Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

Pokaż wątki Pokaż posty

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 20:50, 29 kwi 2021

danuta_szwajcer napisał(a)
Ale u Ciebie kolorowo i wiosennie, piękne kolory hiacyntów masz. Pokaz z bliska jak kwitnie magnolia i mam nadzieje, że u Ciebie mrozów nie będzie, bo szkoda by jej było. Pozdrawiam
Miło mi, że Ci się podoba w moim ogrodzie.
Niestety mróz przymroził kwiaty magnolii i ona nie rozkwitła jeszcze, a tak liczyłam na jej kwitnienie w tym roku.

Dorota123 20:56, 29 kwi 2021

anabuko1 napisał(a)

Ach te cudne , kolorowe, różne wiosenne kwitnienia.
U ciebie Dorotko jest ich na bogato.
Ciemiernik imponujący
Pozdrawiam cieplutko
Miło, że podoba Ci się mój kolorowy ogród, jeszcze dziś robiłam przeprowadzki hiacyntom. Teraz widać, gdzie mogę jeszcze coś wcisnąć.
Z tego różowego ciemiernika mam już sporo siewek drugorocznych, które lądują gdzieś na rabatach.
Pozdrawiam

Dorota123 21:00, 29 kwi 2021

basia3012 napisał(a)

Dorotko, jak ta rabata pięknie wygląda. Cudna.
Dziękuję czytając takie słowa utwierdzam się w tym, że zmierzam w dobrym kierunku.

ElzbietaFranka 23:21, 29 kwi 2021

Dorotko jeszcze chciałam zapytać czy ty nasiona masz ze swoich pierwiosnków czy kupowane chodzi mi o te fioletowe teraz siane.
Bo są w sprzedaży nasiona tylko nie wiem czy to miks czy kolorystycznie sprzedają.

Hiacenty też jesienią sporo sądzę. Bardzo długo się trzymają i w dodatku ładnie pachną. Jeszcze na priv zobacz.

Pozdrawiam
Waclaw 08:26, 30 kwi 2021

Dorota123 napisał(a)

U Ciebie Dorotko, bez względu na porę roku zawsze pięknie
Dorota123 20:31, 30 kwi 2021

ElzbietaFranka napisał(a)
Dorotko jeszcze chciałam zapytać czy ty nasiona masz ze swoich pierwiosnków czy kupowane chodzi mi o te fioletowe teraz siane.
Bo są w sprzedaży nasiona tylko nie wiem czy to miks czy kolorystycznie sprzedają.

Hiacenty też jesienią sporo sądzę. Bardzo długo się trzymają i w dodatku ładnie pachną. Jeszcze na priv zobacz.

Pozdrawiam
Nasiona kupowałam. Te moje pierwiosnki nigdy mi się nie wysiały, chociaż na tych wyższych są nasionka. U mnie na opakowaniu było zdjęcie fioletowego, na długim pędzie.
Wiosną hiacynty to radość dla oczu, ja około 20 wczoraj przesadzałam. Wiem, że to nieodpowiednia pora, ale później nie wiedziałabym jakie są kolory.
Pozdrawiam

Dorota123 20:38, 30 kwi 2021

Waclaw napisał(a)

U Ciebie Dorotko, bez względu na porę roku zawsze pięknie
Sprawiasz mi radość Wacławie tak miłym komentarzem.
Do tej rabaty jesienią szczególnie się przyłożyłam, żeby wiosną była wizytówką mojego ogrodu.

Dorota123 21:16, 30 kwi 2021

"Dorobiłam" sobie malutką rabatkę. To jest około półtora metra długości i około 50 cm szerokości. Zrobiona była pod 3 róże Myriam, ale stwierdziłam, że zrobię tu przy okazji wiosenną rabatkę w żółtych kolorach. Najpierw posadziłam ponad 50 żonkili żółtych, tuż przy nich wylądowały 4 ciemierniki i 4 czosnki Krzysztofa. Obok przepikowałam szałwię wieloletnią, bo stwierdziłam, że latem będzie się dobrze komponować z różami i da mocniejszy akcent. Czas na róże, ale między nimi przepikowałam dziewanny, no bo też będą pasowały do róż ich białe, różowe i lekko fioletowe kwiatuszki. Dodam, że bardzo je lubię i pasują wszędzie. No i jeszcze są tam moje ulubione maruny.
Z przodu przed różami wysadziłam 3 gipsówki różowe pełne, które zamawiałam jesienią i z braku miejsca w ogrodzie wylądowały w donicach. Doczekały się właśnie na swoją miejscówkę. No i żeby wiosną rabatka była wykończona rozerwałam jedną małą kępkę kremowych pierwiosnków. Chciałabym tam jeszcze wiosną mieć hiacynty, ale chyba będę musiała jeszcze "dorobić" kawałek tej rabatki.
Po prawej stronie jest pusta ziemia i tam chyba wyląduje hakonehloa, bo też czeka na swoją miejscówkę.
No i pomyślcie, tyle roślin, a tam ziemię widać.

ElzbietaFranka 22:21, 30 kwi 2021

Dorotka to masz sporą poczekalnie kwiatowa.
Też mam taką rabatkę obok butli gazowej na tle świerków.
Będę też powiększała. Mam na niej powojniki 2 szt, jedna kalinę, jeżówki,narcyzy,tulipany, szafirki i jeszcze dzisiaj wcisnęłam naparstnice.

Ten warkocz z czego zrobiłaś? Jeszcze widzę stipki tam masz. U mnie nie za bardzo po zimie się mają czekam może jeszcze odrosną.

Miałam dzisiaj trawiasta zrobić, ale nie dostałam siatki przeciw kretom. Bez siatki u mnie ani rusz chce na rabatę wywieźć część kompostu krety by mi zryły cała rabatę.
ElzbietaFranka 22:23, 30 kwi 2021

Dorota123 napisał(a)
Nasiona kupowałam. Te moje pierwiosnki nigdy mi się nie wysiały, chociaż na tych wyższych są nasionka. U mnie na opakowaniu było zdjęcie fioletowego, na długim pędzie.
Wiosną hiacynty to radość dla oczu, ja około 20 wczoraj przesadzałam. Wiem, że to nieodpowiednia pora, ale później nie wiedziałabym jakie są kolory.
Pozdrawiam

Piękne są. Te bordowe też ladne