Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mała Eleczka

Mała Eleczka

bleebla 22:21, 27 cze 2014

Viola napisał(a)
To mało rozpowszechniona wiedza o tych skórkach Moje koty o tym nic nie słyszały. a już rozkładałam skórki mandarynki, cytryny, pomarańczy, pryskałam zapaszkami, a one (czyli koty) nic sobie z tego nie robią Moja kotka to nawet lubi jak jej coś pachnie

Cwane bestie z tych kotów. Nie dadzą się tak łatwo przepędzić z ulubionych miejscówek Ja tak czy siak z kotami muszę się przeprosić

edit: Tak mi się przypomniało, że mój kolega za młodu dał do spróbowania swojemu kotowi cytrynę i on (czyli kot ) latał jak poparzony po całym mieszkaniu. Ten pewnie nie przepada za cytrusami i ucieka jak powącha.
bleebla 22:25, 27 cze 2014

aleksandra_g napisał(a)
ooo jaki przydatny artykuł, trochę już gdzieś na ten temat poczytałam, ale nie wiedziałam że neutralne ph ma dzięki wstawię u siebie, żeby nie zgubić

Proszę
bleebla 22:35, 27 cze 2014

stychaz napisał(a)
Opuchlaki, nornica - masakra
Weź latarkę i ok 22 ostrożnie obejrzyj rośliny. Jeżeli bezczelnie pałętają się w dzień (opuchlaki) jest ryzyko, że wieczorem zobaczysz ich więcej
Ja u siebie stosowałam mospilan i karate. Po kilku dniach znalazłam trochę trupów i trochę pałętających się żywych okazów. Ponownie nie robiłam na nie nalotu, bo się rozpadało.

Na dzisiaj już mam dosyć wrażeń . Po południu wyszłam do ogródka, a tam wszystkie tuje podkopane przy tarasie Dobiłam ziemię, żeby korzenie nie wyschły i zrobiłam oprysk mospilanem. To tyle z wrażeń na dziś

Ciężki będzie los nornic, opuchlaków i mszyc u mnie
Juzia 23:27, 27 cze 2014

I kotów

Walcz! Nie poddawaj się!
noemi 23:38, 27 cze 2014

Przykro mi , że Ciebie też dopadły … u mnie łażą nadal … nie chce nawet myśleć o larwach w ziemi

Mospilan u mnie dużo pomógł, chodzą takie otumanione

Madzenka 00:08, 28 cze 2014

ewakatowice napisał(a)
Nie wiem czy pocieszę czy zmartwię…
Większość bukszpanów, które mam a mam je aż od wiosny wewnątrz wyglądają jak Twój.
Mają żółte liście a jak poruszam to opadają…

Pani w ogrodniczym poinformowała mnie, że to normalne, że tam mniej (lub wcale) światło słonecznie nie dochodzi i mam się nie przejmować.
Wcześniej, już się podniecałam, że złapały grzyba, potem zidentyfikowałam zamieranie pędów… hihih

Aktualnie, podlewam i nawożę. Młode przyrosty mają wiec przestałam panikować. Nie wiem czy słusznie.
W każdym bądź razie – zdobędę doświadczenie ))

Co roku moje gubią liscie ze środka i pieknie zagęszczają się na zewnętrznej stronie. Nic im nie jest.
Madzenka 00:14, 28 cze 2014

Qurcze masakra z futrzakiem i opuchlakiem...
as226 01:50, 28 cze 2014

Współczuje, że masz takich "gości" w ogrodzie, ale dasz radę przepędzić
bleebla 13:16, 28 cze 2014

Juzia_G napisał(a)
I kotów

Walcz! Nie poddawaj się!

Chyba kupię wcześniej to ustristwo solarne. Cały ogród przeryty, mój i sąsiadów. Wielkie jamy w donicy. Uklepuję i podlewam, żeby korzenie nie powysychały. Masakra.
bleebla 13:19, 28 cze 2014

noemi napisał(a)
Przykro mi , że Ciebie też dopadły … u mnie łażą nadal … nie chce nawet myśleć o larwach w ziemi

Mospilan u mnie dużo pomógł, chodzą takie otumanione

Ziemię mam na razie całą na widoku przez nornicę Nie widzę żadnych jaj. Po cichu liczę, że dużo ich nie ma. Wiem wiem ... nadzieja matką głupich