Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Katkak 22:16, 17 sty 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Bo masz zielone paluszki

Zobaczymy na ile te paluszki się zdadzą przy ukorzenianiu bzu koralowego . Nie mogę się doczekać czy się uda. Zrobiłam tez tak z głupia odkład z róży pnącej, bo jeden pęd tak nisko przy ziemi miała. No i krzewuszki dla Ciebie. Jedna jest szczególnie śliczna - ozdobna już z samych liści. Od Kasi ją dostałam, jako takiego oseska . Jeszcze u mnie nie kwitła, ale te liście cudowne ma.
AGDULA 22:40, 17 sty 2017

Katkak napisał(a)

Co do biedronek, to miałam taką serwetkę. A napis robi się tak, że do kartki z bloku technicznego przykleja się spodnią część serwetki ozdobnej (tylko na bokach). Wymyślasz sobie jaki napis chcesz i wkładasz tak przygotowaną kartkę do drukarki .

Ty ale masz talent plastyczny! Zawsze coś ładnego wymyślisz. Cudnie
AGDULA 22:41, 17 sty 2017

Katkak napisał(a)
Przyszły dziś zamówione budki. Em kupił deski na 2, ale jako, że wiem że to potrwa - wolałam kupić .

]

A na jakie ptaki te budki? Wysoko je zawiesisz?
kasiek 12:57, 18 sty 2017

O super - u nas się w tamtym roku wykluły w budkach sikorki i papugi Tak więc budki działają Będziesz je malować?
abiko 15:10, 18 sty 2017

Kasia jakie Ty hortensje ukorzeniasz? Ja zdobyczną wsadziłam do wody ale chyba to nie był dobry pomysł, bo lipa.

Występu i tak nie zobaczę, bo nie mam biletu, tak jest zorganizowana szkoła, że rodzice występujących dzieci muszą je zdobyć, beznadzieja.
Katkak 18:05, 18 sty 2017

Rumianka napisał(a)
Budki super, ale Kasiu widzę w tle piękne serduszko , które wyszło spod małej dziecięcej rączki...rośnie następna artystyczna dusza, po Mamusi zdolności posiada....

O tak, takie dzieła sztuki są najcenniejsze . Do dziś mam w pokoju w ramki oprawione moje dwa portrety wykonane przez syneczka .
Katkak 18:06, 18 sty 2017

AGDULA napisał(a)

A na jakie ptaki te budki? Wysoko je zawiesisz?

na sikorki, wróble, mazurki, ale otwór jest chyba na tyle duży, e i szpak wejdzie. Dla mazurków, wróbli i szpaków trzeba wyżej, ale dla sikorek wystarczy już na wys ok 150cm.
Katkak 18:08, 18 sty 2017

kasiek napisał(a)
O super - u nas się w tamtym roku wykluły w budkach sikorki i papugi Tak więc budki działają Będziesz je malować?

Kasiunia tak delikatnie będą ozdobione. JEdna już gotowa, druga wieczorkiem.
Katkak 18:14, 18 sty 2017

abiko napisał(a)
Kasia jakie Ty hortensje ukorzeniasz? Ja zdobyczną wsadziłam do wody ale chyba to nie był dobry pomysł, bo lipa.

Występu i tak nie zobaczę, bo nie mam biletu, tak jest zorganizowana szkoła, że rodzice występujących dzieci muszą je zdobyć, beznadzieja.

to organizacja porażka, faktycznie.
Hortki ukorzeniam w sporych ilościach.
Ogrodówki głównie z kawałków łodyki, którą maczam w ukorzeniaczu, wkładam do doniczki i nakrywam butelką , taką mikroszklarnię im robię. Kiedy jest to sezon i mają liście to zostawiam tylko jedną parę liści, które skracam o 1/3 długości. Bukietówki ukorzeniam w hurtowych ilościach, głównie przez odkłady, ale też z wiosennego cięcia wtykam patyki nieraz wprost w ziemię i nawet bez ukorzeniacza - bywa, że kilka zaskoczy. Trochę patyków zabieram też do domu i robię dokładnie tak samo jak z bukietowymi. W taki sposób w zeszłym roku stałam się posiadaczką hortensji bukietowych Vaniila fraise. U cioci przycinałam i zabrałam kilka patyków. Chyba na 9 6 się ukorzeniło.
Katkak 18:20, 18 sty 2017

wreszcie zabrałam się wczoraj za zafugowanie balkonowego stoliczka (a zrobiłam go w sierpniu )

tak wyszło