Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Waclaw 19:00, 03 maj 2021

Basieksp napisał(a)
Widzę rojniki lubię je u Ciebie, no i eszewerie, na ich pokaz czekam sobie

I ja na eszewerie Dorotki czekam
Magleska 19:50, 03 maj 2021

Dorotko
wiosenna rabata zachwycająca
KasiaBawaria 15:29, 04 maj 2021

Gdzie ty masz miejsce na nowe rabaty? Jaka u ciebie ziemia?
anabuko1 21:16, 04 maj 2021

Dorota123 napisał(a)
Dziękuję z miłe słowa
Irenko ja od lat nie wchodzę bez potrzeby na rabaty. Jeśli już muszę wejść to albo coś muszę wyrwać, albo przyciąć. Najgorzej jest w kwietniu bo nie wiadomo gdzie wychodzą lilie, a mam ich ponad 400 sztuk. Ja nie dziabię na rabatkach, wbicie łopaty graniczy z cudem. Dzięki gęstemu sadzenui roślin , nie mam chwastów, czasem wyskoczy jakiś pojedynczy.
Po zimie wszyscy tęsknimy za kolorem w ogrodzie, więc postarałam się, żeby było kolorowo.

O matko , Dorotko masz 400 lilii ?
Wiosna twoja bardzo kolorowa, bardzo piękna.
Dorota123 18:59, 07 maj 2021

Milka napisał(a)
Boski widok z tą magnolią
Ogrom lilii masz, tez je lubię. Sadziłam pod domkiem letnim orientalne i na razie jedna wyszła.
U mnie problemem jest cięcie, aby wejść w gęstwine i to zrobić muszę się liczyć z tym, że coś zniszczę. teraz musimy 3 cedry podkasać, nie wiemy jak się do tego zabrać
Dziękuję, mój mąż nie wiele zauważa w ogrodzie, ale magnolię pochwalił, że piękna w tym roku. Więc go biorę na spytki, co tam jeszcze ładnego kwitnie?
- Ja tam tylko zauważyłem magnolię.

U mnie też duży problem z wejściem na rabaty. Dziś przyszedł tato, żeby ukopać jesiennych margaretek (chryzantem). Stał przed nimi i ich nie widział, a ja się gimnastykowałam jak tam postawić nogę, żeby czegoś nie zadeptać.
U mnie mało jest dużych drzew, ale przydało by się świerkom za altaną skrócić gałęzie. Bardzo wysokie już są i jest problem z przycinaniem gałęzi.

Dorota123 19:23, 07 maj 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)
Dorotko, masz piękną kolorową wiosnę w ogrodzie
Magnolia obficie Ci kwitnie, nie wiem czy pytałam ile lat ma? Kojarzę, że nie znałaś nazwy Liźnięta mrozem ale na szczęście gdy była jeszcze w pączkach więc wewnętrzny kwiat schroniony był, w mojej okolicy dużo magnolii całkiem zbrązowiało a tak czekałam na nie...
Dziękuję Tą magnolię mam chyba od 2013 roku. Tato ukorzenił ją metodą odkładową. Dopiero w tym roku zrobiła się taka ładna.

Dorota123 19:30, 07 maj 2021

oliwka napisał(a)
Dorotko ja też pochwałę za misy z rojnikami. Wyglądają elegancko i prosto jednocześnie. Zaczęłam już myśleć jak u siebie zrobić coś podobnego. Rojniki bardzo mi się podobają, ale jedyne wolne miejsce jest zacienione. Zastanawiam się, czy mogłabym nimi obsadzić skrzynki z trawami ozdobnymi....
Bardzo lubię rojniki, udało mi się w tym roku dokupić 2 doniczki bardzo ciekawych. Mam ich różne rodzaje i ciągle dokupuję nowe. U mnie rosną też w cieniu pod świerkami i radzą sobie całkiem dobrze.
Zależy pod jakimi trawami chcesz swoje posadzić, bo pod rozplenicą zmarnieją, bo nie dostaną światła.

Dorota123 19:34, 07 maj 2021

Rumianka napisał(a)
W ogrodzie tak kolorowo i energetycznie, że chce się tu być i być...ale żeby wszystkiego nie wypatrzeć, trzeba zostawić też dla innych...
Ja lubię w ogrodzie takie kolorowe jarmarki, wiosną jestem stęskniona kolorów.

Dorota123 19:39, 07 maj 2021

Waclaw napisał(a)

I ja na eszewerie Dorotki czekam
Pisałam kiedyś, że eszewerie po zimie to obraz nędzy i rozpaczy. W tym roku mam jeszcze bardziej nędzne niż w poprzednich latach. Larwy opuchlaków zjadły mi eszewerie z kilku doniczek.

Dorota123 19:43, 07 maj 2021

Magleska napisał(a)
Dorotko
wiosenna rabata zachwycająca
Dziękuję