Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 19:37, 03 lut 2015

A co do werbeny to może sadzonki rób- tutaj jest wspaniała instrukcja Ani- https://www.ogrodowisko.pl/watek/160-verbena-bonariensis-werbena-patagonska?page=22
Ewa777 20:57, 03 lut 2015

Dorotko, śliczne masz znowu dekoracje śliczne malowane wazony
Iwk4 21:37, 03 lut 2015

Ja jeszcze werbeny nie mam, więc muszę najpierw posiać. Jesienią widziałam w szkółce po 4 zł. Gdybym wiedziała wtedy, to na sadzonki bym kupiła. Nawet M ją zauważył i chciał kupić, bo mu się spodobała, a ja mu, ze mam nasionka, a ona jednoroczna i nie kupiliśmy
makkasia 19:42, 05 lut 2015

Dorota123 napisał(a)
Wprowadziłam odrobinkę wiosny do domu, fioletowe dzwonki w otulinie maków malowanych na szkle przez lokalnego artystę.

Ale makowo u Ciebie WOW !!!
dzwonki miodzio
Dorota123 22:15, 06 lut 2015

Pozdrawiam odwiedzających. Nie czasowa jestem ostatnio.
Nallar 22:21, 06 lut 2015

Dorota123 napisał(a)
Pozdrawiam odwiedzających. Nie czasowa jestem ostatnio.

Co z wami dziewczyny? Wszystkie cierpicie na brak czasu
Dorota123 19:26, 07 lut 2015

Toszka

Dodany 01:52, 07 lut 2015
Stipa przed wysianiem powinna być stratyfikowana, a nasiona najlepiej wschodzą na stanowisku ciepłym i słonecznym. Gleba musi być luźna i co najwyżej lekko wilgotna.
Z mojego doświadczenia z zimowaniem stipy w gruncie muszę ostrzec, że najtrudniejszy jest okres marzec-kwiecień, kiedy to trawa zaczyna ruszać z wegetacją a jeszcze przychodzą przymrozki. Najlepiej trzymają się kępy na suchym stanowisku, gdzie nie ma zastoin wody, przez którą to nasady najnormalniej wygniwają.
Najwięcej wysianych kępek mam z samoistnego siewu wiosennego z nieobciętych kłosów. W naszym, centralnym regionie mam złe doświadczenia ze zbyt wczesnym ścięciem trawy. Przez to miałam największe straty. Teraz martwe kłosy tylko wyskubuję, ale nie wcześniej niż w drugiej połowie maja.
Dodam tylko, że dzięki nieobciętym na wiosnę kłosom także u turzyc w zeszłym roku miałam spore wschody z nasion m.in. Frosted Curle, Bronze Form i Buchanani.

Moim zdaniem żółknące liście ciemierników to przenawożenie podczas pędzenia. Wysadzone do wzbogaconego obornikiem i kompostem gruntu, z podsypanym dolomitem już w drugim sezonie pokazują na co je stać.
Karol99 19:50, 07 lut 2015

Pozdrowienia zostawiam
Katkak 21:16, 07 lut 2015

Dorotko dzięki za słowa otuchy w kwestii orzecha. Pod moim też byliny ładnie sobie radziły. Zresztą krzewy i drzewka też nieźle, bo przecież prawie cały ogródek zacieniał. Jego kwiaty i liście też zawsze zbierałam i wyrzucałam. Został w listopadzie baaardzo ogolony i wiele z niego nie zostało. Ale chcę go jeszcze zostawić, zobaczyć jak się zachowa, zobaczyć jak ruszy z kopyta pnąca się na nim glicynia. Ciachnąć można przecież w każdej chwili, prawda? Uwielbiam Twój ogród za tę radość, urok, feerię barw i bogactwo roślin. Depresja w nim na pewno nie grozi . Śliczny, dopieszczony. A ziemię sandomierską uwielbiam. Do Sandomierza wybieramy się na wycieczkę od zeszłego roku i jakoś zebrać się nie możemy, ale może wiosną wreszcie się uda . A wiesz, że film pt. "Ziarno prawdy", który w styczniu wszedł do kin był kręcony w Sandomierzu? Jeśli jeszcze nie widziałaś to najpierw polecam książkę . Buziaki.
Dorota123 21:49, 07 lut 2015

Kasiu, ogródek to temat rzeka na tak wielu płaszczyznach, wycisza i uspokaja głowę, odpręża i porusza wyobraźnię, ćwiczy figurę, a pracę mam siedzącą. Lubię się w nim poruszać, nawet zmęczenie fizyczne jest lepsze od zmęczenia umysłowego. Filmu nie oglądałam, za książką się rozejrzę.