Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mała Eleczka

Mała Eleczka

bleebla 11:55, 27 cze 2014

Juzia_G napisał(a)
Koty kawy nie lubią????
A to nowość! A ja tak usilnie walczę u siebie z kotami!
Żeby chociaż chciały nornice wyjadać...leniwce.
A tak mam i koty i nornice

Ta kawa to serio działa ???

Odkąd sypie futrzaków nie było. Ale może to przypadek.
bleebla 12:01, 27 cze 2014

Na domiar złego znalazłam dzisiaj rano stwora. Chyba to opuchlak ale nie jestem pewna.

Tusiala 12:06, 27 cze 2014

Opuchlak jak nic
aleksandra_g 12:08, 27 cze 2014

niestety to opuchlak, mam nadzieję, że unicestwiłaś na miejscu?!
co do kawy to też słyszałam, że koty jej nie lubią i sypię jej dość sporo pod kwaśnolubne w tym pod borówki masowo i ostatnio moja kocia się wylegiwała w borówkach w najlepsze więc chyba nie na wszystkie działa może na te niewykastrowane?
bo wydaje mi się, że mniej ostatnio u nas niespodzianek po obcych kotach

wracając do nornicy to musisz codziennie ziemie obok roślinek przyciskać, żeby korzonki nie podeschły i może jakoś ten atak przetrwają
bleebla 12:12, 27 cze 2014

Tusiala napisał(a)
Opuchlak jak nic

Cholewka, tak myślałam.
bleebla 12:21, 27 cze 2014

aleksandra_g napisał(a)
niestety to opuchlak, mam nadzieję, że unicestwiłaś na miejscu?!
co do kawy to też słyszałam, że koty jej nie lubią i sypię jej dość sporo pod kwaśnolubne w tym pod borówki masowo i ostatnio moja kocia się wylegiwała w borówkach w najlepsze więc chyba nie na wszystkie działa może na te niewykastrowane?
bo wydaje mi się, że mniej ostatnio u nas niespodzianek po obcych kotach

wracając do nornicy to musisz codziennie ziemie obok roślinek przyciskać, żeby korzonki nie podeschły i może jakoś ten atak przetrwają

Możesz jeszcze odstraszać koty za pomocą skórek owoców cytrusowych. Koty podobno ich nie cierpią. Roślinom też nie zaszkodzą bo są biodegradowalne. Nawet można je portaktować jako nawóz.
Cytrusy podobno też odstraszają mszyce ale osobiście nie sprawdzałam.

Stychaz fajny artykuł znalazła. Zobacz, kawa ma odczyn obojętny wiec nie tylko pod kawaśnolubne dobra. http://www.nastrojowyogrod.pl/2010/01/czy-fusy-z-kawy-moga-nawozic-nam-ogrod/
Viola 12:43, 27 cze 2014

To mało rozpowszechniona wiedza o tych skórkach Moje koty o tym nic nie słyszały. a już rozkładałam skórki mandarynki, cytryny, pomarańczy, pryskałam zapaszkami, a one (czyli koty) nic sobie z tego nie robią Moja kotka to nawet lubi jak jej coś pachnie
Viola 12:45, 27 cze 2014

A jak kawę zostawiłam na tarasie, to mi wyżłopała. Może dlatego, że z mleczkiem była (ta kawa oczywiście)
aleksandra_g 15:13, 27 cze 2014

ooo jaki przydatny artykuł, trochę już gdzieś na ten temat poczytałam, ale nie wiedziałam że neutralne ph ma dzięki wstawię u siebie, żeby nie zgubić
stychaz 18:56, 27 cze 2014

Opuchlaki, nornica - masakra
Weź latarkę i ok 22 ostrożnie obejrzyj rośliny. Jeżeli bezczelnie pałętają się w dzień (opuchlaki) jest ryzyko, że wieczorem zobaczysz ich więcej
Ja u siebie stosowałam mospilan i karate. Po kilku dniach znalazłam trochę trupów i trochę pałętających się żywych okazów. Ponownie nie robiłam na nie nalotu, bo się rozpadało.