Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Nallar 18:21, 14 maj 2014

Katkak napisał(a)

Bardzo bym chciała tę odmianę Variegata. Duża rośnie?

Podobno 2,5 metra w górę i tyle samo na boki. Ciacham ją co rok bo rośnie na brzegu rabaty i nie chcę żeby zasłaniała mi inne krzewy. Jak zakwitnie wstawie zdjęcie.
Katkak 18:24, 14 maj 2014

i znowu pada. I w ciągu najbliższych dwóch dni nic się nie ma zmienić w tym temacie. Choć właściwie pewna zmiana będzie - ma lać
Katkak 18:26, 14 maj 2014

Nallar napisał(a)

Podobno 2,5 metra w górę i tyle samo na boki. Ciacham ją co rok bo rośnie na brzegu rabaty i nie chcę żeby zasłaniała mi inne krzewy. Jak zakwitnie wstawie zdjęcie.

Oj to chyba za duża jak do mojego ogródeczka. Strasznie musiałabym ją w ryzach trzymać A tak mi się te pstrokate listki podobają.
Nallar 18:41, 14 maj 2014

Kasiu mahonia ma paskudne silnie rozgałęzione korzenie, nie będzie łatwo. Jeśli się już zdecydujesz na przesadzenie to poczekaj do jesieni.
malgorzata_s... 18:42, 14 maj 2014

Kasiu to kupuj ja ją tnę strasznie i kwitnie co roku
Jag_58 18:52, 14 maj 2014

Katkak napisał(a)

Jagódko nie robiłam żadnych zakupów, ta krzewuszka jest u mnie od kilku lat, a cisy od jesieni zeszłego roku.

Kasiu myślałam o wisience Pisardii ,że ja teraz kupiłaś ,ale może pomyliłam co do mahoni to tak jak dziewczyny mówią korzenie wielkie i jak się zdecydujesz na przeprowadzke to faktycznie lepiej jesienią ,sosenka wymaga cięcia gałązek i podcięcia od dołu i czubka ,lepiej się zagęści
Katkak 18:52, 14 maj 2014

Alisonek napisał(a)
No właśnie wielka, i zabiera spory kawał rabaty nie wiem jak zniesie przesadzanie, bo ja nie mam takich okazów u siebie

Alu zaczekaj, zaraz wrzucę Ci dalszy część tej rabaty, bo to miejsce to tylko mały jej fragment. Ona jest naprawdę spora.
Katkak 18:54, 14 maj 2014

Jag_58 napisał(a)

Kasiu myślałam o wisience Pisardii ,że ja teraz kupiłaś ,ale może pomyliłam co do mahoni to tak jak dziewczyny mówią korzenie wielkie i jak się zdecydujesz na przeprowadzke to faktycznie lepiej jesienią ,sosenka wymaga cięcia gałązek i podcięcia od dołu i czubka ,lepiej się zagęści

Ok, z sosenką mogę taki zabieg zrobić, ale jak pokażę Wam dalszy ciąg tej rabaty to nie wiem czy nadal będziecie za przesadzaniem tej machoni, bo rabata jest spora, a to jest tylko jej mały fragmencik.
Katkak 18:55, 14 maj 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kasiu to kupuj ja ją tnę strasznie i kwitnie co roku

Gosia a wrzucisz zdjątko?
Katkak 18:59, 14 maj 2014

o, to właśnie ta rabata, której klon, machonia i sosna stanowią tylko fragment. Nasadzenia jeszcze mało spektakularne bo to młodziutka rabatka, posadzona ostatniej jesieni.