Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 10:59, 03 maj 2021

Pola napisał(a)
Dorotko, tym warkoczem to mnie powaliłaś, człowiek się wciąż uczy.
Wiosenny ogród masz piękny, to moja słaba strona, mus to nadrobić
Warkocze z liści żonkili powstają ze względów praktycznych. Ja sadzę bardzo gęsto rośliny i żeby one mogły rosnąć muszę robić im miejsce na bieżąco. Żonkilom nie powinno wycinać się liści, więc je zaplatam.
Też miałam słaby efekt wiosennego ogrodu, chociaż miałam rośliny wiosenne, tylko były rozrzucone w różnych miejscach. Teraz gdy są w większości na jednej rabacie jest lepszy efekt.

BASIA8 11:05, 03 maj 2021

Dortokpiękne Masz kolory w ogródeczku
Pozdrawiam Cię świątecznie.
I ściskam mocno w ten zimny dzionek:
Dorota123 11:12, 03 maj 2021

Milka napisał(a)

Ale masz gęsto nasadzone, jak tam wchodzisz Dorotko?
Magnolia cudo, jaka wielka. No i te topiary, masz do nich rękę. Zimna wiosna, ale kwiecia masz dużo, kolorowo i wesoło
Dziękuję z miłe słowa
Irenko ja od lat nie wchodzę bez potrzeby na rabaty. Jeśli już muszę wejść to albo coś muszę wyrwać, albo przyciąć. Najgorzej jest w kwietniu bo nie wiadomo gdzie wychodzą lilie, a mam ich ponad 400 sztuk. Ja nie dziabię na rabatkach, wbicie łopaty graniczy z cudem. Dzięki gęstemu sadzenui roślin , nie mam chwastów, czasem wyskoczy jakiś pojedynczy.
Po zimie wszyscy tęsknimy za kolorem w ogrodzie, więc postarałam się, żeby było kolorowo.

Dorota123 11:22, 03 maj 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Dorotko, a ja zapytam o rojniki, czy w p[ojemnikach masz pod nimi kamienie i odpływ? Też musze coś podobnego zmajstrować, bo się rozlazły po całym ogrodzie.

A Twoje piękne, jak z wystawy w Botaniku. I nie tylko one, cały ogród do podziwiania. Gratuluję i wpraszam sie na następne pokazy.
Dziękuję za pochwałę moich rojników i reszty ogrodu.
Haniu mam kilka pojemników z rojnikami. Wszystkie pojemniki mają odpływ nadmiaru wody, w żadnym na dnie nie mam żwiru, ani keramzytu. Moja ziemia jest piaskowa, zazwyczaj daję tylko kompost i troszkę kupnej ziemi na wierzch. Kiedyś zgromadzę je w jedno miejsce i zobaczysz ile ich mam.
Będzie mi bardzo miło jak będziesz częściej zaglądać.

Dorota123 11:26, 03 maj 2021

Basieksp napisał(a)
Widzę rojniki lubię je u Ciebie, no i eszewerie, na ich pokaz czekam sobie
Eszewerie teraz wyglądają koszmarnie, zresztą po zimie zawsze są kiepskie. Swoje już wyniosłam do ogrodu, niech nabierają masy.

Dorota123 11:31, 03 maj 2021

BASIA8 napisał(a)
Dortokpiękne Masz kolory w ogródeczku
Pozdrawiam Cię świątecznie.
I ściskam mocno w ten zimny dzionek:
Dziękuję cieszy mnie każdy rozkwitnięty kwiatuszek.
U mnie też zimnica, ale i ogród mi fajnie podlało.
Pozdrawiam

Milka 11:56, 03 maj 2021

Boski widok z tą magnolią
Ogrom lilii masz, tez je lubię. Sadziłam pod domkiem letnim orientalne i na razie jedna wyszła.
U mnie problemem jest cięcie, aby wejść w gęstwine i to zrobić muszę się liczyć z tym, że coś zniszczę. teraz musimy 3 cedry podkasać, nie wiemy jak się do tego zabrać
SlonecznyOgrod 12:25, 03 maj 2021

Dorotko, masz piękną kolorową wiosnę w ogrodzie
Magnolia obficie Ci kwitnie, nie wiem czy pytałam ile lat ma? Kojarzę, że nie znałaś nazwy Liźnięta mrozem ale na szczęście gdy była jeszcze w pączkach więc wewnętrzny kwiat schroniony był, w mojej okolicy dużo magnolii całkiem zbrązowiało a tak czekałam na nie...
oliwka 15:21, 03 maj 2021

Dorotko ja też pochwałę za misy z rojnikami. Wyglądają elegancko i prosto jednocześnie. Zaczęłam już myśleć jak u siebie zrobić coś podobnego. Rojniki bardzo mi się podobają, ale jedyne wolne miejsce jest zacienione. Zastanawiam się, czy mogłabym nimi obsadzić skrzynki z trawami ozdobnymi....
Rumianka 17:41, 03 maj 2021

W ogrodzie tak kolorowo i energetycznie, że chce się tu być i być...ale żeby wszystkiego nie wypatrzeć, trzeba zostawić też dla innych...