Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wilcza Góra

Wilcza Góra

WilczaGora 11:22, 22 paź 2014

aage napisał(a)
Czerń i brązy...u Ciebie wszystko zachwyca

a dziękuje, staram się
...wstawię może jeszcze jakiś kolor...

WilczaGora 11:28, 22 paź 2014

Milka napisał(a)
A nie mówiłam, że obiektyw każdy kolor ciekawie pokaże? tzn Ty Wilczyco u mnie te ciemne pąki na tle białej ściany i miskancie ML też ciekawie wyglądają część nasion osypałam, część ścięłam i zaczęły kwitnąć od nowa, wrócił róż
...dziś leje, w nocy lało, ale jest na plusie i o dziwo nie narzekam im jestem starsza tym lepiej znoszę ten okres chyba mam więcej pracy, maluję w Imprezowni, myślę jak przemalować donice, co wylądują tam na tarasie, zaczynam szyć nowe pokrowce, w róże...pod motyw z zegara
pracowita jesień
Czemu sypiesz na ślimaki, jakaś inwazja?

widziałam Twoje zdjęcia ... złote miskanty przepiękne ...
nie zbieram już nasion jeżówek (chyba że te tradycyjne różowe i białe) bo żadne "nowościowe "odmiany mi nie wzeszły w minionych latach

zawsze uważałam, że jeśli tylko zdrowie i siły dopisują...znajdzie się ciekawe zajęcie...wymieszane z odrobiną pasjonackiego i artystycznego zacięcia, to i deszcz za oknem nie przeszkadza...klimatyczne światło, cicha muzyczka i ciepła herbata...ja nic więcej nie potrzebuję ... też mogę imprezownie malować albo będę Ci choć wiadro trzymać...albo zrobię Ci jakieś malowane dekoracje na ścianach ...
a na poważnie...o porządnym deszczu marzę od tygodni
ślimaki znów mi się pojawiły, i to w sporych ilościach ...te duże, gołe rudzielce
WilczaGora 11:41, 22 paź 2014

Milka napisał(a)

Takoż samo je uwielbiam, depczę Ci po piętach, mam na myśli ilość
Pięknie o tacie napisałaś

one u mnie najważniejsze bo i wg mnie najpiękniejsze
nie dam sie namówić na różane szaleństwo, bo u mnie róże nie czuja się dobrze, moja różanka bogata i w czerwcu/lipcu zachwyca, ależ ile ona mnie pracy kosztuje...
...i dlatego hortensje grają i będą grały u mnie pierwsze skrzypce...

...tata...tęsknię za jego talentem...potrafił w kilka minut na kawałku gazety, wyczarować ołówkiem tak niesamowite obrazki ...
pamiętam takie chwile, kiedy na moich oczach w moment powstał np. mały wiejski klimat
...chata, walący się plot i w tle piękne wiejskie wierzby...
zawsze ołówek
najpiękniejsze jego projekty powstawały na białych serwetkach...
..często w lodziarni w Sopocie, gdzie w każdą letnią niedzielę,
chadzaliśmy razem na lody...po 5 kulek jak dzieciaki... do Włocha na Monciak...tęsknię... bardzo...
Milka 11:45, 22 paź 2014

O, te dekoracje na ścianach mnie skusiły bo póki co, nie mam pomysłu, jest kolor ścian, drewno, meble dębowe wybarwiam farbami Anny Sloan, nawet chyba skóry tym zrobię, donice, to co z szycia, bo to potrafię i koniec inwencji

u mnie tych ślimaków bez skorupek mnóstwo, stale biegam z nożycami, najgorzej, jak są malutkie, bo wielgachne widać i szybko się uporasz, ale w tym roku to największa inwazja tych skorupkowych, w tysiącach zbierałam, ubijałam, a i tak sobie radzą
jestem fanką herbat, kawa u mnie tylko z rana, ale angielskie herbaty to u mnie nr jeden z napoi
WilczaGora 11:47, 22 paź 2014

jola54 napisał(a)
Podobnie jak Hania nie lubię, takiej jesieni i umarłych roślin, ale w Twoich fotografiach o co innego chodzi Ta forma i ekspozycja obrazu mnie zachwyca,a czerń jest moim ulubionym kolorem, bo to kolor wszystkich kolorów Pozdrawiam i zapytuję na jakim programie "obrabiasz" swoje fotografie?.

Jolu,
nie obrabiam swoich fotografii nic a nic...Wilcze słowo !
nie znoszę tego całego kombinowania ze zdjęciami ...wręcz mnie to do szału doprowadza...swoje zdjęcia przechowuję w prostej bibliotece Googla

ale wiem, że większość "pasjonatów" działa na PhotoShop'ie, bo to chyba narzędzie "naszych czasów" - nie mam i nawet nie wiem ile kosztuje, ja się tylko bawię a może bardziej, zabawiam siebie i innych
Milka 11:50, 22 paź 2014

WilczaGora napisał(a)

one u mnie najważniejsze bo i wg mnie najpiękniejsze
nie dam sie namówić na różane szaleństwo, bo u mnie róże nie czuja się dobrze, moja różanka bogata i w czerwcu/lipcu zachwyca, ależ ile ona mnie pracy kosztuje...
...i dlatego hortensje grają i będą grały u mnie pierwsze skrzypce...

...tata...tęsknię za jego talentem...potrafił w kilka minut na kawałku gazety, wyczarować ołówkiem tak niesamowite obrazki ...
pamiętam takie chwile, kiedy na moich oczach w moment powstał np. mały wiejski klimat ...chata, walący się plot i w tle piękne wiejskie wierzby...
zawsze ołówek
najpiękniejsze jego projekty powstawały na białych serwetkach...
..często w lodziarni w Sopocie, gdzie w każdą letnią niedzielę, chadzaliśmy razem na lody...po 5 kulek jak dzieciaki... do Włocha na Monciak...tęsknię... bardzo...

To jesteśmy dwie z tymi hortensjami, uważam je za rośliny, które prawie cały rok są piękne i ciekawe, pracy przy nich zero; róż mam sporo, ale skoro ja się na nie wkurzam, nie dziwię się już zupełnie mojemu eMowi miałam dać z tyłu domu mieszkalnego róże pnące, zagrodziliśmy sąsiadom nasz teren i początkowo myślałam aby różami to miejsce ozdobić, dziś już wiem, ze będą to hortensje i jeszcze coś, co... nie wiem...
...jak to dobrze, że mamy wspomnienia, mojego ojca też oceniam jako artystę, w innej dziedzinie..przecierał pionierskie szlaki, czasami wiele się rozumie, a szkoda, po odejściu najbliższego...
oj, nostalgicznie się zrobiło, nie peplam
WilczaGora 11:52, 22 paź 2014

Milka napisał(a)
O, te dekoracje na ścianach mnie skusiły bo póki co, nie mam pomysłu, jest kolor ścian, drewno, meble dębowe wybarwiam farbami Anny Sloan, nawet chyba skóry tym zrobię, donice, to co z szycia, bo to potrafię i koniec inwencji

u mnie tych ślimaków bez skorupek mnóstwo, stale biegam z nożycami, najgorzej, jak są malutkie, bo wielgachne widać i szybko się uporasz, ale w tym roku to największa inwazja tych skorupkowych, w tysiącach zbierałam, ubijałam, a i tak sobie radzą
jestem fanką herbat, kawa u mnie tylko z rana, ale angielskie herbaty to u mnie nr jeden z napoi

na jaki kolor wybarwiasz ?
jaki planujesz klimat wnętrza ?
z zewnątrz już wygląda BAJKOWO
oglądałam któregoś dnia piękne nasadzenia pod imprezownią ... masz ten gust, masz smak !!!

mam u siebie na stanie w ogrodzie 2 wielkie, obrzydliwe ropuchy
ale i one nie zdążają zjadać tych rudych gadów, choć nie powiem...pomocne są
WilczaGora 12:01, 22 paź 2014

Milka napisał(a)

To jesteśmy dwie z tymi hortensjami, uważam je za rośliny, które prawie cały rok są piękne i ciekawe, pracy przy nich zero; róż mam sporo, ale skoro ja się na nie wkurzam, nie dziwię się już zupełnie mojemu eMowi miałam dać z tyłu domu mieszkalnego róże pnące, zagrodziliśmy sąsiadom nasz teren i początkowo myślałam aby różami to miejsce ozdobić, dziś już wiem, ze będą to hortensje i jeszcze coś, co... nie wiem...
...jak to dobrze, że mamy wspomnienia, mojego ojca też oceniam jako artystę, w innej dziedzinie..przecierał pionierskie szlaki, czasami wiele się rozumie, a szkoda, po odejściu najbliższego...
oj, nostalgicznie się zrobiło, nie peplam

róza...cudowny, magiczny, królewski kwiat ...podpisuję się pod tym...
...ale krzak ??? jak utrzymać jego urodę przez większość roku...i te choroby...
co z tego, że podsadzam trawami, szałwiami, lawendami...i tak mnie denerwują te jesienne golce...nie będę latała cały rok i pryskała,
bo zdrowie nie pozwala, ale też i ochoty na tą całą chemię u mnie brak
zimą się o nie denerwuje, a jesienią się na nie denerwuje...
a spokój przecież najważniejszy...HORTENSJE
Milka 12:12, 22 paź 2014

Kolor szaroniebieski doprowadzony czarnym i białym woskiem do takiego wypłowiało biało szarego, ależ misz masz słowny mi wyszedł skóry ciemniejsze, rzucę na niej akcenty jakoweś, a ogólny klimat to bliżej skandynawskiego, ocieplony detalami romantycznymi, tak nie za dużo; w pierwszej fazie był pomysł na styl prowansalski, ale nie grałby z ogrodem, choć w pobliżu mnóstwo lawend...
o nie i na nie, bajeczne stylowo wszystko się wie....dążę do ogrodu jak najmniej wymagającego, pewnie jeszcze w czasie będą zmiany, bo już wiem, ze się nie wyrobię kiedyś...
dzięki
WilczaGora 12:21, 22 paź 2014

Milka napisał(a)
Kolor szaroniebieski doprowadzony czarnym i białym woskiem do takiego wypłowiało biało szarego, ależ misz masz słowny mi wyszedł skóry ciemniejsze, rzucę na niej akcenty jakoweś, a ogólny klimat to bliżej skandynawskiego, ocieplony detalami romantycznymi, tak nie za dużo; w pierwszej fazie był pomysł na styl prowansalski, ale nie grałby z ogrodem, choć w pobliżu mnóstwo lawend...
o nie i na nie, bajeczne stylowo wszystko się wie....dążę do ogrodu jak najmniej wymagającego, pewnie jeszcze w czasie będą zmiany, bo już wiem, ze się nie wyrobię kiedyś...
dzięki

uwielbiam skandynawskie szaro-białe klimaty, podprawiane szarawym błękitem...ja z Sopotu...co prawda, to "drugi brzeg", ale właśnie takie wnętrza tam mam