Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wilcza Góra

Wilcza Góra

anka_ 12:51, 14 lut 2015

Ewo w jakiej trawce/turzycy mają sesję te cudowne prymulki?

WilczaGora napisał(a)
Jeśli ktoś ma inne, wiosenne fotograficzne życzenia, piszcie...spełniam (prawie wszystkie) marzenia

Ja mam nie marzenie, a ogromną prośbę i do tego nie do końca wiosenną. Ale mam nadzieję, że mnie Wilczyco nie pogonisz.
Poszukuję drzew które są piękne zimą i wczesną wiosną. Których urok widać jak zrzucą liście- układ gałęzi, kora .... Może pomożesz...

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Karol99 13:19, 14 lut 2015

Cudowne, wiosenne zdjęcia.
AgnieszkaW 14:20, 14 lut 2015

Dziękuję pięknie Już mi bardziej wiosennie
WilczaGora 14:51, 14 lut 2015

lojalna_ napisał(a)
To prawdziwy usmiech wiosny

słońce tak dziś rozpieszcza, że tylko się uśmiechać

EPODLAS napisał(a)
Piękne wiosenne zdjęcia. Miałam białe prymulki ale dwa lata temu nie przeżyły zimy. Teraz w sklepach kolorowo od prymulek, tzn wiosna tuż, tuż.
nie strasz...moje dają radę i każdej wiosny dokupuję kolory, które się niezbyt mocno rozrastają i nie mogę ich dzielić...w tym sezonie, są to białe i błękitno/fioletowe

anka_ napisał(a)
Ewo w jakiej trawce/turzycy mają sesję te cudowne prymulki?
Ja mam nie marzenie, a ogromną prośbę i do tego nie do końca wiosenną. Ale mam nadzieję, że mnie Wilczyco nie pogonisz.
Poszukuję drzew które są piękne zimą i wczesną wiosną. Których urok widać jak zrzucą liście- układ gałęzi, kora .... Może pomożesz...

1/ to Carex morrowii 'Ice Dance'; w kolejnych dniach będzie miał swoją indywidualną galeryjkę bo też się ładnie ustawiał do zdjęć

2/ jesli chodzi o układ gałęzi to moją faworytą jest Leszczyna pospolita 'Contorta' (Corylus avellana 'Contorta')u mnie nie była jeszcze podcinana od dołu, ale wiosną zrobię jej fryzjera ...

uwielbiam też wierzbę mandżurską, bo i kolorem i znów poskrecanymi gałązkami złapała mnie za serce (Salix matsudana) ale to duże drzewo...ja ją ostro tnę

2/ jeśli chodzi chodzi o korę, to pozostanę wierna brzozom (nie może być inaczej, pogniewałyby się na mnie)...

oto moje subiektywne, Wilcze zdanie na temat urokliwych drzew w moim ogrodzie
ale jak obie wiemy, ilu ludzi, tyle opinii
WilczaGora 14:53, 14 lut 2015

Karol99 napisał(a)
Cudowne, wiosenne zdjęcia.
zdjęcia dziękują i zapraszają ponownie do Wilczej

AgnieszkaW napisał(a)
Dziękuję pięknie Już mi bardziej wiosennie
ja się dziś przeszłam po ogrodzie i gdzieniegdzie tulipany się z ziemi wychylają
katiaxx 16:06, 14 lut 2015

Witam WIlczą Górę
Przybyłam żeby się doradzić odnośnie brzóz,mam wariant ogrodu gdzie po lewej i prawej mają być mini laski z brzóz doornebos ( po ok. 7 szt.)wzdłuż ogrodzenia a prostopadle przy ogrodzeniu rabata z krzewami, trawami, trochę bylin. Brzozy mają być podsadzone jakąś byliną zadarniajacą.

Czy to ma sens, podpytuję pod kątem liści i śmiecenia. oczywiście po środku trawnik, teraz za ogrodzeniem mam lasek brzozowy ale nie przeszkadza mi to, może nie wieje w moją stronę ?
doradź proszę ?
WilczaGora 16:13, 14 lut 2015

katiaxx napisał(a)
Witam WIlczą Górę
Przybyłam żeby się doradzić odnośnie brzóz,mam wariant ogrodu gdzie po lewej i prawej mają być mini laski z brzóz doornebos ( po ok. 7 szt.)wzdłuż ogrodzenia a prostopadle przy ogrodzeniu rabata z krzewami, trawami, trochę bylin. Brzozy mają być podsadzone jakąś byliną zadarniajacą.

Czy to ma sens, podpytuję pod kątem liści i śmiecenia. oczywiście po środku trawnik, teraz za ogrodzeniem mam lasek brzozowy ale nie przeszkadza mi to, może nie wieje w moją stronę ?
doradź proszę ?
Wilcza Gora również wita
w naszym ogrdoze lasek rzozowy zajmuje ponad 400m2.
Liście brzóz są małe i lekkie, więc kiedy nadchodzi wietrzna jesień, mamy je w całym ogrodzie. Ich sprzątanie sprowadza się do 3-krotnego grabienia w sezonie całości trawnika, bo z rabat ich nie sprzątam...wręcz przeciwnie całość zgrabionych liści wykorzystuję do ocieplania wrażliwszych traw ozdobnych i bylin. Takie kopczyki z liści lekko posypuję korą, żeby wiatr mi ich nie rozwiał. Przyjemne z pożytecznym
katiaxx 16:32, 14 lut 2015

WilczaGora napisał(a)
Wilcza Gora również wita
w naszym ogrdoze lasek rzozowy zajmuje ponad 400m2.
Liście brzóz są małe i lekkie, więc kiedy nadchodzi wietrzna jesień, mamy je w całym ogrodzie. Ich sprzątanie sprowadza się do 3-krotnego grabienia w sezonie całości trawnika, bo z rabat ich nie sprzątam...wręcz przeciwnie całość zgrabionych liści wykorzystuję do ocieplania wrażliwszych traw ozdobnych i bylin. Takie kopczyki z liści lekko posypuję korą, żeby wiatr mi ich nie rozwiał. Przyjemne z pożytecznym

oo dziękuję, czyli nie dramat bosię przygotowałam na ostrzeżenia typu koszmar i masakra i nigdy więcej
WilczaGora 16:41, 14 lut 2015

katiaxx napisał(a)

oo dziękuję, czyli nie dramat bosię przygotowałam na ostrzeżenia typu koszmar i masakra i nigdy więcej

powiem więcej...nie wyobrażam sobie Wilczej bez tego lasku ...
to ogromny urok dla ogrodu, piękna zielona, szumiąca liśćmi ściana...
Madzenka 20:31, 14 lut 2015

Ewo ja moje prymulki bezpardnowo dzisiaj do doniczek wsadzilam!!!
Wprawdzie na nic okryłam agrowłókniną (co dla mnie jest nietypowe.....) ale niech walczą!!!