Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Tarnowie

Ogród w Tarnowie

Richie 19:15, 22 paź 2014

Deszcz pada i jest coraz zimniej, trzeba ewakuować doniczkowe

Richie 19:46, 22 paź 2014

dorkow0 napisał(a)
Witaj Ryśku...
Pięknie prezentuje się ogród u schyłku jesieni, radosne kolory, przebarwienia... I jeszcze kwity lata... U mnie Datura już w piwnicy i chyba ostatni rok... Nie rośnie jak bym chciała, kwitnie późno... Ale, cóż, do przyszłego roku sporo czasu, może zdanie zmienię...
Pozdrawiam serdecznie...

Dzięki Zdecydowanie zmień zdanie i daj daturze szansę
Spróbuj zrobić na wiosnę tak: wyjmij daturę z doniczki, rozluznij bryłę korzeniową, podetnij trochę korzenie, daj nową ziemię i podlej. Gdy wypuści liście podlewaj regularnie nawet 2 razy dziennie z nawozem do datur.
A drugi sposób - posadz daturę bezpośrednio do gruntu z dobrą ziemią. Gwarantuję sukces
Pozdrawiam również
Dorota123 20:02, 22 paź 2014

Ryszardzie jak zwykle czarujesz swoim ogródkiem. Często zaglądam, ale po cichutku. Astry płożące masz piękne, ogród w jesiennej odsłonie bardzo kolorowy. Pozdrawiam
dorkow0 20:27, 22 paź 2014

Dobra, może i dostanie jeszcze jedną szansę z Twoimi radami... Myślałam właśnie, żeby na przyszły rok posadzić ją do gruntu... Na razie stoi i tak w piwnicy, więc mi nie przeszkadza...
Te Twoje schody są prześliczne... Wyglądają zawsze jak z żurnala...
mira 20:46, 22 paź 2014

Richie napisał(a)
Deszcz pada i jest coraz zimniej, trzeba ewakuować doniczkowe

nooo cudnie - kolory fajnie się komponują - nie mów że z tymi doniczkami będziesz latał, ma być przymrozek zobaczymy, ja też trochę posprzątałam doniczki
a co mam zrobić z kanną - ma bardzo ładne liście
Richie 23:19, 22 paź 2014

Mira, nie będę latał z chryzantemami bo te z małymi kwiatkami są wytrzymałe na przymrozki, natomiast pilnować muszę datury, kordyliny,sunderville,kanny i niektóre bluszcze.
Kanny schowaj do garażu a jak się ociepli to je wyjmiesz bo zimy jeszcze nie będzie...
mira 19:15, 23 paź 2014

Richie napisał(a)
Mira, nie będę latał z chryzantemami bo te z małymi kwiatkami są wytrzymałe na przymrozki, natomiast pilnować muszę datury, kordyliny,sunderville,kanny i niektóre bluszcze.
Kanny schowaj do garażu a jak się ociepli to je wyjmiesz bo zimy jeszcze nie będzie...

dzięki, nawet wg teraz prognozy wielkich przymrozków nie będzie, tak zrobię z kanną tylko jak wyjść z domu ? dzis przymrozku nie było ale było obrzydliwie, mokro i zimno brr
co z kanną dalej kiedy ściąć? pokazałam Ci u mnie mojego agapanta.

pozdrawiam
Richie 20:12, 23 paź 2014

Zbliżają się przymrozki a ja wyjeżdzam do Wysowej tam zabezpieczyć ogród na zimę dlatego zdecydowałem się ciąć datury i je schować. Aż szkoda było tych kwiatów ale trudno...

Richie 20:21, 23 paź 2014

...i druga datura

Drugie cięcie będzie na wiosnę nad ostatnim zdrowym oczkiem bo końcówki "rurek" zasychają, tak samo jak się postępuje z hortensjami
Richie 22:34, 23 paź 2014

mira napisał(a)

dzięki, nawet wg teraz prognozy wielkich przymrozków nie będzie, tak zrobię z kanną tylko jak wyjść z domu ? dzis przymrozku nie było ale było obrzydliwie, mokro i zimno brr
co z kanną dalej kiedy ściąć? pokazałam Ci u mnie mojego agapanta.

pozdrawiam

Z kanną nie musisz się spieszyć bo pomimo że przymarzną jej liście to kłącze jest w donicy z ziemią i to ją trochę chroni przed mrozem.
Ja swojego agapanta nigdy nie przycinałem, teraz za Twoim przykładem też tak zrobię