ogrodu półcienista jest i tam nie ma problemu.
malgorzata_s... 15:23, 04 sty 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Gocha, proponuję santolinę/lawendę i berberysy "Admiration", coś na pniu, ale jeszcze nie wiem, co. Z bukszpanami można też spróbować, hortensje odradzam w tym miejscu, bo one mnóstwa wody wymagają. Pamiętaj też o wymaganiach glebowych: albo kwasolubne: wrzosy, wrzośce, kosodrzewina, berberysy, zawciąg nadmorski, jałowiec itp., albo w kierunku zasadolubnych: lawenda, santolina, bukszpan, cis, róże, trzmielina, berberysy. Zauważ, że berberysy wpisane są w obie grupy - świadomie. No i jeszcze trawy. Na pewno coś spokojnie zaplanujesz. Pozdrawiam

Dzięki Agnieszko Zaryzykuję chyba z kilkoma dosłownie bukszpanami bo mi się marzą Berberysy , trzmielina na pniu, lawenda i trawki Wrzosy teraz tam są ale muszę stale zakwaszać glebę bo podlewanie wypłukuje, no i co wyższego do wrzosów nie mam pomysłu bo cis na pniu drogi i boję się że padnie w tym miejscu.
malgorzata_s... 15:23, 04 sty 2014

dorciabe napisał(a)
Gosia jakaś rewolucja ogrodowa się szykuje Będzie co oglądać

Mam nadzieję że będzie